Pagina's op IkLeerBIM

vrijdag 22 maart 2013

Parts en details in Revit

Voordat iedereen het gaat hebben over de jaarlijkse verbeteringen van Revit (tja hoe moet je dat eigenlijk uitleggen...), wil ik nog op de valreep wat vertellen over Parts. Dit is een redelijk nieuwe functie, die ik zelf nog te weinig heb gebruikt, maar die in potentie veel mogelijkheden heeft.
Ik heb me laten vertellen dat deze functie vooral voor constructeurs is bedacht. Maar ik denk dat ook architecten er aardig voordeel van kunnen hebben. Het kan wat problemen oplossen waar anders niet of nauwelijks mogelijkheden voor zijn.


Eerst algemeen over Parts.
Daar zal ik me maar makkelijk van af brengen, door vooral te verwijzen naar de Autodesk WikiHelp. Met Parts kan je verschillende Revit Categorieën als het ware kopiëren en plakken op dezelfde plek als een soort Model in Place. Vanzelfsprekend is dat het niet. Maar je hebt op dat moment wel bijv. een Wall en precies dezelfde Wall maar dan opgedeeld in Part. Deze 2 onderdelen kan je apart zichtbaar maken of juist uitzetten. Ook zijn deze in een Schedule apart te rapporteren.

laten we hier eens een detail van maken in Revit

het stukje plattegrond 1:50 met Callout
de Callout 1:5 - het ziet er nog niet uit


De Part blijft in grote lijnen gerelateerd aan het oorspronkelijke element. Maar je kan ondertussen op deze ‘losse’ Parts wel allerlei bewerkingen uitvoeren. Je kan deze aanvullend modeleren of er een ander materiaal aan hangen. Ook kan je de Part opknippen met een Profile. Dat opknippen kan geautomatiseerd ter plekke van Grids en Reference Planes. Elk afzonderlijk element wat dan ontstaat kun je in een Assembly zetten. En van die Assembly kan je weer eigen tekeningen laten genereren. Samen met een eigen Material Take off.
De zichtbaarheid van Parts wordt geregeld via de Parts Visibility onder Graphics bij de View Properties. Meestals staat deze op Original. Maar je kan deze veranderen in Show Parts of Show Both. Voor overzichtstekeningen wil je waarschijnlijk alleen de Original zien. En voor Details zou je Show Parts kunnen selecteren.
Daarnaast zijn de Parts ook te vinden onder Visibilty Graphics Override.

we hebben van de Walls Parts gemaakt - zijn we nu nog verder van huis?
Wanneer je Parts hebt gemaakt zie je waarschijnlijk niet veel veranderen. In het voorbeeld is wel de Wrap van het buitenspouwblad weg, maar er zijn meerdere manieren om deze omgezette steen weer te tekenen.
Wanneer je een Part selecteert. Zie je dat er meerdere instelmogelijkheden zijn. Standaard zijn de Shape Handels niet zichtbaar. Deze kan je aanzetten en de Wall in dit geval een andere positie geven.


Parts - afzonderlijk te corrigeren
De volgende mogelijkheid is voor details misschien nog wel belangrijker. Ja kan het materiaal ‘los’ maken van oorspronkelijke element en een ander materiaal kiezen. Je zou dan een materiaal kunnen kiezen met een goed leesbare arcering. Let op dat dit nog steeds een Drafting Hatch is! Je zult dus voor arceringen die afhankelijk van de dikte zijn meerdere varianten moeten aanmaken! (zowel horizontaal als verticaal want Align with Element werkt niet perfect) Maar dit lost dus een groot probleem op voor het tekenen van details in Revit. Want de standaard arceringen zijn niet volgens onze normen hier in Nederland.


Parts - Material veranderen
Een ander gekkigheidje met de losgekoppelde materialen is, dat wanneer de wand veranderd, deze Part zijn eigen Material blijft behouden. Dat wil zeggen. De wanden moeten natuurlijk een vergelijkbare opbouw hebben. Dit is prettig wanneer je aan het detailleren bent en er veranderen elementen. Maar het is een half antwoord op de vraag om de afwerking van een element los te koppelen van het element zelf. Het blijft een half antwoord. Want niemand gaat handmatig alle Parts in een gebouw af om de afwerking van de ruimtes goed te zetten. Maar het kan dus wel. Wellicht wordt hier ooit door ontwikkelaars of Autodesk zelf wel verder op voortgeborduurd.


de Material instelling blijft zelfs wanneer de Wall Type van het Origineel veranderd is
Daarnaast kan je ook de Phase van een Part veranderen ten opzichte van zijn origineel. En vanzelfsprekend verplaatsen alle Parts relatief mee ten opzichten van zijn origineel.


Parts - verplaatsen relatief mee als het origineel verplaatst
Cut Profile – de standaard functie voor bij details – werkt op elke Part afzonderlijk.


Cut Profile werkt op elke Part afzonderlijk
Met Parts kan je ook makkelijk repeterende sparingen maken. Dit kan ook op basis van een Profile gebeuren. Dit is leuk voor details maar ook voor plattegronden met prefab wandelementen. Of voor gevelplaten in een strakke verdeling.

Divide Parts
Zo'n sparing doe je met Divide Parts. Vervolgens kan je met Edit Sketch een vorm tekenen, of je kiest een Profile met Split Profile Type. Maar als het gewoon een rechte naad is kan je ook volstaan met alleen de Divider Gap in te vullen. Onder Intersecting References kan je hart van al deze sparingen opgeven.
Nadat dit gebeurt is kan je met Edit Division weer aanpassingen maken aan een bestaande Division.


met een Division kan je ook uitstulpingen maken door de Shape Handels
Wanneer je verdere aanpassingen aan uiteinden wil doen, kan je steeds kiezen tussen Cut Profile en Divide Parts. De eerste is 2D en snel. De tweede is 3D en zou je kunnen herhalen op meerdere plekken in dezelfde wand. Wel heb je meer handelingen nodig.
In het voorbeeld heb ik de Isolatie met Cut Profile weggesneden. En het metselwerk opgelost met Divide Parts / rechthoek tekenen op de wand / Show Shape Handels / aanpassen en maatvoeren vorm / Merge Parts. Daarnaast heb ik de spouw met Exclude Parts ‘verwijderd’.
Als tekenaar met veel Arkey ervaring heb ik trouwens sterk de neiging om dit soort zaken eerder met een rekbare Detail Family met afdekvlakken op te lossen. Dus dat zou ook nog een optie zijn voor details.

de aanpassingen aan Parts zijn 3D
de isolatie en de gipsplaat zijn met Cut Profile aangepast en is 3D dus niet zichtbaar
Tenslotte. Je kan de Parts weer verwijderen met Delete. Het origineel blijft dan over.

de Parts zijn weer uit het metselwerk gehaald
en het prefab wandelement is geselecteerd om een Assembly van te maken
Wat ik je niet wil onthouden is de Assembly mogelijkheid. Als je een hele prefab wand met Divide Parts hebt opgeknipt in losse stukken. Kan je van elk stuk afzonderlijk een zogenaamde Assembly maken. Dit kan handig zijn voor bouwkundige vaste inrichting. Of voor de constructeur c.q. aannemer om bijvoorbeeld een prefab wand uit te tekenen.


Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog