Pagina's op IkLeerBIM

vrijdag 4 januari 2013

Gelezen - Color Schemes in Reflected Ceiling Plan - HOK BIM Solutions

Gelezen deze week...

Deze week las ik een interessant stuk over hoe je Color Schemes kan combineren met een Reflected Ceiling Plan. Do U Revit had de Post van HOK BIM Solutions overgenomen. En ik doe het op mijn beurt ook weer, aangezien ik de mogelijkheid om 2 Views over elkaar heen te leggen ook met veel plezier heb gebruikt.

Het werkt heel helder om via een combinatie van kleuren en een transparante plafondverdeling een plafondtekening te maken. Wat ik wel anders deed dan in de Post, was om de transparante Reflected Ceiling Plan kaal te houden in plaats van de Plan View met een Color Scheme kaal te houden. De 2e besproken optie waarbij er een Underlay gebruikt wordt bij de Reflected Ceiling Plan lijkt overigens wel wat haken en ogen te hebben.
Ceiling Plan gecombineerd met een Color Scheme
Een reden waarom je Views over elkaar heen zou willen leggen, is omdat je het plafond patroon wilt zien. En daarnaast op een eenvoudige manier het verschil wilt zien tussen afzonderlijke typen en/of hoogtes. Bij kleine utiliteitbouw of woningbouw speelt dit niet erg. Maar bij de wat grotere utiliteitbouw kunnen de verschillende soorten plafonds behoorlijk oplopen. Dan wordt het steeds belangrijker om ze op een eenvoudige manier van elkaar te kunnen onderscheiden. En helaas kent Revit geen gecombineerde Hatch waarbij een Solid Hatch en een Line Hatch gecombineerd zijn. Daar moet je dus een truckje voor uithalen.

Een alternatief is om een Shaded plafond tekening te maken. Dan kan je bij de Material instellingen de Shading kleur combineren met de Surface Pattern. Waarschijnlijk is dit nog de beste oplossing. Maar  het hangt allemaal af van wat je als informatie uit je BIM model wilt, of moet halen. Als de kleuren en materialen als Room Parameter zijn geregeld, zou je kunnen volstaan met een een paar plafond patronen en die combineren met je Room Parameter in een Color Schem (zoals in het voorbeeld). Anders zul je al de afzonderlijke Ceilings moeten aanmaken, waarbij de plaatverdeling combineerd wordt met het materiaal / kleur en misschien wel hoogte.

2 Color Schemes gecombineerd
Een andere moment om Views over elkaar heen te leggen is bijvoorbeeld voor bouwaanvraag tekeningen. Zo kan je de afzonderlijke Gebruiksfunctie combineren met Verblijfsruimtes of Verblijfsgebieden. Dit doe je door 2 Plan Views met een verschillende Color Schemes over elkaar heen leggen. De onderste heeft een Solid Hatch in een kleur. En de bovenste heeft een transparant gemaakte Line Hatch. Display Model kan je dan bij de bovenste View uit zetten.

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog