Pagina's op IkLeerBIM

vrijdag 27 maart 2015

Weergave van een gelinked Revit MEP model

Het werken met verschillende deel modellen is ontzettend leuk en geeft veel inzicht in het gebouw. Maar wanneer je de weergave van een gelinkt model wilt aanpassen, levert het soms ook enkele vragen op. Vooral omdat de weergave van een gelinkt model (en met name een MEP model) wat eigenaardigheden kent.
Meten is weten.

In deze post zal ik niet alles vertellen over het inregelen van de weergave van een link. Ik beperk me in eerste instantie tot enkele losse opmerkingen en pak dan enkele bijzonderheden van een MEP model bij de kop.
Als iemand met Revit LT geïnteresseerd is in dit onderwerp moet die zich overigens afvragen of die niet een volledige versie van Revit moet aanschaffen. Dit onderdeel is slecht of niet aan te passen in Revit LT zelf.


Algemeen:
In de eerste plaats een algemene opmerking. Revit kijkt bij het inregelen van het uiterlijk van een Link allereerst naar het huidige Project. Feitelijk kan je niks aanpassen in de Link wat niet op exact dezelfde manier in het huidige model zit. Het is enigszins abstract uitgelegd. Maar je moet zelfs maar eens wat uitproberen. Dit geldt voor bijna alles: Phases, Types, Worksets, etc. Als je Filters wilt gebruiken moeten de onderdelen waar je op wilt filteren in dezelfde hoedanigheid in je Project zitten. Via Copy en Paste kan je veel zaken overhevelen. En je kan ook een Workset aanmaken met delfde naam als aanwezig in de Link. Mijn collega Christiaan de Wit heeft hier ook al een keer over geschreven met betrekking tot Phases.

Worksets:
Het is een algemene 'Best Practice' dat je een Link op zijn eigen Workset zet. Een Link heeft zowel op Instance als op Type niveau de mogelijkheid om op een eigen Workset geplaatst te worden. Het model wat je als Link gebruikt is bij voorkeur een Worksharing Project. Want het voordeel van een Link met Worksets is dat je "Shared Levels and Grids" op project niveau uit kan zetten. En ook dat je een (Local van een) Link kan open, zelfs al staat deze als Link is ingeladen in een open staand project.
Een Link heeft zowel op Instance als Type niveau een Workset - die kunnen verschillend zijn
Visibility Graphics:
In de Visibility Graphics van je View kan je een Link overall aanpassen of per plaatsing beïnvloeden.
Normaal gesproken staat de instelling van de Link op "By View". Je kan deze aanklikken en veranderen in "Custom". Na het veranderen in "Cusom" kan je kiezen welke onderdelen je daadwerkelijk wilt gaan aanpassen. Dit aanpassen heeft vanzelfsprekend wat voor- en nadelen. Ook kan je deze aanpassing doen in of buiten een View Template en daarmee je leven lastiger of juist makkelijker maken.
Aanpassen van de eigenschappen van de Link

Oke nog 1 tip: Maak een Standaard Project aan met standaard Links en Worksets. Regel dit helemaal in en gebruik dit in plaats van een Template op het moment dat je een nieuw project start. De Links kan je met Reload From eenvoudig omzetten. Als je dit project opent met Detach from Central kan je er weer een gewone Template van maken.


Een Link in zijn geheel een kleur geven:
Er zijn meerdere manieren. Je kan bijvoorbeeld in de VG de Link op Custom zetten en alle Model informatie een kleur meegeven. Ook kan je filteren op een bijvoorbeeld een Workset in het gelinkte model als die tenminste met dezelfde naam in je Project voorkomt. Ook kan je op een oneigenlijke manier gebruik maken van Phases. Door de Link via de Type parameter Phase Mapping een oudere Phase meegeven. Dit is een snelle maar slechte oplossing, die vanzelfsprekend niet altijd werkt.

De "kruizen" uit de installatie leidingen en kanalen verwijderen:
Cable Tray Fittings, Cable Trays, Conduit Fittings, Conduits, Duct Fittings, Ducts, Flex Ducts, Flex Pipes, Pipe Fittings, Pipes, hebben een Center Line Subcategorie. Dit is een symbolische weergave van een kruis dat het hart representeert. Door al deze subcategorieën uit te zetten zien architectonische tekeningen er vaak wat beter uit.
O ja, veel MEP Families hebben bij medium nog steeds een symbolische weergave die niet overeenkomt met het daadwerkelijke ruimtebeslag. Je kan overwegen om alle MEP Categorieën handmatig op Fine te zetten wanneer je gewoon wilt weten hoe het er uit komt te zien.
een override die blindelings te vinden is... maar niet heus
De "System Color" aanpassen:
Dit is een hele mooie! MEP kent Systems. En deze Systems kan je een eigen kleur meegeven. Hartstikke mooi en duidelijk natuurlijk voor de MEP ingenieur, maar niet voor de architect. Het geval wil dat deze override slecht te vinden is en erg hoog in de weergave hiërarchie staat. Mijn collega zonder Building Design Suite kan deze weergave bijvoorbeeld niet vinden, laat staan aanpassen in het MEP model. (als je dat al zou willen) De oplossing is simpel en krom. Maak een filter aan in je eigen project op alle relevante Categorieën en filter op System Name / does not equal / I_dont_like_system_colors_in_my_architectural_model. En iedereen is weer happy.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten