Filters zijn handig. Zie ook het Revit 2014 project in de bijlage.
met Filters kan je het uiterlijk van tekening beheren |
En de zelf te maken Filters, waar ik verderop in deze Post op in zal gaan.
Wat ik 'System Filters' noem zijn met name onderdelen van de View Properties:
- Display Model
- Detail Level
- Color Scheme.
- Deze kan je ook leuk combineren - zie ook mijn andere Post
- Parts Visibility (voor zover aanwezig)
- Phase Filter ( relatief ten opzichte van van de in de View gekozen actieve Phase )
- Worksharing Display - alleen tijdelijk en voor zover worksharing geactiveerd is - altijd doen
- En iets verder verstopt in de Visibility/Graphics Override
- Het vinkje bovenaan ieder tabblad.
- Je zou bijvoorbeeld alle Analytical Model Categories uit kunnen zetten.
- Override Host Layers
- Je zou bijvoorbeeld Finish 2 [5] kunnen reserveren voor een stippellijn bij het modelleren van tegelwerk. ( zie 01-VG - Override Host Layer in de bijlage)
- Overigens is het hele principe van de Visibility/Graphics Override trouwens zelf ook een Filter. Elke Family wiens eigenschappen niet volgens zijn eigen Subcategory zijn gedefinieerd zijn, krijgen de overall eigenschappen van de Category. En als die niet zijn gedefinieerd volgen de eigenschappen volgens de eigen Subcategory in de Object Styles. En ten slotte de Category zelf in de Object Styles. Het verschil tussen de Object Styles en de Visibility/Graphics Override is dat de eerste op Project niveau functioneert en de 2e op View niveau functioneert.
- Je kan (maar dat is in basis niet aan te raden) Worksets ook gebruiken om de zichtbaarheid van grote groepen elementen beheren. Worksets kan je beter gebruiken voor Links (Revit, DWG etc.) en voor het beheersbaar houden van grote(ere) projecten. Je kan dan 'zware' of 'onbelangrijke' elementen in een eigen Workset zetten. Door die Workset vervolgens tijdelijk te sluiten op Project niveau, werkt de rest van het Project soepeler. In principe staan alle Worksets AAN en OPEN. Worksets die uit mogen blijven (ze dienden bijvoorbeeld een tijdelijk doel) mogen wat mij betreft in de naamgeving deze opmerking ook mee krijgen. Dan weet ook een buitenstaander wat hij met die Workset aan moet. In een 'Twitter onderzoekje' scoorde slecht Workset gebruik internationaal zeer hoge ogen als frustreterend element. Wees dus gewaarschuwd.
Ik zal vast nog wel het een en ander vergeten zijn. Maar deze opsomming is maar een opstapje naar het volgende onderdeel. Want je kan ook je eigen Filters maken. In hoofdzaak kan het gaan om:
- Het uitzetten van een beperkte selectie binnen dezelfde (System) Families.
- Levels.
- Filters belonen nageleefde naamgeving afspraken!
- Deze is al aanwezig in de huidige versie van de DRS: F_filter level * en F_filter_workview
- Sections.
- Deze is al aanwezig in de huidige versie van de DRS: F_filter section * en F_filter_workview
- Het zichtbaar maken van een specifieke eigenschap van 1 of meerdere Categorieën. Te gebruiken voor bijvoorbeeld overzichten.
- Brandwerendheid.
- Kies/maak 1 juiste Instance Project Parameter of combineer deze met een Type Parameter. Je combineert op die manier de geteste mogelijkheid met een specifieke toepassing. Selecteer vanzelfsprekend de relevante Categorieën.
- Zie 02-FT - Brandwerendheid in de bijlage.
- Geluidwerendheid.
- Kies/maak 1 juiste Instance Project Parameter of combinatie met een Type Parameter voor de relevante Categorieën. Let op de volgorde van de Filters. Je zal er meerdere moeten gaan aanmaken. In mijn voorbeeld zijn het 2 fictieve waardes 20 en 30.
- Zie 03-FT - Geluidwerendheid in de bijlage.
- Een demarcatie / te reserveren / toekomstige aanpassingen etc.
- Zie 09-FT - Demarcatie in de bijlage - ik heb zelf de Project Parameter demarcatie toegevoegd
- Het voorkomen van handmatige aanpassingen met Linework of Override Graphics in View.
- Stippel.
- Eventueel in combinatie met de demarcatie. Het kan ook slaan op elementen die je tekent voor een ander bedrijf of discipline, ter indicatie. Bijvoorbeeld luchtbehandelingskasten in een geveltekening.
- Zie 04-FT - Stippel in de bijlage.
- Doorzichtig.
- Voor elementen die in een geveltekening geen schaduw moeten maken of mogen afdekken. Bijvoorbeeld: hwa, noodoverloop, vlaggenmast, toiletten, inrichting, mensen etc.
- Zie 05-FT - Doorzichtig in de bijlage.
- Gedeeltelijk transparant.
- Voor een betere opmaak van terug liggende gevels zie mijn ander Post
- Zie 06-FT - Gedeeltelijk transparant in de bijlage - ik heb de arceringen iets zwaarder gemaakt en een Filled Region toegevoegd.
- Onzichtbaar.
- Voor elementen die alleen in sommige gevallen bewust zichtbaar moeten zijn en normaal altijd verborgen. Bijvoorbeeld opmerkingen.
- Zie 07-FT - Onzichtbaar in de bijlage.
- Als controle middel (voor zover niet mogelijk in een Schedule ).
- Als bepaalde parameters ingevuld zouden moeten zijn.
- Bijvoorbeeld een LOD, een Description of een Assembly Code.
- Zie 08-FT - Assembly Code bestaat in de bijlage - de Filter is een duplicate van een bestaand Filter in de DRS.
- Om zichtbaar te maken welke elementen gewijzigd zijn (Voor zover verwijderd uit het Project. Anders zou je de Host of aangrenzend element kunnen aanmerken). Bij elke nieuwe wijziging op Project niveau hoef je dan alleen maar het Filter aan te passen.
- Zie 10-FT - Wijziging in de bijlage - ik heb de Project Parameter wijziging zelf toegevoegd.
- Revit Link :-( of bewuste elementen in een Revit Link die niet in het host Project staan.
- Dit moet je op View niveau in de Link eigenschappen (Custom) oplossen.
- red. 21-05-13 - Filters kijken wel door de Link heen en zijn dus wel werkzaam. Maar bij het maken van een Filter zijn alleen de eigenschappen in het host Project selecteerbaar. Bijvoorbeeld: Worksets, Project Parameters, Category Types etc. Zie Revit Clinic.
- Niet Shared of Project Parameters.
- Elementen of onderdelen die al 'uitgegrijst' zijn in de Visibility/Graphics Override zijn niet in te stellen
- Het basis kenmerk van het filteren, is dat een eigenschap van een element ergens blijft hangen. Met ander woorden: De volgorde van filteren is van essentieel belang. Je kan met je filters geen 'knoopjes', 'loops' of 'sprongen' maken. Als voorbeeld kan je kijken naar de geluidwerendheid of de wijzigingen in de bijlage. Wel kunnen Filters elkaar aanvullen. Bijvoorbeeld eerst de kleur en dan het lijntype.
- Filters staan redelijk hoog in de ranglijst maar Linework en Override Graphics in View staan hoger. Zie ook de Revit Clinic
- Sommige Parameters zijn op vreemde plekken afwezig. Deze Categorieën zul je dan handmatig uit moeten sluiten van het Filter. Veel voorkomende uitzonderingen zijn: Views (Section, Elevation, etc.) Grids, Levels, Mass Exterior en Interior Wall, Roads, Shaft Openings neemt veel over van zijn Host), (Building) Pads, Structural Internal Loads *, Structural Loads. Ook blijf ik het raar vinden dat een Window of Curtain Wall etc. geen Fire Rating heeft en een Door wel.
- red. 23-05-13 - Groups, Assemblies, Model Lines, Model Text, Room Separator, Area Boundary, Annotation ( Lines, Text, Dimensions, Tags etc ) zijn Revit elementen en Categorieen die ook niet te filteren zijn.
Bij het maken van Filters is het volgende van belang:
- Borg de filters in een View Template.
- Wees je bewust van deze optie! De zichtbaarheid van onderdelen zijn namelijk door filters geregeld en niet op een andere plek.
- Filters kennen een volgorde van zichtbaarheid. Meerdere gelijksoortige filters na elkaar kunnen elkaars werkzaamheid beperken.
Hopelijk heb je er wat aan.
In deze bijlage / download zijn meerdere voorbeelden van Filters te vinden in een Revit omgeving.
Dit bestand is overigens wel aangemaakt in Revit 2014!
Dit bestand is overigens wel aangemaakt in Revit 2014!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten