Pagina's op IkLeerBIM

maandag 10 juni 2013

Levels verwijderen in Revit

Levels vind ik zeer functioneel en ook wenselijk in een BIM. Zie ook een eerdere Post. Maar ... je moet ze NIET verwijderen. Als je ondanks deze waarschuwing toch een Level wilt verwijderen kun je hieronder lezen hoe dit zo veilig mogelijk kan.

Het is 16:00 uur en alles is wel.

Als er namelijk een Level door onbegrip, of per ongeluk, verwijderd wordt, heb je meestal een GROOT probleem. Revit kan veel elementen niet zomaar herplaatsen. Met andere woorden, elementen worden ZONDER MELDING en rücksichtslos verwijderd. En de kans is groot dat je niet eens weet wat er is gebeurt.

Het is 16:05 en er is paniek - na onderzoek blijkt er een Level te zijn verwijderd.

De elementen die verwijderd worden, zijn met name elementen met een Base Constraint op het verwijderde Level. Bijvoorbeeld Columns, Walls. (Top Constraints worden vaak veranderd in een Offset vanaf de Base - andersom kan blijkbaar niet). Vanzelfsprekend worden elementen die gehost zijn in de verwijderde elementen ook verwijderd. (Doors, Windows, Wall Sweeps etc.)
Sommige elementen worden 'not associated' (Model Lines / Text, Workplane Based elementen)
Sommige elementen grijpen terug naar een lager gelegen Level en krijgen een offset. Dit gedrag zou je overigens voor alle elementen verwachten, maar het is meer uitzondering dan regel. (Beams, Groups en indirect de inhoud van een Group)
Views die verwijderd worden krijgen overigens wel een fatsoenlijke melding.

Het mag duidelijk zijn, dat je er feitelijk niet van op aan kan. De voorbeelden die ik geef, komen uit een erg eenvoudig testmodel. En de elementen zullen zeker niet altijd hetzelfde reageren. Je BIM is gewoon kapot doordat een Level, die in gebruik was, verwijderd is.

Het is 18:30 en de backup moet maar worden teruggezet...

Een workaround in Revit, om het gebruik van een Level te controleren is de volgende:
 - zet de Level in een Group.
 - zet de Group om in een Link.
 - je krijgt dan WEL de melding dat elementen verwijderd worden. En ook krijg je een overzicht welke dat zijn. (ik zoek overigens nog een manier, om deze lijst om te kunnen zetten in een totale selectie. Christiaan deze mag je meenemen in je Wouldn't it be nice - lijst)

Als een Level wordt omgezet in een tijdelijke Linked Group, krijg je wel de lijst met niet herplaatsbare elementen.

Er zijn overigens ook Addins die (onder andere) het gebruik van Levels kunnen controleren.
Bijvoorbeeld Selection Master.

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog