Pagina's op IkLeerBIM

dinsdag 28 januari 2014

Slim tekenen - Afschotisolatie in Revit - deel 2

Vandaag een aanvulling op een oudere Post over afschotisolatie in Revit

Vaak zijn oplossingen simpel.
Soms zelfs zo simpel dat je jezelf afvraagt waarom je daar nog niet eerder opgekomen bent.

Afschotisolatie in Revit vind ik een drama, zie ook mijn eerder Post. Maar ik heb na lange tijd, eindelijk een eenvoudige en doeltreffende oplossing gevonden voor het type afschot zoals ik het vaak tegenkom. Meestal is de onderzijde van het dakvlak horizontaal en heeft de bovenzijde 1 of meerdere afschotrichtingen. Bovendien heeft het dakvlak vaak een onregelmatige contour. En zijn er meerdere doorbrekingen. Hierdoor werkt Modify Sub Elements slecht... Eigenlijk werkt het gewoon niet.
Je wilt graag per zijde een vaste afschot en afschotrichting kunnen aangeven. Net zoals je het hele dak eenvoudig schuin kan leggen. Helaas zit deze mogelijkheid nog niet in Revit.  Het blijift dus een beetje behelpen. De volgende werkmethodiek kan dan helpen.
  1. Maak een vereenvoudigde vorm van een dak of dekvloer.
  2. Modify Sub Elements.
  3. Geef de juiste hoogtematen, 
    • door 1 of meerdere lijnstuken een handmatig berekende hoogte mee te geven.
  4. Gebruik de Vertical Opening tool. 
    • om gaten in het dak 
    • en onregelmatigheden in de contour aan te passen.
Het werkt perfect. De opening cut maakt netjes gaten in 1 object zonder andere elementen aan te passen.
Waarom heb ik dat niet eerder bedacht? Toch blijf ik me afvragen af of deze methodiek in alle gevallen een doeltreffende oplossing is. Maar het is zeker een stap in de goede richting!

Hieronder de concrete case:

De bovenzijde van dit dakvlak moet onder afschot van boven naar beneden .
De onderzijde van het dakvlak blijft horizontaal.

De contouren van het dakvlak heb ik sterk vereenvoudigd.
Ze kloppen nu nog niet.

Met Modify Sub Elements krijgt de bovenzijde een vooraf berekende hoogte.
Kan dit ook slimmer? Ik houd me aanbevolen.
 
Met Vertical Opening selecteer ik het te bewerken dakvlak.
En geef vervolgens de contouren aan, van de weg te snijden stukken.

Het resultaat is perfect :-O
Nooit te beroerd om wat te leren.

zaterdag 18 januari 2014

Hoeveelheden in Revit

Ik ben geen calculator. Maar welke hoeveelheden zijn er nou in Revit uit een eenvoudig modelletje te halen. Vandaag wil ik een paar eenvoudige testjes doen. Met een Schedule, een Material Takeoff. En ook wat de mogelijkheden van Parts zouden kunnen zijn.

Eerst maar een eenvoudige model opgezet. Een wand van 2m1 en een wand van 1m1. Beide met een hoogte van 1m1. Zie hieronder. Ik gebruik hier samengestelde wanden. Het is namelijk om veel redenen wenselijk om te modelleren met samengestelde elementen (wanden, vloeren, daken etc.) in plaats van met allemaal losse elementen.  Maar wat zijn de consequenties voor een calculatie?
Dan mijn keuze voor Parts. En wat zijn het eigenlijk. Parts is een redelijk nieuwe functie binnen Revit. Parts lijken redelijk onbekend en weinig gebruikt. Het grote voordeel van Parts is de relatie tot zijn Origineel. Parts wijzigen namelijk gewoon mee met het origineel, maar zijn dus wel afzonderlijk te rapporteren.  Een calculator kan met een paar eenvoudige handelingen, op basis van samengestelde elementen, Parts maken zonder een Revit Model echt te veranderen.
Selecteer een samengesteld element / rechtermuis knop / Select All Instances / In Entire Project / Create Parts (naast de knop Create Similar)

Voor de hoeveelheden heb ik 3 Schedules gemaakt.
Een Wall Schedule, een Wall Material Takeoff (of een Multi-Category material Takeoff waarbij de Parts zijn uitgefilterd) En ten slotte een Part Schedule.
 

Op het eerste gezicht zien we al meerdere verschillen.
Per soort Schedule zijn er andere parameters te rapporteren. En de manier van meten is ook verschillend.

De Wall Schedule:
Meet zijn lengte over de Wall Center Line. Dat is het hart van de wand: 2000-0.5x260=1870mm. Daarom is deze lengte niet betrouwbaar. Bij het aanpassen van de Wall Location Line naar een andere plek werd gaf de Schedule overigens geen andere maten.
De oppervlakte lijkt nog vreemder. De lange wand krijgt het buitenoppervlak en de korte wand het binnen oppervlak toebedeeld. De hoek is daardoor niet dubbel geteld.
De hoogte kan niet gerapporteerd worden. Ook Levels kon ik niet laten rapporteren.
Al met al, is een Wall Schedule niet handig om onderdelen in een samengestelde wand te berekenen. Als je deze afzonderlijke onderdelen niet los nodig hebt, maar de wand als geheel wil bekijken, is het natuurlijk wel handig.

De Multi-Category Material Takeoff / Wall material Takeoff:
Deze lijkt wel beter, maar als je naar de getallen kijkt, kloppen getallen nog steeds niet. Het is een Wall Schedule waarbij de inhoud is opgesplitst per materiaal. De Width en de Length zijn die van de samengestelde Wall en die is niet correct. Opvallend is trouwens dat de inhoud van de materialen ook niet klopt. Het lijkt de (foute) oppervlakte maal de materiaaldikte te zijn.
Al met al nog steeds niet wat we zoeken.
Wel is de parameter Material: As Paint er een om te onthouden. Want het is in Revit mogelijk om oppervlaktes van "Paint" te voorzien. Hierdoor veranderd het oorspronkelijke materiaal en alleen op die plek. Dit heeft dus consequenties als je daar niet op bedacht bent. Dat geld zowel voor de Calculator als voor de Modelleur. Wellicht zinvol om een vreemd project via een Multi-Category Takeoff en Material: As Paint te controleren!. Via de Schedule kan je ook direct naar de plek waar Paint is toegepast.

Part Schedule:
Now we are talking! Eindelijk goede maten. Een afzonderlijke lengte per onderdeel, een dikte per onderdeel, een hoogte! En oppervlaktes en inhouden die kloppen.
De Part Schedule bevat nog meer Parameters die van pas kunnen komen als er actief met Parts gemodelleerd wordt. De parameter Excluded vindt ik persoonlijk dan wel een vreemde eend in de bijt. Maar ook dat is te rapporteren

Let op dat de totale inhouden van de verschillende Schedules onderling met elkaar overeenkomen.
De gewone Schedules zijn dus wel als controle te gebruiken.


Een paar andere zaken om uit te proberen:
  • Wall Wrap 
    • Geen enkele Schedule reageert hier goed op
  • Aansluitingen met andere wanden worden netjes meegenomen bij de Parts 
    • Mits deze wand ook Parts heeft. Anders loopt de Part gewoon door terwijl het origineel op basis van de "Function volgorde" wel een nette aansluiting laat zien.
de Part Isolatie loopt door en reageert niet op de andere wand zoals de Original wel doet
pas als de aansluitende wand ook Parts heeft gaat de aansluiting helemaal goed

  • Openingen, Edit Profile,  Attach Top, Wall by Face  etc. worden netjes meegenomen, voor zover ik dat snel kan zien. 
    • De Parts Schedule geeft voor de hoogte de maximale maat aan.
  • Voids die door delen van de constructie gaan (beetje pesten mag wel) Worden door de Part Schedule net iets stabieler opgelost dan bij de Material Takeoff. De Wall Schedule was al niet helemaal correct. Maar een volledig gat in de wand wordt in verhouding wel netjes meegenomen
  • Nog meer pesten, doe je met een Model in Place met de Wall Category. Je kan hier gewoon Parts van maken. Wat nu opvalt is, dat de Material Takeoff completer is dan de Parts Schedule. Deze laatste heeft namelijk geen oppervlakte. Bij de Material Takeoff zijn alle zijden van mijn kubus meegenomen.

vrijdag 17 januari 2014

Tekla-Revit Interoperability Forum - Linkedin

Voor iedereen die te maken heeft met de uitwisseling tussen Tekla en Revit, kan Linkedin Group Tekla-Revit Interoperability Forum een interessante bron van info en gesprek zijn.
Er wordt netjes melding gemaakt van updates voor de Tekla importer in Revit. En er is ook een link naar een best practice voor het exporteren vanuit Revit. Tevens een 4 minuten durend filmpje over het exporteren vanuit Tekla.

vrijdag 10 januari 2014

Zomaar wat Revit wistjedatjes van afgelopen tijd

Ik ben mijn ongelezen nieuwsbrieven van de afgelopen vakantie maar eens aan het opschonen.
Zo maar wat wistjedatjes van de afgelopen tijd:
  1. Split Wall in voor het opknippen van een wand in de hoogte met behoud van constraints. RevitOped
  2. Hoe je een R13 Beam kan omzetten in een R14 variant Revit Help via RevitDialog
  3. Een Void kan zorgen voor een andere oriëntatie van een arcering (een niet symmetrische Revolve geeft ook vreemde effecten). RevitOpd 
  4. Copy Monitor bij Walls en Openingen in Walls werkt nog steeds niet optimaal. RevitOped en nogmaals.
  5. Als je Keyboard Shortcuts gebruikt krijg je in de Status Bar suggesties aangereikt na de eerste letter. Met pijltjes kan je de volgende suggestie zien. RevitOped
  6. Alles maar dan ook echt alles over het maken van een deur family. Zeker een aanrader voor iemand die meer wil leren over het maken van Revit Families. RevitOped - download link
  7. Alles over het presentabel maken van Revit - BIM after Dark door The Revit Kid
  8. Fuzor is een interessante nieuwe visualisatie tool (bèta) voor Revit. Want we missen in Revit nog echt een soort Game Mode om een Model inzichtelijk te maken. RevitAddons en KallocTech
  9. Veranderen van Type en Family benamingen in bulk -niet getest-. RevitAddons
  10. Je kan Revit back-up en Journal files eenvoudig verwijderen via verschillende soorten tools. Zelf laat ik CCleaner 1x per week mijn lokale Journals en *.00*.* bestanden verwijderen.