Pagina's op IkLeerBIM

vrijdag 14 december 2012

Slim tekenen - diepte in een geveltekening


Vandaag een tip over hoe je extra diepte kan aanbrengen in een geveltekening van Revit.
Gevel tekening en diepte?
Iedereen weet, dat elementen die verder weg staan, vager zijn dan elementen die dichterbij staan. Toch blijkt het moeilijk om een goede representatieve gevel tekening te maken met Revit. In een  Plan View plattegrond kan je tenminste nog onderscheid maken tussen de View Range en View Depth. En er zijn mogelijkheden om een Underlay onder je plattegrond te leggen. Zo'n Underlay wordt dan met Halftone weergegeven. Bij een Elevation View lukt dat allemaal niet...

Een Elevation heeft een Far Clip Offset – zeg maar het bereik van de geveltekening – Verder kan je nog aangeven hoe Revit de elementen moet weergeven ter plaatse van het maximale bereik (elementen doortekenen / elementen afbreken met een lijn of zonder een lijn). Maar dat is het dan. Niks diepte of visueel losgeknipte gevelvlakken.

Aangezien Revit zelf niet helpt, moeten modelleurs zelf oplossingen gaan verzinnen. En er zijn ook meerdere oplossingen mogelijk. Deze zijn makkelijk te vinden als je wat Googled. Toch zijn veel van die oplossingen intensief en vragen soms erg gedisciplineerd werk.

Hierbij 2 pragmatisch oplossingen voor een goede gevel tekening met diepte.

 
 - 1 De eerste mogelijkheid is het opslitsen van de gevel tekeningin meerdere gevelvlakken en per gevelvlak het uiterlijk inregelen. Deze kunnen dan op een Sheet over elkaar heen worden gezet.
Bij het inregelen van de afzonderlijke gevelvlakken kan je gebruik maken van de vreemde View Parameter ‘Display Model’. Deze kan je voor verder liggende gevelvlakken op Halftone zetten. Daarnaast kan je het Detail Level op bijvoorbeeld veranderen. En er zijn ook ander ‘grappen’ denkbaar. Bijvoorbeeld door het ene gevelvlak op Hidden Line te zetten en het andere op Shaded ofzo.

In de plattegrond kan je de kijkdiepte en het snede vlak instellen. In de gevel tekening kan je met de Crop View de exacte contour instellen (voor zover deze rechthoekig is!) Besef dat als je op de Sheet meerdere Elevation Views over elkaar heen zet, de een, de ander gedeeltelijk afdekt. Eventueel kan je de Crop View wat kleiner maken en daardoor nog meer diepte aanbrengen in je totale gevel

Al met al een goede en redelijk werkbare oplossing.
En er zijn ook extra mogelijkheden om verschillende gevelvlakken afzonderlijk in te regelen.

 - 2 De andere mogelijkheid is om met gedeeltelijk transparante vlakken in je gevel tekening werken.
Het is eigenlijk net zo simpel als het klinkt. Teken een Masking Region (of eventueel een Filled Region met Solid Fill) over het terugliggende gevelvlak. En maak vervolgens deze Region gedeeltelijk transparant. Eventueel kan je nog verschillende transparanties gebruiken als er meer dan 1 diepte niveau is.
Ook zou je een niet transparant vlak (slimmer is een Line Based Detail Item) langs de gevelcontour kunnen halen om de gevel vlakken visueel los te knippen. het valt op dat zowel de Model informatie als ook de schaduw zachter wordt.

Ook dit is een goede zeer pragmatische oplossing met een mooi resultaat.


Dus,
Maak uw keus.

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog