Pagina's op IkLeerBIM

vrijdag 4 september 2015

Section weergave mogelijkheden en kriebels

Het is alweer een tijdje stil geweest op mijn blog. Ik heb veel tijd gestoken in een Outlook applicatie. Ook heb ik nog IFC mapping tables gemaakt en me meer verdiept in IFC. Nu is het weer tijd om weer wat regelmaat in mijn blog te krijgen. Vandaag een korte eenvoudige binnenkomer.

Revit genereert mooi doorsnedes via de Section functie. Deze doorsnedelijn kan je zichtbaar  maken in een plattegrond. En dat is mooi. Maar er zit ook een irritant weergave probleempje. Voor een mooie weergave op je plotbladen gaan veel mensen schuiven aan de uiteinden van zo'n Section. Dit is een view afhankelijke aanpassing. Het aanpassen kost tijd en zorgt er in de praktijk voor dat er weergave verschillen zitten tussen views.

Plan View met Sections en 3 Scope Boxes.
Alle Sections hangen aan de 'Building" Scope Boxe behalve de 1e van links.
Ook is er met bijna alle uiteinden van de Sections geschoven zoals je kan zien.
Een vreemd verschijnsel is dat Revit wel de instelling van een andere view kan overnemen. Maar dit lijkt alleen de eerste keer goed te gaan. Mits .. de Section aan een Scope Box vast zit. En als er maar 1 plattegrond open staat op het moment dat er een nieuwe doorsnede wordt gemaakt en aangepast. Wanneer je een andere verdieping opent zul je zien dat ook daar de weergave is rechtgezet voor de nieuwe Section. Verdiepingen die op de achtergrond open stonden worden niet aangepast. Sections die niet aan een Scope Box vast zitten werken anders. Deze zullen altijd rondom hun Crop Region uitgelijnd worden bij het openen van een nieuwe Plan View.

Ook het wel of niet aanstaan van de Crop View in de ander View heeft invloed.
Maar het uit zetten van de Crop View heeft mijns inziens weinig waarde. Dus ik laat het hierbij.

Crop View AAN
Crop View UIT
Een ander naar gevolg van een aangepast doorsnede lijn is dat deze in principe blijft staan waar die staat als het zichtbare gebied van de view wordt aangepast. Bijvoorbeeld in de situatie dat er meerdere Dependant Views worden aangemaakt. En die Dependant Views worden allemaal aan een andere Scope Box gehangen. Bijvoorbeeld bij het maken van werktekeningen.

De Dependent Plan View krijgt een andere Scope Box met als gevolg een rommeltje.
Gelukkig is er een truckje om de weergave van de Sections weer te "resetten"
Hang de Plan View aan een tijdelijke Scope Box, die een gebied buiten het werkgebied omsluit. Wanneer de Plan View weer aan de juiste Scope Box wordt gehangen worden de Sections opnieuw weergegeven en aangepast aan de Crop View voor zover dat nodig is.
Dit werkt natuurlijk ook voor Grids.

De Dependent Plan View wordt aan een lege Scope Box gehangen.
En weer terug naar de juiste Scope Box.
De View wordt opnieuw opgebouwd met een veel beter resultaat.
Hang dit soort elementen dus liever aan een verdraaide Scope Box dan dat je er handmatig mee gaat lopen knutselen. En dat allemaal om met zo min mogelijk klikken overal hetzelfde uiterlijk te krijgen.

vrijdag 27 maart 2015

Weergave van een gelinked Revit MEP model

Het werken met verschillende deel modellen is ontzettend leuk en geeft veel inzicht in het gebouw. Maar wanneer je de weergave van een gelinkt model wilt aanpassen, levert het soms ook enkele vragen op. Vooral omdat de weergave van een gelinkt model (en met name een MEP model) wat eigenaardigheden kent.
Meten is weten.

In deze post zal ik niet alles vertellen over het inregelen van de weergave van een link. Ik beperk me in eerste instantie tot enkele losse opmerkingen en pak dan enkele bijzonderheden van een MEP model bij de kop.
Als iemand met Revit LT geïnteresseerd is in dit onderwerp moet die zich overigens afvragen of die niet een volledige versie van Revit moet aanschaffen. Dit onderdeel is slecht of niet aan te passen in Revit LT zelf.


Algemeen:
In de eerste plaats een algemene opmerking. Revit kijkt bij het inregelen van het uiterlijk van een Link allereerst naar het huidige Project. Feitelijk kan je niks aanpassen in de Link wat niet op exact dezelfde manier in het huidige model zit. Het is enigszins abstract uitgelegd. Maar je moet zelfs maar eens wat uitproberen. Dit geldt voor bijna alles: Phases, Types, Worksets, etc. Als je Filters wilt gebruiken moeten de onderdelen waar je op wilt filteren in dezelfde hoedanigheid in je Project zitten. Via Copy en Paste kan je veel zaken overhevelen. En je kan ook een Workset aanmaken met delfde naam als aanwezig in de Link. Mijn collega Christiaan de Wit heeft hier ook al een keer over geschreven met betrekking tot Phases.

Worksets:
Het is een algemene 'Best Practice' dat je een Link op zijn eigen Workset zet. Een Link heeft zowel op Instance als op Type niveau de mogelijkheid om op een eigen Workset geplaatst te worden. Het model wat je als Link gebruikt is bij voorkeur een Worksharing Project. Want het voordeel van een Link met Worksets is dat je "Shared Levels and Grids" op project niveau uit kan zetten. En ook dat je een (Local van een) Link kan open, zelfs al staat deze als Link is ingeladen in een open staand project.
Een Link heeft zowel op Instance als Type niveau een Workset - die kunnen verschillend zijn
Visibility Graphics:
In de Visibility Graphics van je View kan je een Link overall aanpassen of per plaatsing beïnvloeden.
Normaal gesproken staat de instelling van de Link op "By View". Je kan deze aanklikken en veranderen in "Custom". Na het veranderen in "Cusom" kan je kiezen welke onderdelen je daadwerkelijk wilt gaan aanpassen. Dit aanpassen heeft vanzelfsprekend wat voor- en nadelen. Ook kan je deze aanpassing doen in of buiten een View Template en daarmee je leven lastiger of juist makkelijker maken.
Aanpassen van de eigenschappen van de Link

Oke nog 1 tip: Maak een Standaard Project aan met standaard Links en Worksets. Regel dit helemaal in en gebruik dit in plaats van een Template op het moment dat je een nieuw project start. De Links kan je met Reload From eenvoudig omzetten. Als je dit project opent met Detach from Central kan je er weer een gewone Template van maken.


Een Link in zijn geheel een kleur geven:
Er zijn meerdere manieren. Je kan bijvoorbeeld in de VG de Link op Custom zetten en alle Model informatie een kleur meegeven. Ook kan je filteren op een bijvoorbeeld een Workset in het gelinkte model als die tenminste met dezelfde naam in je Project voorkomt. Ook kan je op een oneigenlijke manier gebruik maken van Phases. Door de Link via de Type parameter Phase Mapping een oudere Phase meegeven. Dit is een snelle maar slechte oplossing, die vanzelfsprekend niet altijd werkt.

De "kruizen" uit de installatie leidingen en kanalen verwijderen:
Cable Tray Fittings, Cable Trays, Conduit Fittings, Conduits, Duct Fittings, Ducts, Flex Ducts, Flex Pipes, Pipe Fittings, Pipes, hebben een Center Line Subcategorie. Dit is een symbolische weergave van een kruis dat het hart representeert. Door al deze subcategorieën uit te zetten zien architectonische tekeningen er vaak wat beter uit.
O ja, veel MEP Families hebben bij medium nog steeds een symbolische weergave die niet overeenkomt met het daadwerkelijke ruimtebeslag. Je kan overwegen om alle MEP Categorieën handmatig op Fine te zetten wanneer je gewoon wilt weten hoe het er uit komt te zien.
een override die blindelings te vinden is... maar niet heus
De "System Color" aanpassen:
Dit is een hele mooie! MEP kent Systems. En deze Systems kan je een eigen kleur meegeven. Hartstikke mooi en duidelijk natuurlijk voor de MEP ingenieur, maar niet voor de architect. Het geval wil dat deze override slecht te vinden is en erg hoog in de weergave hiërarchie staat. Mijn collega zonder Building Design Suite kan deze weergave bijvoorbeeld niet vinden, laat staan aanpassen in het MEP model. (als je dat al zou willen) De oplossing is simpel en krom. Maak een filter aan in je eigen project op alle relevante Categorieën en filter op System Name / does not equal / I_dont_like_system_colors_in_my_architectural_model. En iedereen is weer happy.


maandag 9 februari 2015

Ik Leer ook BIM...

Vanzelfsprekend is mijn blog een prima plaats om (naast vele anderen blogs zoals in mijn bloglist linksonder) meer te leren over BIM en/of Revit. (Want, nee het is absoluut geen synoniem van elkaar) Maar er zijn ook andere plekken waar je de diepte in kan. Ik wil er hier zomaar 2 noemen die mij opvallen.


In de eerste plaats gaat Avans+ een opleiding BIM engineer beginnen. Dat is een goed initiatief dat aansluit bij een veranderende wereld. Zowel voor adviseurs en architecten maar net zo goed voor de bouwers. En als ik Martijn de Riet mag geloven in zijn column op het BIM-Platform is het een redelijk unieke opleiding. Je moet wel opschieten want ze willen 12 februari beginnen. En anders kan je heus volgend jaar wel aanschuiven.

Daarnaast de RTC. Ik heb al enkele keren namens RoosRos Architecten de Revit Technology Conference mogen bijwonen. Twee jaar terug in Delft en afgelopen jaar in Dublin. Het was beide keren een intensieve, inhoudelijke maar niettemin leuke ervaring. Een plek waar je tal van internationale specialisten tegen het lijf loopt, om contact mee te leggen en om veel van te leren. De volgende RTC in Europa wordt gehouden op 29 - 31 oktober in Budapest.
Voor de echte diehards nog een reminder. Want de RTC is voor en door gebruikers. Je kan zelf ook een lezing geven op een RTC (mits die door de ballotage commissie heen komt natuurlijk). Voorstellen kunnen nog tot 19 februari worden ingediend

Beide opleidingen kosten inderdaad tijd en geld. Maar dan heb je ook wat..
Goed om rekening mee te houden in je planning.

vrijdag 6 februari 2015

A tool to build Revit's IFC mapping tables - part 1,5

A few weeks ago I released my beta tool to create IFC mapping tables for Revit. Since that time there have been a lot of people who have downloaded this spreadsheet. And I also gave a presentation at the RevitGG.

Meanwhile I made ​​some improvements. And I was wondering if there are still more more wishes. If there are such kind of questions, I would love to hear them. You can email me on Linkedin


Dutch Revit Standards V2.0 te downloaden

Ik kwam erachter dat ik nog steeds geen melding had gemaakt van de DRS2.0.
Maar de RevitGG heeft deze versie onlangs vrij gegeven. De DRS2.0  is na inloggen te downloaden op hun site.



Dat er veel is gebeurt (en nog steeds gebeurt) rondom de DRS is duidelijk. Onder andere de nieuwe ontwikkelingen om van de DRS een stichting te gaan maken is een grote stap in de goeie richting.
Het vrijgeven van de DRS2.0 is weer een hele prestatie, waar alle Revit gebruikers nationaal, maar ook internationaal mee gediend zijn. Goed werk.

Je kan hier meer lezen over de DRS2.0

maandag 2 februari 2015

gelezen - Energy Simulation Plug-ins for Revit - lMNts



Onze overheid heeft per 1 januari de energie eisen aardig opgeschroefd.
En vandaag las ik een goede review van lMNts over 3 verschillende plug-ins voor Revit die een energie analyse kunnen doen op basis van het BIM. Het betreffen IES-VE, Design Builder en Sefaira.
Het is enerzijds interessant dat je op basis van een Bouw Informatie Model tal van analyses kan doen, waaronder dus een energie analyse. Maar het wordt dus ook steeds belangrijker om nog betere beslissingen te kunnen nemen en ook in een vroeger stadium.

lees hier de hele post van lMNts

File:Escala Certificación Energetica de Edificios.png
By Acuatro Arquitectos (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

dinsdag 27 januari 2015

Weer een mijlpaal: IkLeerBIM 50.000 pageviews

Vandaag heeft IkleerBIM weer een kleine mijlpaal.

Deze blog heeft de 50.000 pageviews aangetikt. Voor de echt grote jongens (zie hier links onder onder) vast niet bijzonder, maar ik ben hier erg blij mee! Het bijhouden van mijn blog is leuk. En het nog leuker om te zien, dat er steeds meer mensen de weg naar deze blog hebben gevonden.

IkLeerBIM al 50.000 pageviews!
Afgelopen jaar was niet 1 van de meest productieve met betrekking tot het aantal blog posts. Maar het was wel productief door het delen van met name de IFC mapping tool. Wereldwijd is dit gedeeld en positief ontvangen. Ook heb ik bij de RevitGG het een en ander mogen toelichten. Ik hoop dit jaar dit onderwerp wat verder uit te bouwen. Het lijkt me leuk om het een en ander te testen en beter inzicht te krijgen in wat wel en wat niet ondersteund is etc.
Ook hoop ik een start te kunnen maken met Dynamo. En dan niet alleen voor de geometrische grapjes, maar vooral om te kijken naar concrete mogelijkheden en praktische toepassingen. Want uiteindelijk moet deze blog een weergave blijven van praktische zaken en oplossingen uit de dagelijkse praktijk.

Vanzelfsprekend zijn jullie uitgenodigd om deze blog te volgen via Google+, Twitter, Email of indirect via Linkedin.

zondag 25 januari 2015

Revit Credit Manager for LEED

Er zijn allerlei certificaten met betrekking tot duurzaam bouwen. 1 Ervan is de LEED. Voor Revit gebruikers die zich hieraan willen (of moeten) conformeren. Of die gewoon gevoel willen hebben bij de duurzaamheid van hun ontwerp, is er een Autodesk Labs Project. (in ontwikkeling dus) en gebaseerd is op dit Amerikaanse systeem. Voor meer informatie zie onderstaande links.

Autodesk Labs
Youtube
Wikipedia - LEED

Populaire berichten

Zoeken in deze blog