Pagina's op IkLeerBIM

vrijdag 7 juni 2013

Goochelen met Revit – Constrains in een Family

Vandaag onthul ik iets meer van de wondere wereld van de Revit Family. Daarvoor gebruik ik 6 Reference Planes, 1 Model Line, 1 maatlijn en een Length Parameter met de naam Abracadabra. Deze elementen verspreid ik in een Generic Model Family volgens de afbeelding hieronder.


Je kan duidelijk zien dat de maatlijn links onder geen enkele relatie heeft met de 4 Reference Planes of de Model Line Rechts boven.


Ook kan je zien dat de Model Line niet Locked is aan de Reference Planes. Dit wordt nog duidelijker  wanneer je aan een aangrenzende Reference Plane gaat trekken. Zie afbeelding hieronder.


We verplaatsen de Reference Plane, ogenschijnlijk laconiek, weer terug naar het einde van de Model Line.


Nu gaan we maatlijn voorzien van de Label Abracadabra.


Vervolgens bewegen we de muis langzaam en fysiek naar de rechter bovenhoek en prevelen iets als rirarevitwatdoejenoutochweer. Klik  vervolgens 1 van de Reference Planes grenzend aan de Model Line aan, en verschuiven die. Et Voila! De Model Line hangt nu aan de Reference Plane zonder dat je ook maar iets gedaan hebt. Ooooh.


Wat in deze blog post niet goed overkomt kan je zelf wel doen. Je kan de maatvoering weer van zijn Label ontdoen. Om vervolgens te zien dat de constrain weer helemaal verdwenen is.

Dit is het moment dat je tegen de openstaande monden om je heen zegt, dat je dit allang wist, en dat het volstrekt logisch is enzo.
Revit heeft namelijk sneller dan het oog, en onzichtbaar op de achtergrond, de hele structuur van de Family veranderd op het moment dat een Parameter daadwerkelijk geactiveerd werd in de geometrie van de Family. En .. we noemen ze Automatic Sketch Dimensions normaal onzichtbaar in de Visibilty Graphics. Eigenlijk mag je geen truckje uitleggen, maar ja.

Moraal van dit verhaal:
Als je een Family netjes volgens het Bone Muscle Skin principe aanmaakt. En je halverwege controleert of de constrains goed werken. Vergeet dan niet een maatlijn met Label toe te voegen aan de geometrie. Anders weet je nog steeds niet of je op de juiste weg bent.

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog