Pagina's op IkLeerBIM

maandag 4 maart 2013

Beam aansluitingen aanpassen in Revit

- gedeeltelijk achterhaald in R14 voor hulp bij het omzetten naar R14 zie ook deze link -

Elke keer als ik in Revit Columns en Beams moet tekenen heb ik ruzie met de onderlinge aansluitingen. Gelukkig hoef ik ze niet zo vaak te tekenen, maar met name bij bestaande gebouwen moeten we als architect verhoudingsgewijs meer constructie tekenen. En in die situaties voel ik me aardig gehandicapt. Reden te meer om de verschillende opties voor aansluitingen van Beams en Columns eens onder elkaar te zetten en daar van te leren.

Beam Column en het Analytical Model
In de eerste plaats brengt Revit de aansluiting op 2 niveaus tot stand. Revit sluit de elementen aan als onderdeel van een Analytical Model. Deze weergave staat bij architecten standaard uit. Maar het is de inhoudelijke en theoretische knoop. Ik ben geen constructeur. Maar ik neem aan dat constructeurs op basis van dit Analytical Model berekeningen zouden kunnen maken.
Daarnaast maakt Revit een geometrische aansluiting tussen de 2 constructieve elementen op basis van de eigenschappen van die constructieve elementen. En er zijn er een paar Family Category Parameters die daarbij een rol spelen. Deze zijn te vinden als je die Family opent. Voor een Column zijn dit de volgende:

Material for Model Behavior:
Hier geef je aan wat voor soort aansluiting er in principe gemaakt moet worden. En Revit geeft je de keuze uit: Steel, Concreet, Precast Concrete, Wood en Other. Praktisch gezien geven ze allemaal hetzelfde resultaat namelijk een opening in de onderlinge aansluiting van 0,5 inch=12,7mm. Allemaal behalve Concrete en Wood.

Beam cutback in plan:
Hier suggereert Revit, dat er in Plan iets gebeurt wat 3D niet gebeurt. Maardat is niet waar. Je kan hier namelijk aangeven of de cutback (op basis van Material for Model Behavior) reageert op alleen de 3D Geometry of (ook) op de zogenaamde ‘bounding box’ (plus de 0,5 inch=12,7mm). Wanneer er 2D lijnen in de Column Familie zitten vormen die de ‘bounding box’. Helaas is de praktische bounding box altijd groter of gelijk met de 3D Geometry. In de voorbeelden wordt het effect hopelijk wat duidelijker. Hier blijkt volgens mij ook, dat dit vinkje niks extra’s toevoegd, ten opzichte van de getekende 2D lijnen in de Family.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog wat andere interessante Family Category Paramaters, die in dit verband niet zo van belang zijn, zoals bijvoorbeeld Show Family pre-cut in plan views.


Een Beam heeft ook de Parameter Material for Model Behavior. Maar misschien nog wel belangrijker is de manier waarop de Structural Framing is aangemaakt.

In de eerste plaats suggereren de maatvoering en de basis Geometry, dat Revit allerlei extra bewerkingen op de Structural Framing uitvoert. Tenslotte is de Geometry niet evenlang als de Length.
De eerste tweak die je kan uitvoeren, is dan ook, om de lengte van de Geometry te ‘locken’ aan de buitenste Reference Planes; Left en Right. Hiermee forceer je de mogelijkheid voor Revit om het element met de standaard Cope van 0,5 inch in te korten. Lees hier meer over op de Blog van BIM and Beam.


Hieronder een Matrix aan mogelijkheden voor de Beams en Columns.
Er zijn 8 verschillende Columns, die allemaal een Geometry en een gedeeltelijk verschoven ‘bounding box’ hebben. Dit om de werking van de ‘bounding box’ te laten zien. Daarnaast 2x8 verschillende Beams die aansluiten op de Columns. En nog 4 Beams die via Cut Geometry zijn afgekort op een Reference Plane en aan de andere zijde een ‘aansluiting’ hebben op een zelfde Beam. Lees hier verder over in de Blog Simply Complex en Revit Tips


Beams geforceerd zonder aansltuing

Het eerste voorbeeld is de gewijzigde Beam waarbij de Extrusie Locked is aan de Left en Right Reference Plane in de Family. Zoals je kan zien maakt deze Beam totaal geen aansluiting behalve met de Reference Plane. De weergave is wat vreemd omdat ik Hidden Line heb geselecteerd.


Het tweede voorbeeld is de basis Beam, met een Sweep die Locked is aan de Member Left en Right Reference Planes in de Family. De Beams en de Columns maken een onderlinge aansluiting. Concrete en Wood reageren hier anders dan de andere mogelijkheden. Concrete wordt helemaal niet afgekort. En Wood zit strak tegen elkaar aan. Verdere is Concrete (als Sweep) niet af te snijden op de Reference Plane. Duidelijk wordt hoe de 2D lijnen de ‘bounding box’ beïnvloeden en een eengepaste aansluiting maken met de Beams.

Wat ook opvalt is dat de Beams die een onderling een ‘aansluiting’ maken, elkaar verdringen. Via de knop ‘Beam Column Join’ onder Geometry in de Modify Ribbon kan je deze voorkeuren aanpassen.


Beam / Column Join
Een andere manier om de aansluiting te beïnvloeden is de Cope. Deze is te vinden onder Geometry van de Modify Ribbon. Revit kent een standaard waarde voor deze Cope. Hier is deze 20mm. Wanneer je deze functie gebruikt, krijgt het eerst geselecteerde element een zogenaamde ‘cope’. In de praktijk is dit een uitsparing in het element. Het maakt niet uit of dit de Beam of de Column is.

Cope toegevoegd
Wanneer we een ruime Cope van 50mm op de Beams loslaten zie je het bovenstaande.
Wat hier opvalt is dat Concrete echt als Joined Geometry wordt beschouwd. En dat er daarom geen Cope mogelijk is. Daarnaast is er een groot verschil ontstaan tussen de zijde met de ‘bounding box’ en de andere zijde met alleen Geometry. Ook lijkt het vinkje Beam cutback in Plan nog steeds niet te werken.

Ten slotte nog een vreemd fenomeen. Een Sweep werkt in een Beam anders dan een Extrusion. Een Sweep kan je niet bewerken met Cut Geometry. Maar een Sweep geeft wel een betere en stabielere aansluiting of de Column. De nadruk ligt op stabiel. Want de Beams uit bovenstaande voorbeelden gaven wel een goed resultaat. Wellicht omdat ik de ene versie van de Family vervangen heb door een andere … ofzo … Hoe dan ook. Dit is een aspect om te controleren als het resultaat tegenvalt.


Resume.
Er zijn dus goede manieren om een ‘clean’ aansluiting te krijgen tussen Beams onderling, en ook op Beams en een Column. De makkelijkste manier is om bij Material for Model Behavior voor Concrete te kiezen. Als dit niet werkt dient er een Sweep toegepast te worden.
Als je voor Wood kiest is de tussenafstand tussen de Beam en de Column 0.
Pas  op met Annotatie in de Column. Deze beïnvloed de aansluiting aanzienlijk. Overigens is de bounding box geen vervanging voor een Cope, aangezien deze de Beam recht afsnijd. En dit is bij de Cope dus niet perse het geval. Overigens zijn er ook Addins om handiger een Cope toe te voegen of in te stellen.
Er vanuitgaande dat de 3D posities van de Beams correct zijn, kan je met Beam/Column Join de juiste aansluiting kiezen. Eventueel kan je deze ook nog op een Reference Plane laten aansluiten. Ook de optie om een Beam tot de buitenste Reference Planes door te trekken geeft meerdere extra mogelijkheden om een visueel juist resultaat te krijgen.

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog