Pagina's op IkLeerBIM

vrijdag 21 september 2012

Slim tekenen - Koppenmaatvoering

Slim tekenen
Metselwerk koppenmaat maatvoering
KOPPENMAAT
 Bij deze, de aftrap met artikeltjes over slim tekenen. Ik begin met de koppenmaatvoering in Revit. 

In Nederland wordt veel gemetseld. En het bepalen van de koppenmaatvoering is een terugkerend aspect in het werk van een tekenaar. Doorgaans begin je met de exacte steenspecificaties van de steenleverancier. Niet elke steen is namelijk even groot. En door het fabricage methode, het bakproces en natuurlijk de klei is ook niet elke steen even maatvast. In theorie gaat het om minimale afwijkingen. Maar deze kleine afwijkingen kunnen behoorlijk doortellen en uiteindelijk aanzienlijke maatvoering problemen veroorzaken.
Naast de steen speelt de manier van metselen (metselen, lijmen, dunbedmortel, stootvoegloos metselen) een rol bij het bepalen van de koppenmaat. Tenslotte speelt ook de totaalmaat van een muurvlak of de stramien maat een rol. Want uiteindelijk gaat het niet om de exacte koppenmaat maar om het X-aantal stenen dat in een vlak gemetseld wordt.
Ook het metselverband kan een rol spelen als de architect een bijzonder verband wil, dat een minimale lengte vereist om het patroon zichtbaar te kunnen maken.
Uitgebreide uitleg is te vinden op de site van het KNB uit Velp www.betrouwbaarbaksteen.nl. Vooral het infoblad 04 Maatvoering baksteen metselwerk is een zeer goed stuk.
 
Op basis van al deze gegevens maken veel mensen een excel blad waar alle mogelijke maten worden berekend en weergegeven. Met die maten zetten ze dan eerst de kozijnen in de juiste maat (aantal koppen + een voeg). Vervolgens moeten de kozijnen goed worden gezet in het wanden van het gebouw.
Bij traditioneel tekenen moet de plattegrond afzonderlijk worden goed gezet ten opzichte van de gevels. Bij een BIM model gaat dat in 1 keer, wat erg prettig is.

Tot zover het bekende vaktechnische verhaal…
We willen namelijk bij elke maat hebben geprint hoeveel k+v of k-v het is. En of er misschien een gezaagde steen als restmaat moet worden gebruikt k+v+rest of k-v+3kl. Dit is een tijdrovend werk met een groot risico op fouten.
Bij mijn vorige tekenprogramma Arkey, maakten we een slim type 2 lijnvormig component aan, die zijn lengte omrekende in een aantal koppen. En dit vervolgens als tekst rapporteerde op de plattegrond. Een uitgebreide post over deze Arkey mogelijkheid vind u hier. Een prima oplossing voor Arkey. Het is snel, en een to the point oplossing. Met weinig kans op fouten

Maar nu Revit.
Het maatvoeren in Revit gaat snel en efficiënt. Met Aligned Dimensions kan je hele muurvlakken in 1x van maatvoering voorzien. Zie afbeelding voor verschillende opties. Bovendien gaat de maatvoering mee wanneer een wand of kozijn veranderd. Ideaal.
 
 
Wanneer de maatvoering is geplaatst, kan je de maatvoering tekst aanpassen door op de maat te dubbelklikken. Dit is een manier. Het kost tijd en het is foutgevoelig.
 

Een andere mogelijkheid, is om een koppenmaat Family aan te maken. De meest voor de hand liggende Family is een Detail Item line based. Je kan deze zo slim maken als je wilt.
Onderstaand voorbeeld geeft de meest basale instelling. Waarschijnlijk zijn de basis maten zoals: steenmaat, voegmaat en eventueel een stramienmaat, Type Parameters. En is de te rapporteren aantal koppen een Instance Parameter omdat deze afhankelijk is van de lengte van de Detail Item.


Het rapporteren van de tekst kan met een Generic Annotation Family die je nest in het Detail Item. Het uiterlijk van deze tekst levert hier niet snel problemen op, aangezien je de koppenmaat pas gaat maatvoeren in de laatste fase van een project. Bijna alle tekeningen zijn dan 1:50 en zullen niet meer veranderen van schaal. Daarnaast is een Detail Item, View afhankelijk en verschijnt niet onbewust en ongewild in andere Views.
Over geneste Labels in Families ga ik ter zijner tijd nog eens schrijven.

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog