Pagina's op IkLeerBIM

vrijdag 13 september 2013

Rapporteren van gelinkte documenten

Het is vanzelfsprekend, dat bij de ontwikkeling van een project, de gegevens van de verschillende adviseurs een belangrijke relatie hebben met elkaar. Nog niet zo lang geleden, werd informatie handmatig overgenomen, of werden .dwg tekeningen als onderlegger gebruikt.
Wanneer we gaan BIM-en proberen we deze informatiestroom zo veel mogelijk tot de essentie terug te brengen en dubbele of overgenomen informatie te voorkomen. De verzamelde informatie is de stand van het werk van alle betrokken partijen.

manage Links in Revit
Dit kan een goede reden zijn om op een afdruk behalve je eigen gegevens, ook de gebruikte ‘onderleggers’ te vermelden. Bron, eigenaar en datum. Er zijn bijvoorbeeld situaties denkbaar, dat nog niet de laatste wijzigingen bij 1 of meerdere partijen is doorgevoerd. Ook zou je dit kunnen doen, om er zeker van te zijn dat de laatste versie is gebruikt. Tenslotte is het ook wel zo netjes om je bron te vermelden. Zelfs al ben je met elkaar aan hetzelfde project bezig.

Er zijn meerdere manieren om dit in Revit te faciliteren. Steve Stafford van Revit OpED maakte laatst in een post melding van een mogelijkheid om alle gelinkte Revit projecten te kunnen rapporteren in een Schedule. Dit werkt prima.

Toch kent deze methode ook enkele beperkingen. Er moet nog steeds handmatig informatie aan elke Link worden toegevoegd. Ook moet deze Schedule handmatig op elke Sheet worden gesleept. Maar belangrijker is, dat het alleen Revit projecten betreft. En bijvoorbeeld een situatie van een gemeente is doorgaans een .dwg bestand.
Vanzelfsprekend zal je .ifc bestanden, van partijen die met een ander BIM pakket werken, in een apart Revit project moeten inladen (en wat schade herstellen) en vervolgens linken.

Rapporteren van gelinkte documenten
Een alternatief voor de methode met een Schedule, is om alles op dezelfde (maar handmatige) manier te doen. Maak enkele Shared Project Parameters aan. 1 Voor elk gelinkt document. Deze Parameters moet je bij elke update aanpassen (net zoals je de Parameter in de Link moest aanpassen bij elke nieuwe datum). Voordeel van deze methode is dat alle Links op dezelfde manier behandeld worden en dat je deze Parameters ook kan laten terugkomen in een Title Block Family. Zodat deze teksten automatisch op elke afdruk verschijnen.

Shared Parameters in een Label voor een Title Block

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog