Pagina's op IkLeerBIM

vrijdag 2 november 2012

Cut Plane in een Revit Family beïnvloeden.

Cut Plane in een Revit Family beïnvloeden.

Plan Region en Cut Plane
Het is ons allemaal wel eens overkomen. Je plaatst een kozijn in je project en vervolgens is deze niet goed zichtbaar, omdat de Cut Plane van je view niet door je kozijn heen gaat, maar eronder.
Revit heeft daar een oplossing voor en dat is de Plan Region. Dit is een redelijke oplossing. Al heb ik meerdere keren gezien dat het niet helemaal stabiel werkte en het lijkt Revit te vertragen. Hieronder enkele andere mogelijke oplossingen voor het geconstateerde probleem.

Want wat is er eigenlijk aan de hand?
Revit snijd het kozijn niet werkelijk door ter hoogte van het Cut Plane in je Project. Het enige wat Revit doet is de weergave van het kozijn in zijn eigen Family herhalen in je project. De andere oplossing is dus om de Family te openen, en daar in de Plan View, de Cut Plane onder de View Range aan te passen. Dat kan natuurlijk heel goed. Maar er zijn ook veel situaties waar er meerdere Types van dezelfde Family gemaakt worden. En die kunnen niet allemaal een aangepaste Cut Plane gebruiken.
Ook daar kan je omheen. Door de Sill Height in je Family altijd op 0 te houden en de Cut Plane op bijvoorbeeld 500 te zetten. Nadeel hiervan is dat ik graag een Sill Height als Type parameter gebruik en mijn kozijnen op vloerniveau wil zetten.

Maar vrees niet er is nog een oplossing!

Je kan van de Cut Plane geen Parameter maken. Maar, je kan wel het Level in je Family parametrisch beïnvloeden. En de View Range instellingen zoals de Cut Plane zijn relatief ten opzichte van dit Level! Het leuke is dat dit echt werkt. Hier stap voor stap de aanpak.
  1. Maak 2 extra Reference Planes aan op een goed zichtbare plek in een aanzicht.
    • De eerste is een Strong Reference en Defines Origin moet aan staan. Dit wordt het vloerniveau in je project.
    • De tweede is Not a Reference voor de negatieve correctie
  2. Ga de Reference Planes en de Level maatvoeren. Te beginnen bij de Strong Reference. Dan omlaag naar de Reference Plane voor de negatieve correctie. Dan van daar naar de Level voor de positieve correctie.
  3. Verander de net gemaakte maatvoeringen door er Labels aan te hangen. Als je kiest voor Instance Parameters, kan je in je project makkelijk controleren of deze ingreep naar wens werkt.
  4. Verander de Witness Line van de maatlijn van de Default Sill Height naar de Strong Reference. En hang een Label van de oorspronkelijke Parameter weer terug aan de maatlijn.
  5. Haal het geheel in je Project naar binnen en controleer of het werkt naar believen. Zo ja, trakteer jezelf en je collega op een kopje koffie. Dat heb je wel verdient. Mocht het niet werken dan kunnen er misschien meerdere Strong References in je Familie zitten of zitten er geneste Families in die (nog) niet reageren op je nieuwste instelling.


Optioneel kan je de invoer en het gebruik wat vriendelijker maken:
  1. Maak een nieuwe Parameter aan die als ‘invoer Parameter’ moet gaan dienen. Als de andere 2 aangemaakte Parameters Type zijn, moet deze ook Type zijn.
  2. Voeg formules toe aan de bestaande 2 Parameters. Zie voorbeeld.

Tot slot.
Het principe van een positieve en een negatieve offset van je Geometrie zoals bovenstaand omschreven is iets wat je vaker kan toepassen. Denk bijvoorbeeld aan de horizontale plaatsing van een kozijn in een wand (de negge). Bij binnen kozijnen zit het kozijn vaak in het hart van de wand, maar niet altijd. En bij buitenkozijnen komt het ook voor dat je het kozijn net buiten het gevelvlak zou willen hebben. Een ander voorbeeld is de borstweringhoogte. Die is normaal gesproken positief. Maar bij buitendeur kozijnen is die vaak negatief.

Meer Lezen?
RevitLog.nl
Shades of Grey
WhatRevitWants

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog