Pagina's op IkLeerBIM

woensdag 9 januari 2013

Wall Finish - Update


Gisteren melde een enthousiaste collega Christiaan dat hij de wens voor een nieuwe Revit Wall Finish Category had opgestuurd naar Autodesk. Christiaan had de wens eerder ook al aan de AUGI Wish List toegevoegd: 'I wish there was a better way to define finishes and showing them in a floor plan'
Onze wens bleek tevens te lijken op enkele andere wensen:


Van Autodesk had Christiaan al  snel een keurige ontvangst bevestiging terug gehad. Fijn dat er zo op een idee wordt gereageerd.  En ook dat het mogelijk is om zo’n idee door te geven. Hopelijk gaat er ook iets mee gebeuren.


Om de slimme mensen van Autodesk wat te helpen geef ik hier een zo duidelijk mogelijk overzicht.

Samengevat gaat het om de volgende zaken:

  1. Ruimteafwerkingen dienen Room Parameters te zijn. (Ceiling, Floor, Vertical Face for Wall, Door, Window, Column, Beam, Furniture etc.)
  2. Deze System Parameters dienen automatisch ingelezen te worden door de aangrenzende Revit Categories. (o.a. Wall, Ceiling, Floor, Door, Window, Stair, maar ook Beam, Column, Furniture etc.)
  3. Per Type en per Geometry moet je kunnen aangeven of de afwerking By Room is, of By Element. (in een Custom Family kan bijvoorbeeld de Reference Plane Center (Front/Back) als scheiding dienen.
  4. Het updaten van deze ruimte afwerking en de Room zelf gebeurt bij voorkeur niet 'Real Time'. Dit lijkt vreemd maar werkt echt beter.


De nieuwe Revit Vertical Face Category heeft de volgende eigenschappen:

  1. De nieuwe Revit Vertical Face Category moet in een Schedule te rapporteren zijn, samen en in relatie tot zijn ondergrond. (Vanzelfsprekend is het oppervlak alleen de naar buiten gekeerde zijde en niet alle vlakken rondom!)
  2. De nieuwe Revit Vertical Face Category lijkt op de Wall Category. Inclusief de mogelijkheden voor Stacked Walls, Sweeps en Reveals, Openings, Wall Wrap
  3. De nieuwe Revit Vertical Face Category heeft een afwijkende Coarse representatie met een op te geven dikte, arceerpatroon en kleur. Hierdoor zijn er op een eenvoudige manier heldere afdrukken te maken.
  4. De nieuwe Revit Vertical Face Category heeft een hoogte die gerelateerd is aan de hoogte van de ruimte. Deze kan dus op een vaste maat boven de Ceiling zitten. Of meelopen met bijvoorbeeld een schuine Ceiling of bouwkundige koof.
  5. De nieuwe Revit Vertical Face Category zit per ruimte, op het naar de ruimte toe gekeerde vlak van de geometrie. Voor de meeste elementen betekend dit dat er meerdere verschillende Revit Vertical Face elementen zijn.


Waarom doen we dit:

  1. Omdat dit aansluit bij de bestaande manier van denken over, en werken met ruimteafwerking
  2. Omdat dit een zeer snelle ‘to the point’ oplossing is. Waarbij je bijvoorbeeld vanuit een Room Schedule de hele afwerking in een gebouw kan invullen en beheren.
  3. Omdat er op deze manier veel eenvoudiger 3d Presentaties en wijzigingen gemaakt kunnen worden.
  4. Omdat er op deze manier veel eenvoudiger 2D overzichten en wijzigingen gemaakt kunnen worden.
  5. Omdat er op deze manier veel eenvoudiger en beter kosten berekend kunnen worden. Niet alleen van de afwerking zelf maar ook in de extra (voor)bewerkingen in relatie tot de ondergrond.
  6. Omdat er op deze manier veel eenvoudiger ingrijpende bouwkundige wijzigingen doorgevoerd kunnen worden. Aangezien de afwerking feitelijke ‘los’ staat van de bouwkundige host die daardoor eenvoudig uitwisselbaar is.


Een van de belangrijkste zaken die de nieuwe API engine moet kunnen, is Parameters uit een aangrenzende Category of Host inlezen. Hier met name de Room. Als dit werkt, kan je behalve ruimteafwerking ook andere belangrijke zaken inlezen en verwerken. Denk aan brandwerendheid, geluidwerendheid etc. 1 object kan dan als het ware Parts hebben met verschillende eisen dus eigenschappen en kosten.

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog