Pagina's op IkLeerBIM

vrijdag 24 mei 2013

Maatvaste Arkey arcering naar DWG en soms naar Revit

Af en toe ben ik ook nog bezig met Arkey.
En ik heb het al vaker gezegd. Arkey is een prima en doorgaans zeer betrouwbaar programma. Wat gewoon doet wat het moet doen. Namelijk tekenen. Ook al heb je soms, ook in Arkey, een workaround nodig.

Wat je in Arkey bijvoorbeeld zeer makkelijk kan, is een patroon/arcering maken. Dit aanmaken van een patroon, is zelfs zo makkelijk, dat ik dit al meerdere keren gebruikt heb, om een complexe maatvaste Model Hatch in Revit te krijgen.
Je tekent simpelweg het patroon wat je hebben wilt. Slaat dit op als een vormvast Type 2 Component. En Importeert dit vervolgens in een nieuw te maken vlakstijl. Stel eventueel wat lijnkleuren, lijnpatroon, kaderranden en/of achtergrondkleuren in. ( waaronder zaken die in Revit dus niet kunnen )
Teken een vlakje met deze vlakstijl. En exporteer dit naar een DWG. Importeer dit vervolgens in kaal Revit Project. Explodeer deze DWG. (! Mag voor deze ene keer. Maar alleen in het kale en tijdelijke Project !) Teken nu een Region op basis van de nieuwe Model Hatch. Kopieer tenslotte deze Region in het echte Project en teken lekker verder. De Model Hatch kan je vanzelfsprekend ook aan een Material hangen.

Andere alternatieve methoden om een complexe Hatch in Revit te krijgen zijn er natuurlijk ook.
Je hebt bijvoorbeeld de gratis RevitHatchBuilder van RevitLog. Of een commercieel programma als HatchKit. In Autocad kan je een LISP routine gebruiken zoals HatchMaker. Hier een uitleg van de Southern Arizona Revit User Group (2010).
Overigens is het goed te beseffen dat niet alles mogelijk is in een Hatch.
En er zijn ook verschillen tussen een Revit Hatch en een Autocad Hatch.
Maar vooralsnog maak ik bijzonder arceringen aan met Arkey.

vlakstijl aanmaken in Arkey


Terug dus naar Arkey.

Mijn collega had met behulp van zo'n vlakstijl alle plafonds uitgetekend, voor een groot gebouw.
En helaas heeft zo'n vlakstijl ook een nadeel. Want wanneer je deze Arkey tekening exporteert naar een DWG, verschuift het patroon. En dat is bij een plafondtekening het allerlaatste wat je wilt...
 
aaaah een verschoven plafond patroon !
Om te zoeken naar een oplossing hebben we verschillende dingen geprobeerd.
Al snel werd duidelijk dat een repeterend element veel stabieler werkt dan het patroon uit de vlakstijl.

een repeterend element werkt wel stabiel bij een DWG export
Dus de oplossing is, om repeterende lijnen rond het aangrijpingspunt toe te voegen. Dit kan eenvoudig met de functie vlakrepetitie.

een vlakrepetitie instellen in Arkey
Hierdoor gaat het bijna helemaal goed. Behalve net rond het aangrijpingspunt van het vlak. Dit kan je makkelijk corrigeren met enkele losse lijnen, die pas zichtbaar worden als het juist aspect geselecteerd wordt.

Het aangrijpingspunt moet overigens wel in het vlak zelf liggen en niet daarbuiten. Arkey blijft namelijk langs de dubbele contourlijn de te repeteren lijnen herhalen..

aangrijpingspunt van de arcering moet wel in het eigen vlak liggen

Om het verhaal compleet te maken nog 2 probeersels die niet werkten:

Een oplossing die niet goed werkten was een repeterend vierkant. Deze zorgt voor een zichtbare dubbele lijn naar het aangrijpingspunt.

een repeterend vierkant werkte niet goed
Wat ook niet werkte was een repeterend vierkant in een genest vormvast component (vandaar). Deze wordt niet goed  weggesneden tegen de rand.

een genest vierkant werkte ook niet goed

1 opmerking:

Anoniem zei

Het snelste is volgens mij printen naar een pdf en die online laten converteren naar een dwg/dxf. Krijg je een platte tekening maar als onderlegger voor een installateur prima.
djvd

Populaire berichten

Zoeken in deze blog