Pagina's op IkLeerBIM

vrijdag 8 november 2013

Schaalbare Revit Family voor een Logo

Al meer dan een jaar zijn de slimste Revit gebruikers op zoek naar manieren om een Revit Familie te kunnen schalen. Want nee, dat is niet vanzelfsprekend. Komt het dan vaak voor dat een Familie geschaald moet worden? Nee, niet echt.
In deze Post wil ik graag een praktijk voorbeeld meegeven. Een schaalbaar 3D logo. Een concreet voorbeeld waar mijn collega Pieter Schipper mee aan kwam zetten. En die we samen hebben opgelost.

Maar eerst een kort stukje theorie. Er zijn meerdere manieren gevonden om een Familie te schalen. Hierbij een link naar een overzicht van verschalingsmogelijkheden op andere Blogs.
Globaal zijn de oplossingen als volgt:
  •  Een Spline is schaalbaar aangezien de vorm in tact blijft als het begin of eindpunt verplaatsen.
  •  Een (niet Shared) Planting Familie in een ander Planting Familie is schaalbaar via de Type Parameter Height.
  •  Een Adaptive Familie kan bepaald worden door Reference Points op een Reference Line. De positie van de Reference Point kan vastgezet worden op een specifieke verhouding tot de lengte van de Reference Line. Zo kan je een framewerk maken voor een schaalbare en Adaptive Family.

Revit Scale functie onder Modify
Enkele elementen in Revit die wel schaalbaar zijn:
  •  Een Sketch
  •  Meerdere vormen van Inserts zoals Images, DWG, DXF’s.
  •  Model en Annotation Lines
  •  Walls
  •  Reference Planes
  •  Dimensions

Een schaalbare 3D Logo
Het schalen van 3D logo's deden we voorheen door de Sketch van de Extrusion te schalen. Maar het kan waarschijnlijk nog eenvoudiger, via de Planting in Planting methode, zoals hierboven genoemd.
De Planting in Planting methode is een beetje vreemd. Revit verschaald de nested Planting Family totdat de hoogte van deze nested Family overeenkomt met de waarde van de Type Parameter Height in het Project.

In ons geval is dit dus direct het probleem. Want wanneer we een Logo verschalen willen we niet dat deze dikker wordt. De Z-waarde moet intact blijven terwijl de X en de Y-waarde wel mee schalen. Na wat puzzelen, denk ik dat we een redelijk goede oplossing gevonden hebben. We corrigeren de hoogte van de Solid, met dezelfde factor als waar de rest van de Family mee wordt verschaald. Wat je hiervoor nodig hebt is een referentiemaat. Deze heb ik in de nested Family gezet. Het is de maat tussen het Level en een Reference Plane. Deze Reference Plane ziet Revit als de bovenkant van de Family en moet dus uitsteken boven de geometrie. Zie ook het voorbeeld.


Een voorbeeld van de instellingen van de nested Planting Family
De referentiemaat wordt vergeleken met de doorgekoppelde Height (vanuit het Project, via de Planting Familie naar de nested Familie). Hieruit een volgt een factor waarmee we de gecorrigeerde hoogte van de geometrie bepalen. Als de Familie groter wordt, wordt de hoogte van de geometrie evenredig kleiner. Zie het voorbeeld. Let wel op dat de hoogte niet te kein wordt, want daar houd Revit niet van. Beter kan je het logo zo groot tekenen dat je deze eerder kleiner wil maken dan groter.

De Parameters en formules van de Family
Lastig is dat je soms foutmeldingen krijgt bij het invoeren van de formules. De melding Inconsistent Units betekend dat de Parameters een eenheid hebben, die niet direct met elkaar te verrekenen is. Met behulp van een eenvoudig truckje, kan je dit snel oplossen. Door de Parameter met 1 te vermenigvuldigen of te delen, maak je de Parameter eenheid loos en werkt de formule weer.
Om de Familie nog vriendelijker te maken, zou je de gewenste uiteindelijke hoogtemaat voor in het project ook door kunnen koppelen.

Doorkoppelen van de hoogte Parameters

Een andere aanpassing zou kunnen zijn om de beide Reference Planes, de eigenschap Not a Reference mee te geven. En vervolgens een not Visible Model Line te locken aan de Reference Plane die de referentie hoogte bepaald. Dit voorkomt dat je in je project de Planting Familie kan selecteren op grote afstand, door de sterkte van de Reference Plane.


Not Visible Model Line toevoegen en de Reference Planes Not a Reference maken

Ook zou je het logo niet op het Level in Plan View, maar juist in een aanzicht kunnen tekenen. Op die manier beïnvloed je direct of de hoogte, of in gedraaide toestand de lengte van het logo.


Logo aanpassen in het project Height = 500

Logo aanpassen in het project Height = 1000

Logo aanpassen in het Project Height = 1000 en H_project = 50
Een andere grappige, maar minder relevante mogelijkheid, is als de Height van een Planting Family wordt doorgekoppeld naar de daadwerkelijke hoogte van de geometrie in de nested Planting Family. Op die manier schaal je alleen de z-waarde mee en niet de de x en y-waardes. 

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog