Pagina's op IkLeerBIM

maandag 16 september 2013

Gelezen - BIM contracten

Vandaag heb ik via LinkedIn een alleraardigst stukje gelezen, over hoe BIM in contracten voor de huidige Amerikaanse markt wordt geïmplementeerd, verwrongen of gemangeld. Valkuilen zijn inderdaad: te vaag, te specifiek of stomweg te veel. De conclusie aan het eind van het stuk geeft terecht aan dat het echte wiel nog niet is uitgevonden. En tja ik weet het zelf ook niet. 
 
Wel herhaal ik telkens weer dat BIM geen doel op zichzelf is. Wel kan BIM een prima instrument zijn, om op een zo efficiënt mogelijke manier, doelen in de bouw te bereiken.
 
Op de weg naar een oplossing, ben ik persoonlijk het meest gecharmeerd van een aanvulling op onze al bestaande, en op meetbare kwaliteit gerichte, contractvormen. Hierbij, zou een toekomstige adviseur uitdaagt moeten worden, om zo veel mogelijk, maar ook naar eigen inzicht, de geëiste onderdelen uit te werken, met een door hemzelf te maken geBouw Informatie Model. Een model dat vanzelfsprekend direct bruikbaar moet zijn voor andere partijen.
Op die manier krijgt een opdrachtgever een zo geoptimaliseerd mogelijke aanbieding en eindresultaat. Want het is echt niet in het belang van een adviseur, om een inhoudelijk slecht eindresultaat af te leveren. En het is ook absoluut niet in het belang van een adviseur om het eindresultaat op een inefficiënte te bereiken. En BIM is in beide gevallen een uitstekend middel.
 
Dus geniet, maar met mate…

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog