Tekenen in Revit lijkt soms een behoorlijke puzzel alles heeft met elkaar te maken |
Vandaag was weer zo’n dag dat ik ergens tussen de 25% en 50% van mijn tijd bezig ben geweest om beginnende collega’s te assisteren met het tekenen in Revit. Volgens sommige verkopers is het tekenen in Revit een fluitje van een cent. Helaas is mijn ervaring anders. Veel ervaren tekenaars voelen zich totaal hulpeloos en het kost een hoop moeite om enthousiast te blijven. Reden te meer om eens onder woorden te brengen wat je in het begin wel of juist niet moet doen in Revit. En hoe begin je eigenlijk?
Zoals elke opgaaf is het de kunst om de systematiek te pakken te krijgen. Ik ga ervanuit dat de organisatie waarbij je werkt niet bezuinigd heeft op de nodige opleiding. Tijdens de cursus worden enkele principes van de hand gedaan en dan begint het echte werk. Je projectleider weet nog minder dan jij en door de crises is er een behoorlijke druk op het project. Hoe houd je de risico’s in de hand?
Om te beginnen stel ik voor om alle aspecten van Revit en Categorieën in Revit op te knippen op basis van begrijpelijkheid. Je zou het kunnen splitsen in basis, gevorderd en geavanceerd.
Waarom doe ik dat? Nou dat is puur om frustraties en teleurstellingen te voorkomen. Met sommige zaken zou een beginnende tekenaar / modelleur zich niet mee mogen vermoeien tot later.
Basis zou in dit geval betekenen dat dit te doen is met een basis cursus Revit. Einddoel is om een Model ruimtelijk op te zetten. En dit te doen op een geordende manier waar later makkelijk op verder gegaan kan worden. Het is de eerste opzet van project.
Gevorderd zou in dit geval betekenen dat het modeleerwerk met enig inzicht, oefening en minimale begeleiding te doen is. Einddoel is om een goede gedetailleerde en informatieve bouwkundige tekeningen te kunnen maken. Daarnaast om wijzigingen in het Model, en eenvoudige aanpassingen in Families door te kunnen voeren.
Geavanceerd zou in dit geval betekenen dat er zonder begeleiding een compleet BIM Model gemaakt kan worden, gebaseerd op de geldende eisen. Er kan zelfstandig informatie gezocht worden en waar nodig een goede Family worden gemaakt. Waar nodig of gewenst kunnen er ook hoeveelheiden en overzichten uit model gehaald worden. Dit met het oog op het verwerken van de hoeveelheden in ander programma’s. Ook instellingen en aanpassingen voor de Template horen hierbij. Deze zijn gebaseerd op de opgedane ervaring met projecten.
Om dit onderwerp een beetje leesbaar te houden heb ik het opgesplitst in meerdere Blog Posts.
Lees verder:
Hoe begin je te tekenen in en met Revit? - Inleiding
Tekenen in en met Revit? - Basis
Tekenen in en met Revit? - Gevorderd
Tekenen in en met Revit? - Geavanceerd
Geen opmerkingen:
Een reactie posten