Pagina's op IkLeerBIM

dinsdag 7 mei 2013

Verschillen tussen Revit en Revit LT

- gedeeltelijk achterhaald de verschillijst tussen R14 en R14LT is hier te vinden - 

De laatste tijd zie ik steeds meer reclame voor Revit LT (light).
Maar wat zijn nou de verschillen tussen Revit LT en Revit?
En maakt dit het (aanzienlijke) prijsverschil goed?

Autodesk Revit LT 2014
Revit LT
Er zijn meerdere plekken waar de verschillen tussen Revit LT en Revit worden opgesomd. Maar ik zal me hier baseren op de site van Autodesk zelf, met een redelijk uitgebreide verschillen lijst op basis van de 2013 versie. Deze zal ik vanuit mijn dagelijkse praktijk met Revit proberen toe te lichten.

  1. Construction modeling: parts and assemblies:
    • Hier kan een bouwkundige wel zonder. Maar Assemblies zijn wel handig voor constructeurs. En Parts kunnen zeker handig zijn bij het detailleren. Zie ook mijn ander Post over Parts
  2. Stair by sketch:
    • Dit betekend dat je maar 9 van de 10 trappen kan tekenen. En verdreven trappen kan je sowieso al bijna niet tekenen met de Stair functie van Revit. Wij gebruiken in dat geval al 3D DWG’s of slimme Generic Model Family uit een aangeschafte bibliotheek. Kortom, het is niet prettig maar er zijn workarounds.
  3. Truss and reinforcement:
    • Niet erg belangrijk voor een Architect. En waarschijnlijk zullen er zelfs meerdere constructeurs zijn die wapening op een eigen manier oplossen gezien de hoeveelheid verbeteringen van dit onderdeel in Revit 2014.
  4. Conceptual massing, adaptive components:
    • Hier kan je goed zonder. Maar jammer is het wel. Ik ga er overigens wel vanuit, dat gebruikers die Revit LT overwegen, vooral kleinere projectjes doen. Voor grotere projecten ga je dit onderdeel vroeger of later wel missen, denk ik. Het zijn bij uitstek ontwerp tools, om de soms complexe opgave in de vingers te krijgen. Het beter kneedwerk zeg maar.
  5. Photorealistic rendering within the product:
    • Tja. Dit kan je inderdaad ook op een andere manier doen. Sterker nog, ik ken weinig mensen die dit alleen maar in Revit doen. Het is ook niet het voornaamste specialisme van Revit, maar wel van verschillende andere programma’s. Suite gebruikers kunnen overigens wel 'in the Cloud' renderen
  6. Ray trace (in-canvas rendering):
    • Zou ik totaal net missen. Beetje hetzelfde verhaal als hierboven.
  7. View filters:
    • Deze vind ik wel pijnlijk. Maar ik geef meteen toe: veel mensen werken jaren lang prima zonder View Filters. Het instellen van een standaard en het inregelen van een View kost wat meer handelingen, maar het kan dus wel.
  8. Autodesk 360 energy analysis for Autodesk Revit:
    • Alleen beschikbaar voor subscription gebruikers. In Nederland niet relevant gezien onze eigen regelgeving.
  9. Interference check, copy/monitor:
    • Persoonlijk zelden of nooit gebruikt. Al zijn het handige tools. Vooral voor grote projecten waar intensief met meerdere partijen wordt samengewerkt in afzonderlijke modellen.
  10. Work-sharing (multi-user environment):
    • Jammer. De Work-sharing functionaliteit vind ik ook al zinvol als er niet in grote teams wordt samengewerkt. Het uitzetten van delen van een zwaar project maar ook de backup mogelijkheid zijn gewoon zinvol. Maar.. je kan zonder.
  11. Shared coordinates among projects:
    • Tja. Misschien is dit in het normale “huis tuin en keuken” gebruik zelfs wel prettig. Je kan zonder – gewoon stramienen over elkaar heen leggen. En IFC export is toch ook niet mogelijk.
  12. Copy/paste elements from links:
    • Waarom? Lijkt me een basale functionaliteit. Niet handig dus om zonder te moeten. Waarschijnlijk zijn er wel workarounds mogelijk. Misschien kan je in Revit LT wel van een Group een Link maken en die vervolgens weer Binden ofzo. 
  13. Customize the visibility of linked models:
    • Is in Revit zelf ook al niet helemaal ideaal. Maar, het is toch wel fijn, om bepaalde categorieën in een Link uit te kunnen zetten, die in de Host nog aan staan. Wellicht kan je met slimme Filters en goede afspraken het een en ander oplossen. Maar ik denk dat dit vervelend is als je veel met Links moet werken.
  14. Import: DGN, SketchUp®, DWF™ markup:
    • Wellicht zijn er workarounds te verzinnen of moet je gewoon 1 volledige Revit versie aanschaffen. Maar.. je kan zeer waarschijnlijk zonder.
  15. Point cloud, decal:
    • Zeer waarschijnlijk zal bijna niemand dit missen. Tenzij je veel renovatie projecten doet en met Point Clouds een nauwkeurige benadering van de werkelijkheid wilt hebben. Een Decal heb je pas nodig als je echt gaat renderen met Revit en daar is Revit LT niet voor gemaakt.
  16. Export: SAT, ADSK, gbXML, IFC, ODBC, family types:
    • Geen IFC dus! Je voldoet dus niet aan de RGD norm. Dit is wel echt een beperking in de opdrachten en samenwerkingsvormen. Je bent dus beperkt tot 3D dwg’s. Of hebt een volledige versie van Revit nodig...
  17. Third-Party Application Programming Interface(API):
    • Zal voor de meeste mensen wel loslopen. Al loop je ook wat slimme en handige tools mis.

Al met al zijn de verschillen wel helder denk ik.

Revit LT werkt waarschijnlijk prima voor kleine projecten.
Voor bijzondere elementen en vormen (bijvoorbeeld sommige: trappen, dakranden, ingewikkelde wand elementen (i.v.m. het ontbreken van een Mass), aftimmeringen etc.) zal je slimme Families moeten maken. Dit gaat bij veel gebruikers waarschijnlijk niet helemaal vanzelf, en is daarom niet echt Light.
Samenwerken met derden via Links gaat slecht. Het BIM gehalte is wat dat betreft dus zeer beperkt. En het kopiëren uit een Link werkt ook niet lekker. Ook de samenwerking met andere programma’s is enigszins beperkt: geen IFC export, geen SketchUp import.
Renderingen van enige kwaliteit zal je toch echt in een ander programma, of in de Cloud moeten doen. Ten slotte zijn goede standaard templates enigszins beperkt door het ontbreken van View Filters.

Het grote voordeel is wel de prijs aangezien Revit LT bijna 5x zo goedkoop is als zijn grote broer.
Ook zou je slimme combinaties kunnen verzinnen met meerdere soorten programma’s om de grootste problemen met Revit LT te omzeilen. Houd er dan wel rekening mee, dat je een in Revit opgeslagen project, niet meer kan aanpassen in Revit LT! ( Andersom kan het wel. En deze restrictie geld niet voor de meeste Revit Family Categorieën. )

verder lezen:
RevitOpEd
The CAD Masters
Vraag en antwoord over Revit LT - Autodesk (2013)

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog