Pagina's op IkLeerBIM

vrijdag 5 april 2013

Reference Planes in een Revit Family

Bij het maken van een Revit Family is het belangrijk het ‘Bone Muscle Skin’ principe te hanteren.
De Bone slaat op Reference Planes (3D vlak) en de Reference Lines (lijn met start en een richting) De Muscle slaat op het onderling maatvoeren van de Reference Planes en Reference Lines. Deze maatvoering kan worden voorzien van ‘Label’ die de Family Parametrisch maakt. En ten slotte de Skin dat is de Geometry die met een Constrain aan de Reference Planes en Reference Lines vastgemaakt wordt.


Reference Plane
Vandaag iets meer over de eigenschappen van deze ruggengraat van een goede Revit Family de Reference Plane. En dan met name de eigenschap Is Reference. Voor wie geen zin heeft om te lezen kan ook direct door naar een Youtube filmpje van RevitOped over de eigenschap Is Reference van een Reference Plane.

Een Reference Plane heeft tal van eigenschappen die in te vullen zijn.
In sommige Wall Based categorieën kan deze de eigenschap Wall Closure hebben. Dit houd in dat de Wrap van een Wall tot die Refrence Plane loopt. Vanzelfsprekend moet die Wall dan wel een Wrap hebben en Wrapping at Inserts moet geactiveerd zijn. Voor een toepassing kan je denken aan bijvoorbeeld metselwerk  met een diepe negge. Ook kan je denken aan wandafwerking of stucwerk dat tot in de negge van een wand moet lopen.
Wal Wrap
Een andere eigenschap van een Reference Plane is Defines Origin. Bij de meeste 3D Families werkt dit ook. Bij 2D Families en bij bijvoorbeeld Beams werkt dit niet zoals je zou verwachten. 2D Families hebben een vast 0-punt op het Origin. En bij een Beam (Structural Framing) kan je in een project aangeven hoe de Geometrie zich verhoud tot de plaatsing. Er is een z-Direction Justification en een Lateral Justification voor de andere richting.

Reference Planes en Reference Lines kan je ook een Name geven. Probeer dit in te vullen. Voor jezelf, maar in ieder geval voor anderen, die later maar moeten raden waar deze Reference Plane of Reference Line voor gebruikt wordt…

De Scope Box is ook weer een heeele gekke. In de Family is het namelijk niet mogelijk een Scope Box te tekenen. Wel kan je een Scope Box kopiëren uit een Project in een Family. En ook dat is heel raar, want je kan bijna niks kopiëren tussen een Project en een Family. Wel Model Lines (geen Annotatie Lines), Sketch Lines en een Scope Box dus. Of een Scope Box veel betekend voor een Family vraag ik we af. Maar het kan dus wel.
Scope Box in een Family gekopieerd vanuit een Project...
En ten slotte de Parameter Is Reference. In de WikiHelp kan je lezen, dat de waarde van deze eigenschap aangeeft in hoeverre de Plane of Line als referentie reageert in je Project (of Family). Je kan kiezen uit een Strong Reference. Wat betekend dat deze als 1e gezien en geselecteerd wordt, bij bijvoorbeeld het maatvoeren van deze Family in de context van je Project. Een Weak Reference is de 2e die gezien en geselecteerd wordt, pas na de Geometrie. En Not a Reference  wordt zoals te verwachten niet herkend.

Bij het aanpassen van de Parameters, of bij het gebruik van Align, werken de afzonderlijke opties ook anders. En dat is erg belangrijk om te beseffen. Je zou Weak of Strong ook kunnen uitleggen als sterker  of zwakker dan de (Instance) maatvoering. Dat wil zeggen: Als de maatvoering veranderd, blijft waar mogelijk de Strong Reference op zijn originele plek. Dit gaat dan ten koste van de Weak Reference die wel verplaatst.
Bij het toepassen van Align, waarbij de Strong Reference uitgelijnd wordt met een ander object, zal waar mogelijk de maatvoering aanpassen – en de Weak Reference blijft dan zitten waar die zit.
Bij het toepassen van Align waarbij de Weak Reference uitgelijnd wordt met een ander object, zal waar mogelijk de maatvoering zijn waarde houden – en de Strong Reference zal dan evenredig verplaatsen. De Weak Reference is dan niet sterk genoeg om de Family van vorm en afmeting te laten veranderen zodat het hele object verschuift.
Dit is dus een belangrijk uitgangspunt bij het maken van je Family.
Overigens zijn alle voor gedefinieerde Reference Planes (Left, Right, Centre , Bottom etc.) Strong Reference.


Voor wie meer wil weten over het maken van Families raad ik aan de documenten van de ANZRS (V3 01-2012) door te nemen. Deze zit bomvol met zeer praktische opmerkingen gebaseerd op ruime ervaring. Onze eigen RevitGG wil deze Australian en New Zeeland Revit standaard overigens ook gaan verwerken in onze eigen Nederlandse Revit Standaard.

Aanvullend op wat ik al heb genoemd over Reference Planes, geeft de ANZRS aan dat je geen Reference Planes in een Sketch mode mag toevoegen. Deze is niet meer zichtbaar als de Sketch is afgesloten. Daardoor is de Family voor een andere minder goed te begrijpen en dus ook minder voorspelbaar.
Zij geven ook aan, dat alleen te maatvoeren Reference Planes Strong of Weak mogen zijn. Bij voorkeur is het gros dan ook ‘Not a Reference’. Instance maatvoering gerelateerd een dergelijke Reference Plane levert dan ook geen blauwe driehoekjes op in je Project. En is dan ook niet visueel aan te passen, maar alleen door de Instance Paramemeter te veranderen.

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog