Pagina's op IkLeerBIM

maandag 28 juli 2014

Opsplitsen van een grote plattegond in Revit

Laatst vroeg een collega wat de ‘best practice’ was bij het opknippen van een groot project in kleinere stukken. Het ging met name om de verwijzingen naar een andere blad en het ‘uit grijzen’ van het overlappende gedeelte. Revit kent ook een Matchline. Maar persoonlijk vindt ik het mooier en duidelijker om een gebied grijs te maken of te arceren.

Om met het laatste te beginnen. Doorgaans kies je een stramien waar je 2 deel plattegronden op elkaar aan laat sluiten. Op het ene blad wordt de ene zijde naast het stramien ‘uitgegrijsd’. En op het andere  blad het tegenovergestelde deel. Maar waar grijs je uit en hoe doe je dat?

Een goede manier is, om meerdere keren een ‘Duplicate as a Dependent ‘ te maken van een totale verdieping. Deze Dependents kan je vervolgens begrenzen, door ze te koppelen met bijvoorbeeld een Scope Box. Voordeel hiervan is dat je meerdere verdiepingen op dezelfde manier op een blad kan zetten en beïnvloeden. Ook eventuele verdraaiingen (of staand als liggend) kan je dan eenvoudig oplossen.
Het uitgrijzen bij een Dependent kan slecht op het overzichtsblad. Want je ziet deze of op alle bladen, of je ziet het nergens. Je bent dan verplicht de uitgrijzing 2x te tekenen en vervolgens met ‘Hide in View’ 1 van beiden zijden via Hide onzichtbaar te maken. Of toch een Matchline te gebruiken...

Op een Sheet de Filled Region uitlijnen op een Grid
Een alternatief zou zijn om op de Sheet zelf iets uit te grijzen. Maar… je kan veel dingen niet doen op een Sheet. Je kan bijvoorbeeld geen Filled Region plaatsen. Een truckje wat goed werkt is om een Filled Region in een Detail Group te plaatsen. Plaats vervolgens de Detail Group op je Sheet. Je kan deze Detail Group zelfs uitlijnen op de Grids. Wanneer je de Detail Group aanpast, kan je gewoon Filled Regions kopiëren een aanpassen. Ook kan je deze Filled Regions uitlijnen met een Grid. ’t Is maar dat je het weet.

Waar is mijn Detal Group / respectievelijk waar is mijn Sheet
Besef wel dat er een behoorlijk schaalverschil zit tussen een View waar je de Detail Group maakt en de Sheet waar de Detail Group uiteindelijk op terecht moet komen. Zeer waarschijnlijk moet je in je Sheet Zoom Extents gebruiken voor je de Detail Group kan zien en aanpassen.

O ja, als printen een slecht resultaat oplevert probeer dan eens op Raster in plaats van Vector te zetten. Het duurt iets langer en een eventuele PDF wordt wat zwaarder. Maar veel print problemen worden hierdoor opgelost.


De verwijzing naar een ander blad kan met een zogenaamde View Reference die je in de View zelf zet. Deze functie is te vinden onder View / Sheet Composition. Je kan deze View Reference zo instellen dat deze verwijst naar een specifieke View en vervolgens dat de View Reference de bladnaam weergeeft waar deze View op geplaatst is.

Een View Reference plaatsen
Voor zowel de View Reference als de Matchline geld dat de zichtbaarheid op Visible moet staan. Het is een open deur. Maar ik kwam erachter dat ze bij ons standaard op Invisible stonden…

vrijdag 25 juli 2014

Het uitlijnen van de Model Hatch bij een Revit Family

Heb je wel eens geprobeerd om de Model Hatch van een Family exact uit te lijnen in je Project?
Dat lukt niet. Maar vandaag laat ik zien dat je er toch enigszins invloed hebt.

We willen de Model Hatch op een Generic Model gaan draaien.
Revit kent 2 soorten van arcering. Een Drafting Hatch en een Model Hatch. Deze zijn een onderdeel van de Material eigenschappen.
Een Drafting Hatch is een schaalbare symbolische arcering. Deze kan je eventueel laten meelopen met de Geometry. Een Cut Pattern is bijvoorbeeld  een Drafting Hatch. Persoonlijk zou ik daar ook graag de keuze voor een Model Hatch willen hebben. Maar dat kan nog niet.
Iets anders wat nog niet kan, is een combinatie van een vlak arcering en een lijn arcering. In een vorige Post heb ik enkele trucks bescreven waarmee je toch het gewenste effect krijgt.
Een Model Hatch geeft in tegenstelling tot een Drafting Hatch een maatvaste arcering. De lijnen in de Hatch zijn afzonderlijk te selecteren. En vervolgens kan je de hele Model Hatch roteren en verplaatsen. Ook kan je de Model Hatch via Align uitlijnen met een ander object. Dit is natuurlijk ideaal maar ook noodzakelijk als je bijvoorbeeld een plafondtekening maakt of een maatvaste gevelarcering wilt toepassen.

Bovenstaande eigenschappen van een Model Hatch komen goed tot hun recht bij de zogenaamde System Families. Dit zijn de Families die je niet via “Edit Family” direct (of indirect als het om een Profile gaat) kan aanpassen. Bijvoorbeeld: Walls, Ceilings, Floors etc.
En gewone Family kan je wel een Model Hatch meegeven. Maar je kan die arcering alleen selecteren en helaas niet verplaatsen of roteren. Als je Align probeert zul je zien dat de hele Family mee gaat. Het maakt niet uit of je een Instance, Type of een Hard Coded Material gebruikt. Je kan de Model Hatch in je Project niet verplaatsen of draaien.

Model Hatch verdraait in de Family en terug geplaatst in het Project
Toch lijkt de oplossing redelijk simpel. Pas de uitlijning van de Hatch aan in de Family zelf! Dit kan natuurlijk maar 1 keer. (Dus optimaal voor 1 Type) Maar het is beter dan niks. Als je het Material veranderd lijkt de Family, de verdraaiing en positie van de Hatch ten opzichte van de Geometry, te onthouden. Ook als er in het Project een totaal andere Hatch op de Geometry wordt geprojecteerd.
Wanneer de Family een offset meekrijgt in de hoogte, in je Project of Family, gebeurt er overigens niks met de uitlijning. Hieronder wordt het een en ander met afbeeldingen aangetoond (ze zijn overigens niet helemaal chronologisch).

Een andere Type geeft dezelfde uitlijning
Een ander Material met dezelfde Model Hatch veranderd de uitlijning niet.
Meer verschillende Materials en verdraaid in de Family zelf
Nieuwe Model Hatch aangemaakt
De uitlijning blijft hetzelfde. Maar let op de Geometry met de Hard Coded Material!

 Voor mij wel vreemd was dat ik ‘per ongeluk’ de Hard Coded Material had aangepast. Het Material en de bijbehorende Model Hatch kwamen uit het Project en werden zo aan de Family omgeving toegevoegd. Ook zonder dat een Parameter naar verwees kon ik dus blijkbaar Material in de Family aanpassen.  Beetje tricky want je kan niet zien dat het Material gebruikt is! Ik mag wel hopen dat meerdere keren Purge All dit Material niet verwijderd. Delete levert inderdaad een vrij kaal resultaat op!

En ja hoor als het Material in het Project verwijderd wordt is de Family aangepast.

lees verder:

maandag 21 juli 2014

Hoe Solid is je Revit Void?

Laatst zat ik wat te stoeien met Revit Families. Het begon allemaal met een Roof Based Family die eigenlijk Floor based zou moeten zijn. En via allerlei omwegen deed ik enkele nieuwe ontdekkingen over Solids en Voids die ik in deze (wellicht wat onsamenhangende) post wil delen.

Ten eerste een hele goeie truck van Dave Baldacchino van Do U Revit. In een Post (van een tijdje terug) beschrijft hij hoe je een Hosted Family kan omzetten in een Non-Hosted Family. Op zich een goeie truck.
Al moet ik in mijn geval nog een paar extra stappen ondernemen aangezien niet elke Family via Copy Monitor omgezet kan worden.

Revit Categorieën bruikbaar voor Copy Monitor
Je zou dan eerst de Family Category moeten omzetten in een Category die wel via Copy Monitor omgezet zou kunnen worden.  Na het weer terugzetten van de Family Category moeten de Subcategorieën van de Solids weer gecorrigeerd worden.

Een andere manier (die overigens weinig stabiele Families opleverde) was de Hosted Family veranderen in en Work-Plane Based Family. Dit kan eenvoudig via de Family en Category Parameters.

Family Work-Plane Based maken

Het probleem met deze wijziging zal wel zitten in de mogelijke Host die door de Family aangepast wordt. Wanneer de Family opnieuw geplaatst wordt, maar dan zonder dat de Void of Opening Cut een Host kan vinden, wordt de Family (en soms ook Revit) instabiel.

Dat brengt mij bij het volgende. Je kan een Host openbreken met een Opening of een Void.
De Opening snijd de Host recht door. Dit ongeacht de diepte van de Host. De Host wordt dan ook volledig doorgesneden.
Een Void heeft meer mogelijkheden. Al moet je er wel opletten, dat als het de bedoeling is dat de Host volledig wordt doorgesneden, je ook zelf moet zorgen dat de Void diep genoeg is. Je kan bijvoorbeeld een Reference Plane aan beide zijden van de Host locken en vervolgens de Void , of onderdelen van de Void aan deze Reference Planes locken. De maatvoering tussen de Reference Planes is een Instance Reporting Parameter. De dikte van de Host is dat in basis ook, maar Revit geeft daar niet direct een foutmelding.

Je kan geen Void en Opening in dezelfde Host onderbrengen. Een truckje om dit wel voor elkaar te krijgen, is 1 van beiden in een Nested Family onder te brengen. Maar je kan je afvragen of deze combinatie veel oplevert. Door het combineren van meerdere Voids kan je bijna alles doen wat je wilt.

geen Opening en Void in dezelfde Host
Ik verwacht dat een Hosted Family met een Void stabieler zal reageren op de verandering naar een Work-Plane Based Family. Ten slotte heeft een Void ook geen geometry nodig. Je kan een Void bijvoorbeeld op een Workplane plaatsen. En deze Workplane vervolgens via een Labelled Dimension van de Solid of de Host af laten bewegen. Dit is de manier bij uitstek om extra vormmogelijkheden te creëren in een Family Type. Elke zijde van een Solid in Revit heeft namenlijk een minimale afmeting nodig en kan dus niet 0 zijn. Door deze zijde te construeren met behulp van een Void kan je een Type van de Family maken die meer of juiste minder zijden heeft.
Dit is wellicht wat cryptisch omschreven. Hopelijk geven de afbeeldingen hieronder meer duidelijkheid.

Void snijd uit de Solid
Void wordt uit de Solid verplaatst
Toch heeft een Void ook een vreemde eigenschap, die ik toch al meerdere keren ben tegengekomen.
Een Void die niks snijd is soms permanent zichtbaar in je project. Dit kan je dan niet via Subcategorien uitzetten ofzo. En het zal dus doorgaans zeer hinderlijk en als oranje Geometry aanwezig zijn.
Een voorbeeld? Een HWA, een rooster of zelfs een balk. Ik heb mijn best gedaan om een dergelijk voorbeeld te reconstrueren, maar het is me nog niet gelukt. De oplossing lijkt te zijn om de Void te laten snijden met bijvoorbeeld een invisible Model Line.

HWA met een permanent zichtbare Void
Gevelrooster met een permanent zichtbare Void
Een andere manier om een ‘Void’ te suggereren is om een Solid te maken en deze via de Visibility parameter op ‘Invisible’ te zetten. Ondanks deze onzichtbaarheid kan je de Solid toch laten Joinen met andere Geometry. Ideaal om bijvoorbeeld een daklicht te maken, die tot in het plafond (ver) daaronder doorsnijd.


Joined "Generic Model" met een Wall met de Visibility parameter op On en Off in Revit 2014
 In Revit 2015 is deze mogelijkheid helaas wel beperkt. Geometry die niet ‘Visible’ is kan nu niks meer snijden… Misschien wel logisch maar toch jammer. Wellicht moeten we een aparte Subcategorie gaan maken als toch blijkt dat we deze truck nodig hebben.

Joined "Door" met een Wall met de Visibility parameter op On en Off in Revit 2015
Een Solid kan je overigens eenvoudig omzetten in een Void. Maar het is ook mogelijk om een Void weer terug om te zetten in een Solid. Dit doe je door de Void via Uncut Geometry los te koppelen. Dan verschijnt de optie weer om de Void terug te zetten naar een Solid om er vervolgens weer mee verder te werken.

vrijdag 11 juli 2014

Gelezen - 10 regels voor een Revit Etiquette - Payette

Goede manieren... Je leert ze sneller af dan aan.

leuke afbeelding van Thierry Gregorius
Daarom weer een kort overzicht van belangrijke aandachtspunten
bij het 'gezond' en snel houden van je Revit Model.

Gelezen - Payette / Becky Zollin - Ten Ways to Keep Your Revit Model Speedy

  1. warnings
  2. over-complicated components
  3. unused views
  4. large or complicated sketch-based items
  5. unused families
  6. unnecessary locking of elements
  7. groups
  8. embedded CAD files or images
  9. in-place families
  10. a lengthy list of design options