In mijn IkLeerBIM Dynamo Package zitten enkele Nodes waar ik het over wil hebben. Waarom heb ik ze gemaakt. Wat doen ze. En hoe werken ze. Vandaag RoomsToSolidRepresentation.
Ik ben bezig geweest om met Dynamo een sterk vereenvoudigde representatie te genereren van een gebouw. Dit moet werken in elk stadium van een lopend project. De basis van deze representatie zijn ruimtes. En daarnaast levels die als building storey zijn aangemerkt. Het resultaat is een groep volumes die compleet aaneengesloten een nieuw ‘gebouw’ volume vormen, zonder gaten.
Zo veel mogelijk een Topologic model zeg maar.
Toepassingen zijn logischerwijs voor allerhande analyses. Hoeveelheden, Energie, daglicht, logistiek etc. Een schematische weergave is in veel gevallen zinnig omdat in een live project vaak te veel en te gedetailleerde informatie zit. Het klinkt een beetje tegenstrijdig. Maar te veel info maakt een snelle analyse vaak traag en soms zelfs onmogelijk. Ik denk dat we in de toekomst soepel heen en weer moeten kunnen van schematisch naar gedetailleerd en terug. En dit proces moet zich meerdere keren kunnen herhalen, voor zover nodig.
In principe is het plug and play. Maar mogelijk krijg je een onverwacht resultaat bij een snelle test. Vandaar een (uitgebreide) toelichting. 😉
In de laatste 5 jaar zijn er meerdere grote en kleine updates doorgevoerd. Als ik Google Drive mag geloven wel 21 versies. Maar nu met Revit 2023 moest er een grotere wijziging worden doorgevoerd, omdat Revit de belangrijkste IFC mapping parameters heeft veranderd, vereenvoudigd en verbeterd.
Fijn!
kijk een kort filmpje wat de tool doet
zie het introductiefilmpje van Autodesk
Wat zijn die IFC veranderingen in Revit 2023 nou in detail? En wat is het nut van het updaten van die BIM standaard tool?
Zoals je in het filmpje kan zien heeft Revit 3 extra Instance en 3 extra Type parameters gekregen. Die parameters zorgen voor de mapping tussen Revit en IFC. Deze nieuwe BuiltIn parameters worden met met een apart menu of dropdown gevuld. En zijn niet als tekst aan te passen in Revit. Zo voorkomen we tiepfouten. Het updaten van oude projecten naar Revit 2023 ging bij ons ... automatisch en vooralsnog prima.
Dat zo'n mapping tussen Revit en IFC een dingetje is, komt omdat de structuur van Revit en IFC niet 1 op 1 is. Niet elke Revit Wall is een IfcWall, en niet elke Generic Model wil je als IfcBuildingElementProxy in een IFC zien, etc.
Hoe bepaal je dan wat die Revit Wall of Generic Wall wel zou moeten zijn? Daar helpt die BIM Standard tool dus wat mee. In de eerste plaats door een suggestie te geven op basis van de Revit Categorie. Een Wall is vaak wel degelijk een IfcWall. Maar in combinatie met de NL-SfB code die je opgeeft, zal er eventueel een alternatieve suggestie worden gegeven. Twijfel je nog steeds. Dan kan je door op de hyperlink te klikken (>>), direct naar de IFC website van BuildingSmart. Daar wordt uitgelegd waar elke IFC entiteit of Enummeration Type voor bedoeld is.
Maar de NL-SfB geeft ook aanleiding voor de Function parameter. Dit is de BuiltIn parameter die binnen Revit aangeeft, of een wand of kozijn, bijvoorbeeld binnen of buiten is. En daarnaast komen de 1e 2 cijfers uit de NL-SfB ook terug in de naam van objecten in Revit. Deze benaming komt vaak terug in een IFC. (Al hoeft dat niet persé)
Het moge duidelijk zijn, dat deze tool er voor zorgt, dat er samenhangende informatie ontstaat. Dit is noodzakelijk als je ook maar iets met data wilt doen (en machine learning niet in je skillset hebt) En een computer is simpelweg beter in structuur, dan goedwillende mensen die alles handmatig doen. Ook helpen ingebouwde suggesties, om spelenderwijs, de mapping steeds nauwkeuriger te maken.
We zijn als jonge kinderen allemaal begonnen met het uitspreken van een paar woordjes. En wat waren onze ouders trots! Spelenderwijs leren mensen steeds meer woorden, om beter te zeggen wat we bedoelen. Professioneel is dat niet heel anders. Steeds een stapje vooruit.
Testen of gebruiken?
Wil je eens testen wat er bij het updaten naar een Revit 2023 project nou precies gebeurd? Download dan het eenvoudige voorbeeld bestand met een paar objecten erin. Deze hebben de verschillende voorkomende oude mapping instellingen. Je kan dit bestand ook gebruiken om de BIM standard tool eens zorgeloos te ‘gebruiken’.
Zin om ook de tool een keer te proberen?
Download dan hier of via Github de laatste versie. Je kan de scripts gebruiken uit de map die matched met je eigen Dynamo versie. Voor Revit 2023 is dat op dit moment Dynamo2.13. Kijk zeker het uitgebreide filmpje waar ik door de BIM standaard tool heenloop. Ondanks dat sommige details door de jaren heen iets verbeterd zijn, geeft het een goed beeld van hoe de tool werkt.
Hieronder een paar belangrijke punten vooraf:
Het gebruik van de tool is helemaal vrij, maar wel op eigen risico. Ik moet dit voor de duidelijkheid wel zeggen. Maar bij RoosRos gebruiken we de tool ook gewoon om projecten op een iets hoger niveau te krijgen.
Synchroniseer altijd eerst voor je gebruik maakt van een Dynamo Script.
Voorkom dat je in Excel verder werkt met handmatige aanpassingen die de vorige keer gemaakt zijn. Reset het Excel document na een import, door in de Sheet Dynamo_Read, 1 van de 2 onderste rijen over het hele invulveld tot de gele headers heen te kopiëren. Dat reset alle input, opmaak en formules van je invulveld.
Het doorlopen van meerdere eigenschappen van alle Types in je Revit project kost simpelweg tijd. Afhankelijk van je ervaring en de grote van het project kan het zomaar een aantal uur kosten. (het minimale Revit 2023 voorbeeld bestandje is natuurlijk wel razendsnel)
Kies dus een rustig moment en doorloop alle handelingen voor je verder werkt in Revit. Als Revit wordt aangepast -voordat alle wijzigingen zijn terug geschreven- wordt het import script mogelijk afgebroken. En moet je daaarom veel dingen opnieuw doen. :-(
Kom je erachter dat je niet alles wilt doen. Of heb je niet voldoende tijd. Wees gerust, je kan best delen overslaan. Gooi dan de invulvelden leeg van de onderdelen waar je niet bewust naar gekeken hebt. Daarmee voorkom je, dat alle suggesties die Excel automatisch doet, worden overgenomen in Revit. Heel praktisch: verwijder de formules voor het aanpassen van de Family of Type benaming, en concentreer al je aandacht op de Assembly Code. Loop dan snel de IFC mapping na en synchroniseer de resultaten terug. Een volgende keer kan je de benaming wel doen.
Werk van boven naar beneden.. En begin bij de Assembly Code. Check daarna snel de IFC mapping. Let daarbij vooral op IfcOpening (=31.10 en 32.10) en IfcSite. IfcOpening alleen gebruiken als er geen zichtbare Geometry aanwezig is – dus nooit bij kozijnen. Maar ook niet per definitie bij een sparingmaker. Beperk de IfcSite mapping zoveel mogelijk tot de Toposurface. En eventueel een 0-punt object. Gebruik IfcSite niet bij vrachtwagens, of inrichting ofzo. En liever ook niet bij een Floor die een lastige Toposurface moet vervangen. (rule of thumb)
Als je dit gedaan hebt loop dan nog sneller de Function en eventueel de Manufacturer na.Gebruik de rest van de tijd om Family en Type benaming na te lopen. Gebruik ‘de blauwe kolommen’ om meer of juist minder karakters uit de oude benaming over te nemen.
Als er vragen of opmerkingen zijn hoor ik dat natuurlijk graag. Daar hebben we allemaal wat aan! Meerdere mensen zijn je al voor geweest. Tot nu toe was allemaal goed en snel oplosbaar.
Ook namens RoosRos architecten veel werkplezier met deze tool! Een tool voor het werken met de BIM Basis ILS en de Revit Standard. Bouwen met BIM doe je samen!