Pagina's op IkLeerBIM

vrijdag 8 maart 2013

BIM Model disclaimer


Het is zomaar een gedachte, maar waarom moet er onder iedere professionele site, en bij elke email die je stuurt een disclaimer mee. Maar waarom niet bij zoiets complex als bij een BIM model?
De vraag is meteen het antwoord. Daar hoort gewoon een disclaimer bij.

 
Een disclaimer klinkt fatalistisch en een ongewenst en overdreven neveneffect van een juridiserende maatschappij. Maar het zou vooral duidelijkheid moeten geven. Een handreiking voor wat je wel en niet met het BIM model mag doen. Wat je wel en niet mag verwachten van het BIM model. Maar ook wat de status van het BIM model is bij mogelijke tegenstrijdigheden met andere documenten.

Laten we eens uit de losse pols bovenstaande punten langslopen.
In een BIM disclaimer zou je kunnen opnemen:
  • wat je wel en niet met het BIM model mag doen.
    Wereldwijd wordt er steeds meer aandacht gegeven aan een zogenaamde BIM Execution Plan. Je zou dat goed kunnen vergelijken met het IPC BIM Protocol hier in Nederland. In dat Protocol zijn er van te voren tal van zaken vastgelegd. Met name over hoe er wordt samengewerkt. Maar bijvoorbeeld ook welke analyses er  aan de hand van het BIM model gemaakt gaan worden. Ik stel mij voor dat in de disclaimer van het BIM model staat aangegeven welke analyses dat dan zijn. En daarbij zijn alle andere analyses voor eigen risico. Toch prettig om te weten denk ik.
    Waar je ook over na zou kunnen denken is of je verantwoordelijk wil zijn voor de handigheid die andere BIM partijen wel of niet hebben. Handigheid om op een verantwoordelijke manier met het BIM model om te gaan. Je zou dus kunnen aangeven dat iedereen zelf verantwoordelijk blijft voor de informatie die ze uit het BIM model halen. Deze informatie dienen ze dus zelf te controleren.
    Daarnaast kan je ook nog zaken vastleggen als bijvoorbeeld het 0-punt van het BIM model.

  • wat je wel en niet mag verwachten van dit BIM model.
    Dat zit in lijn met bovenstaande. Maar je zou kunnen verwijzen naar een documentenlijst. De lijst met geldige en actuele documenten die gemaakt zijn aan de hand van het BIM model. De kwaliteit en functionaliteit van die documenten en tekeningen zijn het directe resultaat van het BIM model. Deze documenten zeggen op hun beurt dus iets over de kwaliteit en betrouwbaarheid van het BIM model.
    Maar.. Wat doe je dan met alle losse, domme smokkel lijntjes en tekstjes. Wat doe je met alle informatie die in de ‘losse annotatie doos’ zit, en niet in de ‘BIM doos’.
    Je zou kunnen zeggen. (klinkt laf maar is wel eerlijk) dat je niet pretendeert dat het BIM model compleet is. Want we doen allemaal ons uiterste best om zo 'BIM mogelijk' te werken. Maar niemand tekent elk dakpannetje, ankertje, boutje of loodslabbetje helemaal uit. En moet je die gedetailleerdheid eigenlijk wel willen? Want wat is nou echt de meerwaarde? Het BIM model is een middel en geen doel. Toch…?
  • wat de status is van het BIM model bij tegenstrijdigheden.
    Tja. Iedereen maakt fouten. En ook door complexe ICT technologie kunnen er vreemde of onverwachte dingen gebeuren. En wat moet je dan... Sinds jaar en dag hebben we dit soort zaken in principe geregeld in de UAV. Een plicht om tegenstrijdigheden te melden. En daarnaast wat voorrangsregels. Het bestekboek gaat bijvoorbeeld boven tekeningen. Het lijkt mij voor de hand liggen om dit uit te breiden met de mededeling dat de tekeningen op hun beurt weer boven het BIM model gaan. Ook hier blijkt weer eens dat het BIM model een middel is en geen doel. En het middel is accuraat en beter toegerust voor zijn taken dan de oude 2D middelen. Maar het blijft een middel.
    Ook zou je nog iets kunnen zeggen over welke onderleggers of gelinkte modellen gebruikt zijn met hun datum
de Starting View

Tenslotte nog een idee om bovenstaande ‘disclaimer’ concreet te maken in Revit.
Laatst kwam mijn collega Christiaan achter een nieuw knopje dat daar allang zat maar nooit was opgevallen… (never a dull moment with Revit) Dat knopje (Manage / Manage Project / Starting View) bepaald de View waarmee Revit begint als je het Project opent. Je zou heel concreet deze Starting View kunnen instellen op een Sheet met een documentenlijst erin. En daarnaast dus een disclaimer met bovenstaande punten  zoals Christiaan ook aangeeft in zijn Post. Zo heb je alles niet alleen theoretisch vastgelegd in contracten, BIM protocollen en een BIM Execution Plan, maar juist heel concreet in het Project zelf. Op de plek die iedereen als eerste ziet bij het openen van het project.

de Project Properties
Een andere plek om het een en ander vast te leggen is in de Project Properties. Revit heeft deze, maar ze zitten ook in een IFC model. En andere programma’s zullen ze ook wel hebben. Op zich niks mis mee. Maar ik houd persoonlijk wel van ‘fool proof’ oplossingen. Oplossingen die je niet hoeft te zoeken, en die volstrekt helder zijn. Een Aap Noot Teun BIMmetje zeg maar.


Goed. Dat waren mijn gedachten over dit onderwerp op een rijtje…

Nou moet ik zelf dus ook maar afsluiten met de opmerking dat ik voor het gebruik van bovenstaande opmerkingen niet aansprakelijk ben. Bij deze dus. BE AWARE!
Toch lijkt het onderwerp me wel een goeie interne discussie waard. Niet alleen vanwege claims ofzo. Maar vooral om helderheid te geven, en om op die manier fouten te voorkomen. Helderheid die je krijgt door zaken uit te spreken. En deze afspraken vervolgens vindbaar te maken op de meest voor de hand liggende plek die je maar kan bedenken. Namelijk in het BIM model zelf. En niet in losse documenten, in een map, in een archief, in kluis, op een ander locatie.

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog