Pagina's op IkLeerBIM

maandag 28 juli 2014

Opsplitsen van een grote plattegond in Revit

Laatst vroeg een collega wat de ‘best practice’ was bij het opknippen van een groot project in kleinere stukken. Het ging met name om de verwijzingen naar een andere blad en het ‘uit grijzen’ van het overlappende gedeelte. Revit kent ook een Matchline. Maar persoonlijk vindt ik het mooier en duidelijker om een gebied grijs te maken of te arceren.

Om met het laatste te beginnen. Doorgaans kies je een stramien waar je 2 deel plattegronden op elkaar aan laat sluiten. Op het ene blad wordt de ene zijde naast het stramien ‘uitgegrijsd’. En op het andere  blad het tegenovergestelde deel. Maar waar grijs je uit en hoe doe je dat?

Een goede manier is, om meerdere keren een ‘Duplicate as a Dependent ‘ te maken van een totale verdieping. Deze Dependents kan je vervolgens begrenzen, door ze te koppelen met bijvoorbeeld een Scope Box. Voordeel hiervan is dat je meerdere verdiepingen op dezelfde manier op een blad kan zetten en beïnvloeden. Ook eventuele verdraaiingen (of staand als liggend) kan je dan eenvoudig oplossen.
Het uitgrijzen bij een Dependent kan slecht op het overzichtsblad. Want je ziet deze of op alle bladen, of je ziet het nergens. Je bent dan verplicht de uitgrijzing 2x te tekenen en vervolgens met ‘Hide in View’ 1 van beiden zijden via Hide onzichtbaar te maken. Of toch een Matchline te gebruiken...

Op een Sheet de Filled Region uitlijnen op een Grid
Een alternatief zou zijn om op de Sheet zelf iets uit te grijzen. Maar… je kan veel dingen niet doen op een Sheet. Je kan bijvoorbeeld geen Filled Region plaatsen. Een truckje wat goed werkt is om een Filled Region in een Detail Group te plaatsen. Plaats vervolgens de Detail Group op je Sheet. Je kan deze Detail Group zelfs uitlijnen op de Grids. Wanneer je de Detail Group aanpast, kan je gewoon Filled Regions kopiëren een aanpassen. Ook kan je deze Filled Regions uitlijnen met een Grid. ’t Is maar dat je het weet.

Waar is mijn Detal Group / respectievelijk waar is mijn Sheet
Besef wel dat er een behoorlijk schaalverschil zit tussen een View waar je de Detail Group maakt en de Sheet waar de Detail Group uiteindelijk op terecht moet komen. Zeer waarschijnlijk moet je in je Sheet Zoom Extents gebruiken voor je de Detail Group kan zien en aanpassen.

O ja, als printen een slecht resultaat oplevert probeer dan eens op Raster in plaats van Vector te zetten. Het duurt iets langer en een eventuele PDF wordt wat zwaarder. Maar veel print problemen worden hierdoor opgelost.


De verwijzing naar een ander blad kan met een zogenaamde View Reference die je in de View zelf zet. Deze functie is te vinden onder View / Sheet Composition. Je kan deze View Reference zo instellen dat deze verwijst naar een specifieke View en vervolgens dat de View Reference de bladnaam weergeeft waar deze View op geplaatst is.

Een View Reference plaatsen
Voor zowel de View Reference als de Matchline geld dat de zichtbaarheid op Visible moet staan. Het is een open deur. Maar ik kwam erachter dat ze bij ons standaard op Invisible stonden…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten