Pagina's op IkLeerBIM

vrijdag 25 januari 2013

Slim tekenen - Afschotisolatie in Revit

Afschot isolatie in Revit
Vandaag wil ik laten zien hoe je een niet zo BIM Family kan maken. Maar wel een waarmee je  makkelijk en snel afschot en afschotisolatie kan tekenen op een plat dak. Er zijn natuurlijk ook meerdere manieren om op een Revit eigen manier afschotisolatie te tekenen. Hiervoor verwijs ik naar een paar filmpjes die te vinden zijn op internet. Bijvoorbeeld deze goede Post van RevitOped

Deze Revit manieren zijn handig als de onderconstructie op afschot is. Maar wanneer dat niet het geval is wordt het tekenen van afschot isolatie een stuk weerbarstiger. Het kan wel. Maar je moet allereerst gaan rekenen om de juiste helling te maken. Ook moet je wat handigheid ontwikkelen om bij het aanpassen van het afschot, de rest van het al getekende afschot niet uit verband te trekken.  (selecteer alle lijnenstukken en niet de punten die dezelfde hoogte hebben gelijk en vul de berekende hoogtemaat in)
Ook het annoteren in het dakvlak is niet direct klaar. Vaak moet je de kniklijnen (Roof - Interior Edges) aanpassen met een Graphic Override in View, of zelfs uitzetten en opnieuw tekenen. Afschotpijlen kan je tekenen met een enigszins aangepaste Spot Slope onder de Dimensions. Peilmaten kan je toevoegen met een aangepaste Spot Elevation onder Dimensions.
En dit alles begint doodleuk weer opnieuw als het afschot plan veranderd of bijvoorbeeld de dakvorm.

Het alternatief hiervoor in de ontwerpfase zou kunnen zijn om een Line Based Generic Model aan te maken. Afhankelijke wat je er verder mee wil, kan je aanvullende handigheidjes inbouwen.

  • Maak een Line Based Generic Model aan
  • Ga naar de Front View en teken daar eerst de benodigde Reference Planes en maatvoer deze. 
  • Hang daar een Extrusion aan. 

  • Controleer of de Geometry meebeweegt als de Reference Planes wijzigen
  • Stel de eigenschappen van de Extrusion in: 
    • Material met een nieuwe Material Parameter (Type) – dit Material moet zowel in doorsnede als in aanzicht dezelfde isolatie  arcering hebben! Dit is cruciaal anders gaat deze Family niet naar behoren werken.
    • Subcategory volgens je buro afspraken
    • Visibility / Graphics Overide – alleen zichtbaar in aanzicht

  • Je zult nu formules moeten gaan maken zodat de Extrusion gaat reageren zoals je wilt
    • Maak een nieuwe Type Parameter aan die staat voor de standaard afschot. In Nederland rekenen we met 16mm (per meter lengte) In werkelijkheid is dit 15mm
    • Vul nu de formule in bij de afschot hoogte. 
    • Aangezien de totale hoogte van Extrusion wordt bepaald door de lengte van dakvlak waarover afschot is, is het nodig om een nieuwe Instance Parameter te maken om  de gewenste start hoogte te kunnen corrigeren. 
    • Maak een formule (of formules) zodat de hoogte overeenkomt met de gewenste hoogte. Besef dat een lijnstuk niet 0 mag zijn.  Bijgevoegd voorbeeld laat een manier zien om het doen. Het kan slimmer, maar zo is het hopelijk wel duidelijk wat er gebeurt.
    • Controleer of de formules werken en geen foutmeldingen opleveren.
  • Nu kan je de Plan View voorzien van Annotatie. Dit kan op verschillende manieren.
    • Hang bijvoorbeeld een Line aan de Reference Line. En voeg maatvoering aan zijn begin en aan het eind toe, om te zorgen dat de uiteindelijke pijl in verhouding is met de totale lengte van het afschot. Zie voorbeeld
    • Plaats eventueel een Generic Annotation naast de pijl. En koppel de relevante Parameters door. Voor meer informatie over teksten in een Family verwijs ik naar een anders Post van mij.
  • Stel de Family zelf nog in. Deze is bij voorkeur Work Plane-Based
Nu kan je rustig in je Project controleren, of deze Family doet wat hij moet doen op een horizontale dakvlak. Zelf teken ik altijd de minimale hoeveelheid isolatie. In aanzicht zie ik dan de afschot isolatie hier bovenop. Haaks op deze richting zie ik dan alleen de minimale hoeveelheid isolatie. Schuin hierop kan deze Family wellicht een vreemd effect te weeg brengen. Dan kan je deze beter uitzetten voor die View.

Afschot in plattegrond
Afschot in aanzicht bij een doorsnede
Afschot in 3D
Ja hier is het afschot zichtbaar, maar je kan de Subcategory uitzetten
Vanzelfsprekend kan je de Family nog slimmer en handiger maken. Zelf voeg ik nog een zogenaamde ‘Invisible Line’ toe die 120mm boven het hoogste punt zit. Hiermee kan ik direct zien of de dakrand hoog genoeg is. Ook kan je een overstortvoorzieningen meenemen in de Family. Deze overstort is uit te zetten met een Yes/No Parameter. Zorg voor een aanzicht van de overstort in Plan View en in Elevation. Je zal hier waarschijnlijk niet alle noodoverlopen mee kunnen tekenen en de Family die je hebt gemaakt is niet Wall Based zoals een noodoverloop zou moeten zijn.  Maar misschien kom je hier mee weg.

En wees gerust, als het plan definitief genoeg is kan je altijd nog het echte afschot tekenen op een Revit eigen manier. Want daar is niks mis mee. Het is alleen in de ontwerp fase, waarin nog veel wijzigt, niet altijd even handig. Vandaar deze tijdelijke oplossing.

Lees verder in een nieuwere Post Slim tekenen - Afschotisolatie in Revit 2

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog