Vandaag kwam ik een Post tegen van Sean David Burke. In zijn Post beschrijft hij zijn eerste ervaringen met Revit en Windows 8. We wisten al dat Revit nog niet op de compatible list staat voor Windows 8. Maar het werkt dus ook echt niet naar behoren. Zover ik het kan inschatten is met name de Contextual Ribbon een kritiek punt wat niet werkt.
Voorlopig nog even wachten dus (voor wie over wil). Of voorlopig werken in een virtuele omgeving.
aanvullingen 26-03-2013:
WhatRevitWants heeft hier nog een korte aanvulling op in zijn eigen Post.
Blijkbaar kan Revit 2013 met de update geïnstalleerd wel werken. Maar wel op die voorwaarde.
Revit 2014 lijkt overigens wel officieel compatible te zijn met Windows 8 behalve bij de Minimum entry-level configuration.
zaterdag 26 januari 2013
vrijdag 25 januari 2013
Slim tekenen - Afschotisolatie in Revit
Afschot isolatie in Revit |
Vandaag wil ik laten zien hoe je een niet zo BIM Family kan maken. Maar wel een waarmee je makkelijk en snel afschot en afschotisolatie kan tekenen op een plat dak. Er zijn natuurlijk ook meerdere manieren om op een Revit eigen manier afschotisolatie te tekenen. Hiervoor verwijs ik naar een paar filmpjes die te vinden zijn op internet. Bijvoorbeeld deze goede Post van RevitOped
Deze Revit manieren zijn handig als de onderconstructie op afschot is. Maar wanneer dat niet het geval is wordt het tekenen van afschot isolatie een stuk weerbarstiger. Het kan wel. Maar je moet allereerst gaan rekenen om de juiste helling te maken. Ook moet je wat handigheid ontwikkelen om bij het aanpassen van het afschot, de rest van het al getekende afschot niet uit verband te trekken. (selecteer alle lijnenstukken en niet de punten die dezelfde hoogte hebben gelijk en vul de berekende hoogtemaat in)
Ook het annoteren in het dakvlak is niet direct klaar. Vaak moet je de kniklijnen (Roof - Interior Edges) aanpassen met een Graphic Override in View, of zelfs uitzetten en opnieuw tekenen. Afschotpijlen kan je tekenen met een enigszins aangepaste Spot Slope onder de Dimensions. Peilmaten kan je toevoegen met een aangepaste Spot Elevation onder Dimensions.
En dit alles begint doodleuk weer opnieuw als het afschot plan veranderd of bijvoorbeeld de dakvorm.
Het alternatief hiervoor in de ontwerpfase zou kunnen zijn om een Line Based Generic Model aan te maken. Afhankelijke wat je er verder mee wil, kan je aanvullende handigheidjes inbouwen.
vrijdag 18 januari 2013
BIM - de stand van zaken
My dear Frodo, you asked me once if I had told you everything there was to know about my adventures. Well, I can honestly say I've told you the truth, I may not have told you all of it...
Vandaag en gisteren probeerde ik weer wat bij te lezen. Mijn Inbox en RRS Reader begonnen al weer aardig vol te lopen. Wat mij op dit moment bezig houd, is de spanning tussen wat we met de BIM-ontwikkelingen willen bereiken tegenover de technische, organisatorische en juridische beperkingen die we ervaren.
Bijvoorbeeld:
Op dit moment is er een discussies opgestart op LinkedIn over het wel of niet bestaan van een centraal BIM model en de positie van IFC hierin. Deze discussie is gerelateerd aan een verhaal van Leon van Berlo voor de Amerikaanse AIA. Zelf bekruipt me het gevoel dat zijn verhaal wat eenzijdig en gekleurd is. Alhoewel hij zeker een scherpe analyse van de huidige praktijk neerzet. Hier moet absoluut wat mee gedaan worden. Maar persoonlijk zie ik IFC nog steeds als een grote Smaug (om maar in het beeld van The Hobbit te blijven) die maar moeilijk klein te krijgen is. In potentie is het er allemaal wel. Maar het IS er nog niet.
Verder las ik een heel goed stuk van Antony McPhee van Practical BIM. In de Post behandeld hij verschillende manieren van samen samenwerken rond een BIM model. Ook hij komt tot de conclusie dat er nog steeds geen Ei van Columbus is. Aan alle samenwerkingsmodellen hangen nadelen, of ze behoeven andere c.q. sterk verbeterde ICT tools.
De minst slechte en haalbare oplossing lijkt me, dat werk gedaan wordt waar de verantwoordelijkheid ook het sterkst gevoeld wordt. En dat veranderd gewoon door de tijd. Het is daarmee een hybribe oplossing. Waarom zou een architect niet tijdens het hele ontwerp proces het model tekenen en beheren. Ze worden dan ondersteund door de technische specialisten. En pas als het ontwerp grotendeels 'klaar' is, kan het model op een voor dat project geëigende manier overgaan naar de verschillende technisch specialisten.
Tot dit overgangsmoment bestaat inderdaad een groot deel van de BIM informatie dus nog niet. En dat is ook niet gek, want die aanvullende BIM informatie wordt pas relevant wanneer er een akkoord is op het gebouw ontwerp. En dit gebouw ontwerp is uiteindelijk de drager is van al deze techniek en het antwoord op de vraag van de opdrachtgever.
Na dit overgangsmoment passen de technisch specialisten hun reeds bedachte schema's in het model in. En stemmen dan pas het gedetailleerdere werk-BIM in detail op elkaar af. In detail afstemmen, want de grote volumes zijn allang bekend en opgenomen in het ontwerp-BIM. In deze afrondende fase kan de architect zijn ontwerp fijn slijpen met kleuren en afwerkingen. Het belangrijkste is dat de hele bouwstroom van grof naar fijn en relevant blijft werken! Want voor alles is een juiste tijd en juiste wijze.
De constatering dat we met elkaar nog niet zijn waar we willen zijn is geen vrolijke.
Maar ik moet toch ook denken aan waar we vandaan zijn gekomen. Nog niet zo heel lang geleden was het een heidens karwei om een doorsnede of gevel te genereren met bijvoorbeeld Speedikon. Nu doe je echt niet meer mee, als dit genereren niet realtime gebeurt. Het internet, de hardware en ICT programma’s zijn enorm verbeterd. Dus ja sommige dingen zijn nog een droom. Maar hoe lang zou het nog duren?
Vanuit historisch oogpunt gezien zijn de tekentafels vervangen door tekenprogramma’s. Daar kon je namelijk sneller en nauwkeuriger mee werken en wijzigen. Deze tekenprogramma’s werden slimmer en er kon langzamerhand mee gerekend worden. Ook vervaagde het 2D tekenwerk voor 3D modelleerwerk.
Nu is het nog steeds de praktijk dat we moeten leren denken en werken zoals bijvoorbeeld Revit het wil. In de toekomst zal dit toch langzaam moeten gaan veranderen. Zodat programma’s een antwoord gaan geven op onze vragen en relaties leggen die er in werkelijkheid ook zijn. Niet alleen interactie tussen mensen en bedrijven. Maar vooral slimme realtime interactie tussen BIM onderdelen onderling.
In de tussentijd ga ik me nog maar eens verder verdiepen in de juridische en organisatorische mogelijkheden van het nu.
So…
I'm looking for someone to share in an adventure
vrijdag 11 januari 2013
Adomi
Geen bericht is een goed bericht zeggen we wel eens.
Maar als er zo weinig geschreven wordt over het nieuwste BIM pakket. Namelijk Adomi van het wel bekende Arkey ...
Toch eerst een paar goede dingen over Arkey.
Je kan met Arkey super snel en super efficiënt teken. En we weten allemaal dat daar geen woord van overdreven is. Ook is het een goedkoop en eenvoudig pakket. Iedereen heeft het in no time op een behoorlijk niveau onder de knie. Ook zijn er de laatste jaren behoorlijke inspanningen verricht om Arkey beter te maken. Je kan bijvoorbeeld al meerdere jaren goede DWG tekeningen maken of importeren. Daarmee liggen de ietwat stugge arceringstabellen al een tijd achter ons.
Inhoudelijk vind ik de kozijnmodule van Arkey- vMV de beste die ik tot nu toe gezien heb.
Ook kende Arkey al jaren een database koppeling, voor bijvoorbeeld begrotingen. Dit was nog voordat Revit bestond. Daarop voortbordurend, heeft de Twee Snoeken met zijn ASD methodiek, duidelijk laten zien dat er goed te BIM-en is met Arkey. Bekijk bijvoorbeeld de webinar op de site van het Digitale Huis (slecht geluid).
De andere kant is helaas wat minder florissant. Je hoeft echt geen Communicatie, of Commerciële Economie gestudeerd te hebben, om te kunnen concluderen dat Arkey zijn gebruikers door meerdere communicatieve blunders aan het wegpesten leek te zijn.
Tja en Adomi.
Adomi is inderdaad een pakket wat naadloos aansluit bij het vertrouwde en betrouwbare Arkey 8. En het pakt juist die onderdelen aan, die in Arkey erg stroef lopen. Met name de derde dimensie. Je kan met Adomi nu wel real time doorsnedes en gevels genereren. Ook kan je met Adomi makkelijk door je model heen scrollen en zoomen. Tenslotte kan je met Adomi (net zoals Arkey) IFC bestanden verwerken en maken.
Wat dit allemaal waard is vind ik moeilijk te zeggen.
En om een vergelijking te gebruiken. Sommige mensen willen absoluut een iPhone omdat .. , omdat het Apple is! En Apple staat dan voor een groot merk met veel vernieuwing en zonder bugs. Andere daarentegen, kopen stiekem een Nokia, omdat die ook voldoet en wellicht nog wat goedkoper is ook. Al met al hoop ik echt dat Adomi zijn eigen plekje op een natuurlijke en inhoudelijke manier gaat claimen. Want wat extra concurrentie is in ons aller belang.
woensdag 9 januari 2013
Wall Finish - Update
Gisteren melde een enthousiaste collega Christiaan dat hij de wens voor een nieuwe Revit Wall Finish Category had opgestuurd naar Autodesk. Christiaan had de wens eerder ook al aan de AUGI Wish List toegevoegd: 'I wish there was a better way to define finishes and showing them in a floor plan'
Onze wens bleek tevens te lijken op enkele andere wensen:
- Finishes for any surface as separate Tool - Author: arunag69321487 Submitted: June 12th, 2012
- Object should have separate material and finish - Author: aaronrumple Submitted: September 24th, 2008
- Make wall and floor materials part of the room properties to allow finish scheduling - Author: nicole.peterson Submitted: March 4th, 2008
- Instance Based Paint Finish For Materials - Author: sbrown Submitted: May 18th, 2012
Van Autodesk had Christiaan al snel een keurige ontvangst bevestiging terug gehad. Fijn dat er zo op een idee wordt gereageerd. En ook dat het mogelijk is om zo’n idee door te geven. Hopelijk gaat er ook iets mee gebeuren.
Om de slimme mensen van Autodesk wat te helpen geef ik hier een zo duidelijk mogelijk overzicht.
Samengevat gaat het om de volgende zaken:
- Ruimteafwerkingen dienen Room Parameters te zijn. (Ceiling, Floor, Vertical Face for Wall, Door, Window, Column, Beam, Furniture etc.)
- Deze System Parameters dienen automatisch ingelezen te worden door de aangrenzende Revit Categories. (o.a. Wall, Ceiling, Floor, Door, Window, Stair, maar ook Beam, Column, Furniture etc.)
- Per Type en per Geometry moet je kunnen aangeven of de afwerking By Room is, of By Element. (in een Custom Family kan bijvoorbeeld de Reference Plane Center (Front/Back) als scheiding dienen.
- Het updaten van deze ruimte afwerking en de Room zelf gebeurt bij voorkeur niet 'Real Time'. Dit lijkt vreemd maar werkt echt beter.
De nieuwe Revit Vertical Face Category heeft de volgende eigenschappen:
- De nieuwe Revit Vertical Face Category moet in een Schedule te rapporteren zijn, samen en in relatie tot zijn ondergrond. (Vanzelfsprekend is het oppervlak alleen de naar buiten gekeerde zijde en niet alle vlakken rondom!)
- De nieuwe Revit Vertical Face Category lijkt op de Wall Category. Inclusief de mogelijkheden voor Stacked Walls, Sweeps en Reveals, Openings, Wall Wrap
- De nieuwe Revit Vertical Face Category heeft een afwijkende Coarse representatie met een op te geven dikte, arceerpatroon en kleur. Hierdoor zijn er op een eenvoudige manier heldere afdrukken te maken.
- De nieuwe Revit Vertical Face Category heeft een hoogte die gerelateerd is aan de hoogte van de ruimte. Deze kan dus op een vaste maat boven de Ceiling zitten. Of meelopen met bijvoorbeeld een schuine Ceiling of bouwkundige koof.
- De nieuwe Revit Vertical Face Category zit per ruimte, op het naar de ruimte toe gekeerde vlak van de geometrie. Voor de meeste elementen betekend dit dat er meerdere verschillende Revit Vertical Face elementen zijn.
Waarom doen we dit:
- Omdat dit aansluit bij de bestaande manier van denken over, en werken met ruimteafwerking
- Omdat dit een zeer snelle ‘to the point’ oplossing is. Waarbij je bijvoorbeeld vanuit een Room Schedule de hele afwerking in een gebouw kan invullen en beheren.
- Omdat er op deze manier veel eenvoudiger 3d Presentaties en wijzigingen gemaakt kunnen worden.
- Omdat er op deze manier veel eenvoudiger 2D overzichten en wijzigingen gemaakt kunnen worden.
- Omdat er op deze manier veel eenvoudiger en beter kosten berekend kunnen worden. Niet alleen van de afwerking zelf maar ook in de extra (voor)bewerkingen in relatie tot de ondergrond.
- Omdat er op deze manier veel eenvoudiger ingrijpende bouwkundige wijzigingen doorgevoerd kunnen worden. Aangezien de afwerking feitelijke ‘los’ staat van de bouwkundige host die daardoor eenvoudig uitwisselbaar is.
Een van de belangrijkste zaken die de nieuwe API engine moet kunnen, is Parameters uit een aangrenzende Category of Host inlezen. Hier met name de Room. Als dit werkt, kan je behalve ruimteafwerking ook andere belangrijke zaken inlezen en verwerken. Denk aan brandwerendheid, geluidwerendheid etc. 1 object kan dan als het ware Parts hebben met verschillende eisen dus eigenschappen en kosten.
Labels:
AUGI,
Revit,
Wall Finish,
Wens
vrijdag 4 januari 2013
Gelezen - Color Schemes in Reflected Ceiling Plan - HOK BIM Solutions
Gelezen deze week...
Deze week las ik een interessant stuk over hoe je Color Schemes kan combineren met een Reflected Ceiling Plan. Do U Revit had de Post van HOK BIM Solutions overgenomen. En ik doe het op mijn beurt ook weer, aangezien ik de mogelijkheid om 2 Views over elkaar heen te leggen ook met veel plezier heb gebruikt.
Het werkt heel helder om via een combinatie van kleuren en een transparante plafondverdeling een plafondtekening te maken. Wat ik wel anders deed dan in de Post, was om de transparante Reflected Ceiling Plan kaal te houden in plaats van de Plan View met een Color Scheme kaal te houden. De 2e besproken optie waarbij er een Underlay gebruikt wordt bij de Reflected Ceiling Plan lijkt overigens wel wat haken en ogen te hebben.
Een reden waarom je Views over elkaar heen zou willen leggen, is omdat je het plafond patroon wilt zien. En daarnaast op een eenvoudige manier het verschil wilt zien tussen afzonderlijke typen en/of hoogtes. Bij kleine utiliteitbouw of woningbouw speelt dit niet erg. Maar bij de wat grotere utiliteitbouw kunnen de verschillende soorten plafonds behoorlijk oplopen. Dan wordt het steeds belangrijker om ze op een eenvoudige manier van elkaar te kunnen onderscheiden. En helaas kent Revit geen gecombineerde Hatch waarbij een Solid Hatch en een Line Hatch gecombineerd zijn. Daar moet je dus een truckje voor uithalen.
Een alternatief is om een Shaded plafond tekening te maken. Dan kan je bij de Material instellingen de Shading kleur combineren met de Surface Pattern. Waarschijnlijk is dit nog de beste oplossing. Maar het hangt allemaal af van wat je als informatie uit je BIM model wilt, of moet halen. Als de kleuren en materialen als Room Parameter zijn geregeld, zou je kunnen volstaan met een een paar plafond patronen en die combineren met je Room Parameter in een Color Schem (zoals in het voorbeeld). Anders zul je al de afzonderlijke Ceilings moeten aanmaken, waarbij de plaatverdeling combineerd wordt met het materiaal / kleur en misschien wel hoogte.
Een andere moment om Views over elkaar heen te leggen is bijvoorbeeld voor bouwaanvraag tekeningen. Zo kan je de afzonderlijke Gebruiksfunctie combineren met Verblijfsruimtes of Verblijfsgebieden. Dit doe je door 2 Plan Views met een verschillende Color Schemes over elkaar heen leggen. De onderste heeft een Solid Hatch in een kleur. En de bovenste heeft een transparant gemaakte Line Hatch. Display Model kan je dan bij de bovenste View uit zetten.
Deze week las ik een interessant stuk over hoe je Color Schemes kan combineren met een Reflected Ceiling Plan. Do U Revit had de Post van HOK BIM Solutions overgenomen. En ik doe het op mijn beurt ook weer, aangezien ik de mogelijkheid om 2 Views over elkaar heen te leggen ook met veel plezier heb gebruikt.
Het werkt heel helder om via een combinatie van kleuren en een transparante plafondverdeling een plafondtekening te maken. Wat ik wel anders deed dan in de Post, was om de transparante Reflected Ceiling Plan kaal te houden in plaats van de Plan View met een Color Scheme kaal te houden. De 2e besproken optie waarbij er een Underlay gebruikt wordt bij de Reflected Ceiling Plan lijkt overigens wel wat haken en ogen te hebben.
Ceiling Plan gecombineerd met een Color Scheme |
Een alternatief is om een Shaded plafond tekening te maken. Dan kan je bij de Material instellingen de Shading kleur combineren met de Surface Pattern. Waarschijnlijk is dit nog de beste oplossing. Maar het hangt allemaal af van wat je als informatie uit je BIM model wilt, of moet halen. Als de kleuren en materialen als Room Parameter zijn geregeld, zou je kunnen volstaan met een een paar plafond patronen en die combineren met je Room Parameter in een Color Schem (zoals in het voorbeeld). Anders zul je al de afzonderlijke Ceilings moeten aanmaken, waarbij de plaatverdeling combineerd wordt met het materiaal / kleur en misschien wel hoogte.
2 Color Schemes gecombineerd |
Abonneren op:
Posts (Atom)
Populaire berichten
-
Hoe begin je te tekenen in en met Revit? Tekenen in Revit lijkt soms een behoorlijke puzzel alles heeft met elkaar te maken Vandaag...
-
Slim tekenen Metselwerk koppenmaat maatvoering KOPPENMAAT Bij deze, de aftrap met artikeltjes over slim tekenen. Ik begin met de koppe...
-
With this post I would like to share an Excel document , with which you can build the mapping tables that Revit can use when importing from,...
-
Iemand neemt de telefoon op en vraagt: "Hallo. Met wie spreek ik?" "U spreekt met Mij." "Grapjas! Mij wie?&q...
-
Hoe begin je te tekenen in en met Revit? Deel 2 - De Basis Tekenen in Revit Basis
-
Based on some questions I received lately I would like to explain some things about the spreadsheet. First of all I did update the...
-
Ik ben geen calculator. Maar welke hoeveelheden zijn er nou in Revit uit een eenvoudig modelletje te halen. Vandaag wil ik een paar eenvoudi...
-
Filters zijn handig. Zie ook het Revit 2014 project in de bijlage . met Filters kan je het uiterlijk van tekening beheren Revit kent ...