Volgende week van 4 t/m 9 februari is er de Bouwbeurs in Utrecht. De Bouw & ICT is vertegenwoordigd in 1 van de hallen, en zal door velen worden bezocht. Mensen die kijken naar nieuwe ontwikkelingen of hoe ander software pakketten verschillende zaken aanpakken.
Vandaag wil ik graag handvaten geven, om een eigen keuze te kunnen maken met betrekking tot een teken- of modelleerpakket. Want ik ben er stellig van overtuigd, dat wat voor de één een goede keuze is, voor de ander niet werkt. De vraag is dan ook op basis van welke criteria je een keuze zou moeten maken. Al besef ik ook dat 75 to 80% van onze bepaald wordt door een ‘goed gevoel’.
(Eigenlijk een gekke constatering . Is het dan toch niet zo koud in Delft zoals prof Van den Beukel suggereerde? Zijn techneuten ook maar gewone mensen, of zijn bouwkundigen gewoon geen techneuten? Hmm.. Wie had dat gedacht.)
Veel criteria liggen heus voor de hand, en zal ik daarom terzijde laten liggen: kosten, complexiteit, vernieuwing, ondersteuning etc.
Ik wil het graag gaan hebben over de inhoud. En dan met name de kozijnen. Wellicht komt het gek over, maar bij de beoordeling van een teken- of modelleerpakket kijk ik vooral naar de kozijnen. Mijn ervaring is, dat als deze goed werken en aansluiten bij je wensen (of zijn aan te passen naar je wensen) het met de rest wel goed komt.
Want natuurlijk kan je een fatsoenlijke DWG of (naar verhouding) fatsoenlijke IFC maken. Natuurlijk kan je makkelijk wanden, daken en vloeren en constructie tekenen. Natuurlijk kan je direct of indirect presentabele plaatjes maken. Natuurlijk kan je snel en makkelijk annoteren, wijzigen en opzetten van je tekeningen of modellen. En ja, je kan er ook mee rekenen.
Het venijn zit’m in het kozijn.
Waarom?
Nou omdat het makkelijker is een standaard huis te ontwerpen dan een standaard kozijn. Daarnaast is het kozijn en het omringende bouwkundige detail een bouwtechnisch complex onderwerp. Kijk je detailboekjes en rapporten er maar op na. Hoeveel van die details zijn niet gerelateerd aan kozijnen?
Al met al kan je van een goede IT programmeur niet verwachten dat hij al die facetten slim kan verwerken in een programma. Maar wij moeten wel deze 2 werelden combineren in ons teken- en modelleerwerk.
Tot zover de inleiding. Nu verder met het onderwerp.
Onderstaand een niet uitputtelijke lijst met aandachtspunten voor kozijnen. Deze punten zijn in meer of mindere mate belangrijk voor je bedrijf en de projecten waarmee je werkt. Je kan deze lijst ook hier downloaden.
Wat opvalt is dat er esthetische, technische, bouwfysische, product gerelateerde, uitvoerings en coördinatie gerelateerde, bouwbesluit en NEN normen, onderhoud en beheer gerelateerde onderwerpen langs komen. Maar denk ook aan veiligheid of Clash Control (kan dat raam wel open). Ook zijn er veel zaken indirect gerelateerd aan kozijnen. Denk aan de sparing ten behoeve van een kozijn. Of neem de lateien, waterslagen, zonweringen etc. die allemaal hun eigenschappen en positie relateren aan precies datzelfde kozijn. En last but not least; we willen ook kunnen rekenen met bovenstaande punten.
Grote valkuil met het BIM-en is, dat we door de bomen het bos niet meer zien. En dat we voor alle afzonderlijke onderdelen de hoofdprijs willen halen. Maar is dat wel nodig?
Huiswerk voor vandaag, is dus, om bijgevoegde lijst van cijfers te voorzien. En je zo te focussen op enkele essentiële zaken. Tevens rekening houdend met toekomstige aanvullingen in je BIM.
Om een paar voorbeelden te geven van verschillende ingangen met betrekking tot kozijnen:
- Een aannemer wil misschien vooral naukeurige en complete kozijnen die 1 op 1 de uitvoering inkunnen. Ook wil hij zo veel mogelijk en naukeurige hoeveelheden voor zijn calculaties en werkvoorbereiding. Een gegenereerde H&S-werk lijst is waarschijnlijk ook niet mis.
- Een architect voor de kleine woningbouw, wil naast een mooi kozijn met standaard SBR details, misschien wel vooral daglicht en ventilatie berekeningen kunnen maken.
- Een architect voor de utilitaire woningbouw, zal zich misschien meer druk maken over hoe hij slim kan omgaan met wijzigingen. En hoe hij bijvoorbeeld diverse eisen mbt geluid slim kan verwerken
- Een architect voor grote utiliteitbouw wil misschien iets slims om zijn kozijnstaat met tientallen variaties beheersbaar te krijgen. Misschien legt zijn opdrachtgever hem ook wel eisen op met betrekking tot het BIM model en de beheersfase.
- Een architect voor kleine utiliteitbouw, maakt zich misschien meer druk over de omringende niet standaard detaillering.- Een architect die met het model wil kunnen detailleren, zal misschien meer wensen hebben met betrekking tot de schaalbaarheid van de weergave. En ook de naukeurigheid daanvan tot in het kleinste detail. Zonder dat dit de prestaties van het kozijn hinderd. (kozijnen van 10Mb ofzo)
- Een groot architecten- of tekenbureau wil waarschijnlijk vooral uniformiteit en eenduidigheid voor al de tekenaars. Zodat werk snel en efficient overgenomen kan worden. Dus niet te moeilijk maar wel slim.
enz. enz. enz.
Dus evenconcreet, met betrekking tot je huidige kozijnen methodiek (voor zover in Revit):
Loop de Shared Parameters van de RevitGG eens langs en bouw deze in je kozijnen. Je kan dan in een later stadium altijd aanvullingen doen. Bijvoorbeeld door een ontwerp Shared Family te vervangen en te overschrijven door een bestek, uitvoering of revisie Family met dezelfde Shared Parameters. Maar dan wel met een andere weergave of rapportage mogelijkheden voor jezelf of je bouwpartners of opdrachtgever.
Een ander concrete opmerking is om met hele pakket op te splitsen in onderdelen die afzonderlijk te beheren zijn en tevens samengevoegd kunnen worden. Samengevoegd kunnen ze dan de benodigde interactie met elkaar aangaan. Ik bedoel dat je dus niet; en het kozijn, en het omringende detail, en alle voorzieningen, in 1 onmogelijk Family moet proppen ‘omdat het zo makkelijk is’. Splits die op en voeg die samen in het ene onderdeel wat leidend is. En dat is: het kozijn – dus niet het detail – En even technisch. Een Revit Window of Door hoeft geen Opening of Void te bevatten, zelfs al is deze Wall Based. Probeer maar.
Gewapend met je ingevulde lijstje met aandachtspunten, kan je volgende week gericht kijken naar wat de werkelijke meerwaarde is van een teken of modelleerpakket, voor jou bedrijf en voor jullie projecten. Ook kan je proberen een inschatting te maken van de energie die je aanvullend moet investeren om het werkbaar te krijgen.
Bouw en ICT beurs; ‘Here we come!’ Laat maar zien wat je kan.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Populaire berichten
-
Hoe begin je te tekenen in en met Revit? Tekenen in Revit lijkt soms een behoorlijke puzzel alles heeft met elkaar te maken Vandaag...
-
Slim tekenen Metselwerk koppenmaat maatvoering KOPPENMAAT Bij deze, de aftrap met artikeltjes over slim tekenen. Ik begin met de koppe...
-
Based on some questions I received lately I would like to explain some things about the spreadsheet. First of all I did update the...
-
With this post I would like to share an Excel document , with which you can build the mapping tables that Revit can use when importing from,...
-
Iemand neemt de telefoon op en vraagt: "Hallo. Met wie spreek ik?" "U spreekt met Mij." "Grapjas! Mij wie?...
-
Hoe begin je te tekenen in en met Revit? Deel 2 - De Basis Tekenen in Revit Basis
-
Ik ben geen calculator. Maar welke hoeveelheden zijn er nou in Revit uit een eenvoudig modelletje te halen. Vandaag wil ik een paar eenvoudi...
-
Filters zijn handig. Zie ook het Revit 2014 project in de bijlage . met Filters kan je het uiterlijk van tekening beheren Revit kent ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten