Pagina's op IkLeerBIM

donderdag 22 oktober 2020

Update IkLeerBIM Dynamo Package

The IkLeerBIM Dynamo package has just been updated.

more methods, more arguments,
ready for Revit 2021,
and what about sandbox and other software.



A few things have improved or changed:
  • Some Python 'build in functions' did not show up as a method. This error is fixed.
  • The Revit API 2021 has deprecated the displayUnitType in Revit 2021. So based on the Revit version the script uses displayUnitType or ForgeTypeId.
  • The LookUp node and MethodLookUp node should also work in Dynamo Sandbox or other software. So the UnwrapElement and the loading of some libraries are made conditional.
  • The MethodLookUp node now also can deal with 'overloads'. Cases were more than 1 argument series for a method is possible in the API.
  • The Example.dyn file in the Extra directory is also updated to the new functionality.

Thanks Laurin Ernst, for the feedback!

Older posts about this Dynamo Package:

vrijdag 11 september 2020

IFC: You don't know what you don't know - Until you do..

Johan Cruijff zou aan die uitspraak nog een puntje kunnen zuigen ;-) Maar voordat de ene helft van de lezers weer doorklikt en de andere helft zich ongemakkelijk gaat voelen de echte vraag. Weet je 'voldoende' over IFC? Want veel van ons werken wel met IFC: we maken IFC bestanden, we gebruiken IFC bestanden en sommigen praten alleen maar over IFC. Maar weten we eigenlijk wel voldoende? En als je een vraag hebt wat doe je dan?


Vandaag heb ik een oud Excel bestand eens opgepoetst om (weer) te delen met jullie. Op 24 november 2014 deelde ik op mijn blog IkLeerBIM een eerste tool om de mapping tussen Revit en IFC wat beter in de vingers te krijgen. Inhoudelijk zou ik deze tool niet meer aanraden en verwijs ik liever naar de Revit Standards. Maar wat ik nog steeds waardeer, is dat het me hielp, om de de structuur, mogelijkheden en beperkingen die IFC heeft, iets beter te leren kennen. Ik gebruikte daar 1 sheet voor, die IFC structuur heette. Het was best leuk om daar wat mee te spelen. En af en toe de hyperlinks naar de BuildingSmart documentatie te gebruiken. Daar vind je meer info en achtergronden. Behalve dan de belangrijke relatie met een MVD natuurlijk.

De inhoud is nog gebaseerd op IFC4 (4.0.0.0) En inmiddels zijn we al wat verder. Daarom heb ik de hyperlinks laten verwijzen naar IFC4 ADD2 TC1 (4.0.2.1) Na het volgen van een hyperlink kan je dan verder lezen over de huidige stand. Sommige zaken zijn in IFC4 nieuw toegevoegd en nu inmiddels al weer 'DEPRECATED'. En gaan zo langzamerhand over de houdbaarheidsdatum heen.

Misschien is deze download voor jou ook wel een leuk startpunt. Om spelenderwijs te leren, te klikken en te lezen in de BuildingSmart documentatie. Ontdek jij ook nieuwe benamingen die je nog nooit hebt gebuikt? Ontdek jij ook nieuwe plekken waar specifieke informatie eigenlijk hoort te staan? Ontdek jij misschien zaken die inmiddels al achterhaald zijn? En voordat we weer helemaal de andere kant doorschieten, check ook even de certificering.

Ik ben benieuwd.

vrijdag 4 september 2020

Spouwmuren in BIM

- zie ook mijn artikel op LinkedIn-

Graag hoor ik jullie mening over het volgende, maar voel je niet verplicht. 😉

 

Mijn vraag gaat over het zo goed mogelijk modelleren van een spouwmuur in Revit en het exporteren naar IFC.

Alles los modelleren kan natuurlijk altijd. Maar het kost stomweg meer tijd om te maken laat staan te onderhouden. En je kan die tijd ook besteden aan extra details bijvoorbeeld. Hierbij een klein onderzoekje of een gelijkwaardige kwaliteit ook op een snellere manier gemaakt kan worden, in Revit en met behulp van Parts. Zelf ben ik geen ‘gebruiker’ van de IFC data, dus of het functioneel gelijkwaardig is in andere toepassingen kan ik slecht zelf beoordelen, vandaar mijn vraag.

  1. Welke van onderstaande 3 opties is voor jou gebruik gelijkwaardig aan het ‘los modelleren’ van een spouwmuur?
  2. En als geen van onderstaande gelijkwaardig is, welke komt dan het dichtste in de buurt. Waarom?
  3. Levert dit onderzoekje nieuwe inzichten op – of is het toch beter om ‘los’ te modelleren en de extra kosten voor lief te nemen.

 p.s. Ik zag achteraf dat sommige data van de wand niet correct bleek te zijn |-(  Maar voor het principe maakt het niet veel uit. Dus ik heb het even zo gelaten.


           1.

Hieronder de basisuitvoering van een samengestelde wand in IFC.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 Visueel zijn er geen losse bladen zichtbaar. Wel zit er onder de Material-tab een lijstje met materialen waar de spouwmuur uit is opgebouwd inclusief dikte.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

 

           2.

Hieronder een basis uitvoering met Parts in het bronbestand. En als IfcParts in de IFC. Het eerste wat opvalt is dat we nu echt de spouwbladen en materialen herkennen. En daarnaast dat de basiswand nog steeds aanwezig is. Deze bevat nog steeds alle oude data, behalve de Materialen Tab en de Material Property. In plaats daarvan zijn de bladen als Building Element Part aanwezig.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Parts missen standaard heel veel data. Maar die data is best toe te voegen met IFC parameters in Revit. En dat levert het volgende op.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Er zijn veel Properties gevuld. Maar FireRating, Load Bearing, Is External, Classification ontbreken. Die zijn ‘natuurlijk’ hetzelfde als het IfcObject waar de IfcPart deel van uit maakt. Veel Quantities lijken te ontbreken in Solibri. Solibri rapporteert alleen de Inhoud en de BoundingBox. Het host object heeft natuurlijk wel gewoon een lengte, hoogte en verschillende oppervlaktes in Solibri.


            3.

Maar je kan de met extra data gevulde Parts ook exporteren als eigen IFC objecten, zie hieronder.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De oorspronkelijke host ontbreekt dan wel. En in plaats daarvan zitten er alleen 2 IfcWalls in het model. Deze bevatten alle Properties die horen bij een IfcWall. (inclusief de gevulde Pset_WallCommon) Eventueel kan je nu ook de spouw filteren zodat deze niet meegaat in de IFC. Wat ontbreekt is de ‘BaseQuantities’ tab. Maar Solibri geeft wel gewoon zijn eigen Quantities. (Eventueel zou je extra Quantities uit het bronbestand mee moeten kunnen sturen.) Wat Solibri niet meer kan is de Area van openingen opgeven. Een eventuele IfcOpening ontbreekt ook echt. En er is dus ook geen relatie tussen bijvoorbeeld een kozijn en de wand waar deze in zit. Maar is dat nodig?

 Het enige verschil in de IFC export zit in het aanvinken van ‘Advanced \ Export parts as building elements’

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Wat verder opvalt is de IfcName van de IfcWalls in de browserstructuur. Deze is met behulp van de IFC override parameter IfcName bepaald. En automatisch ingevuld met een script. Het is vrij eenvoudig om dit bijvoorbeeld terug te brengen tot alleen het materiaal. Bijvoorbeeld om de sortering in de IFC browser te vereenvoudigen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


Resume:

Voor een modellerende partij is het vaak handig om -tot op zekere hoogte- met samengestelde objecten te werken. Door het maken van Parts en deze (geautomatiseerd) van extra IFC data te voorzien kan er direct een IFC worden gemaakt met losse objecten. Of juist als IfcPart onderdeel van een host. De laatste 2 opties hebben hun eigen specifieke voor en nadelen.


voor meer info:

https://github.com/Autodesk/revit-ifc/issues/120

https://github.com/Teun1/Revit-Parts-to-IFC

Voorbeeld bestanden

dinsdag 5 mei 2020

Update IkLeerBIM Dynamo Package

Just added 2 extra nodes: API.MethodLookUp and API.FilterScriptGenerator.
And in the extra directory is also an example.dyn file for a Quick start.


The whole goal of this Package is to help people who are already familiar with Dynamo. And understand how to make a for loop in Python. So they can find their way with the (Revit) API as comfortable as possible. You can search the internet later. Most Dynamo users will come to this point where they need to build just a little Python script because there is no Node available. Or they need to speed up a Dynamo script just a little.

To do this I needed to add 2 more Nodes:

API.FilterScriptGenerator 

Will help you with your second problem: "How to grab elements from the Revit Database?" You can use the Dynamo Nodes off course. But can you do without? Now you can. And very easy. This Node will generate a complete Python Script. Copy this to clipboard, with a Node from Clockwork or Rhythm. Paste it in a Python Node. And tweak it to your needs.

API.FilterScriptGenerator

But, "The FilterElementCollector is no rocket science." I hear you say. No it isn't.
Still this Node has almost every option that the API gives us. And there are quite a few...
Beside filtering on 1 or multiple Classes or BuiltinCategories, you can Filter on all the Parameters you want. Use Views, Levels, Geometry and DesignOptions. And there is also an option so your Python Node also works for Linked documents.

Some Filter options can be achieved in multiple ways. If that is the case I tried to choose 1 or the other. I also skipped some very specialized Filters, because it is possible to also use e.g. BuiltinCategories. Most of this is documented in the Node.
And for those who know their stuff. This is not the most beautiful, clean and efficient script I ever wrote. But it works. ;-) So perhaps I will clean it up later (if I want to).


API.MethodLookUp 

Helps to find the arguments needed for a method. In al lot of cases this will be enough. And if this is still confusing you can always use google and find more examples or an explanation.
API.MethodLookUp
With Lacing Longest and some sorting and grouping.



woensdag 15 april 2020

First release IkLeerBIM Dynamo API helper (micro) Package

While writing Python code in Dynamo I still seem to use my own LookUp Node a lot. And that is despite multiple very appreciated well known tools and websites. All these work best, because a lot of people did contribute their little something. That's how this train moves. So today I want to contribute my tiny little something.




But why do I use this LookUp Node and not something else?
First of all every situation is different. And everybody works differently. But most of the time I simply do not want to leave my scripting environment. And that is Dynamo. Secondly I want to know what actually works - no surprises. And remember I am foremost a Revit user, so the way I approach a Revit problem might be slightly different than a professional programmer. And this Node is a real easy and straight forword way of working with Python in Dynamo.

Really world changing technology right? 
Ahh not exactly... It is more like a smart dir() function, with some extra. But .. it works. Simply give the Node something to chew on. And it will return all the attributes with values, all methods, all BuiltinParameters with values, the BuiltinCategory and the Class. It is possible to search, clean or even extend the outcome with readable names. I would say, give it a try. I love it, it might work for you too.



Thanks to the community who provides countless means to examine and learn new things. Parts of the code came from everywhere. Like the Clockwork Package, Dynamo Forum, The Building Coder etc. Thanks all. This is my small contribute back.


Just a few teasers on what this node does.
And remember, this Node is basically a temporary LookUp node. It is not build to use it as a part of script. But why would you. Use it to build your own Python script. Have fun.

This node eats almost everything and shows the class of the input

Just give this node a list or a single item. It will flatten everything and uses only the first index. 

It will clean the output for empty / null etc. values. Unless you want to see everything off course. 

Sometimes you simply want readable names. But most of the times you do not...


Because it slows down a little.
And if you know what you are looking for, you simply use the Case Insensitive search.

Populaire berichten

Zoeken in deze blog