Pagina's op IkLeerBIM

donderdag 30 mei 2013

Gelezen - Lancering van de Dutch Revit Standard 13 juni

Vandaag las ik op 5 verschillende plaatsen de algemene uitnodiging voor het bijwonen van de officiële  release van de Dutch Revit Standard. Deze is op donderdagmiddag 13 juni in Utrecht en is gratis toegankelijk voor zowel RevitGG leden als geïnteresseerden. Wel wordt er verzocht om jezelf op te geven op de site van de RevitGG. Voor iedereen die dit bericht toch nog gemist heeft, bij deze ook van mijn kant een herinnering. Persoonlijk ben ik overigens blij dat het niet op een vrijdag is, dat geeft mij in ieder geval meer mogelijkheden.


En als we dan toch al bezig zijn. Geïnteresseerde MEP gebruikers worden uitgenodigd om contact op te nemen met Wim Tas. Hij zal de Expert groep leiden voor de DRS voor MEP.

dinsdag 28 mei 2013

ISSO publicatie 109 - Starten met een BIM

Voor de liefhebbers heeft ISSO een BIM publicatie gemaakt.
 

Deze publicatie geeft voor de installatiesector inzicht wat een BIM is en wat de randvoorwaarden zijn voor gebruik en implementatie in de organisatie. De publicatie is niet bedoeld als onderlegger voor contracten. Een BIM omvat meer dan het werken aan een 3D model, maar betekent ook samenwerking en een open communicatieve houding tussen alle projectleden. Dit blijkt ook uit de functieprofielen van de BIM modelleur waar naast technische kennis ook communicatieve vaardigheden worden verwacht.

Het document is zowel digitaal als op papier te bestellen op de site van ISSO.

maandag 27 mei 2013

BIMForum - Level of Development Specification CONCEPT

Via de site van het BIMForum.org is de CONCEPT versie van 19 april 2013 te downloaden van
“Level of Development Specification”


Het is een 138 pagina’s tellend stuk, wat goed in elkaar zit. Er is dan ook 2 jaar lang door grote namen aan gewerkt. Waaronder zowel ontwerpende als uitvoerende partijen en de AIA zelf. Zij zijn degene die het begrip LOD in het document E202-2008 Building Information Modelling Protocol serieus in de markt introduceerden.

Het document Level of Development Specification heeft als doel objectief te kunnen bepalen wat het LOD van een element is. Het is nadrukkelijk bedoelt als document ‘om naar te verwijzen’. De fasering binnen een proces valt buiten de scope van dit document. Wat mij erg bevalt is het separaat benoemen van de geometrische en metadata. Inhoudelijk is het gebaseerd op de CSI Uniformat 2010.

Fundamenteel bij het bepalen van de LOD waarde van elementen is natuurlijk de ‘analyse’ die je er op los zou moeten kunnen laten.  De ‘analyses’ waar rekening mee gehouden zijn, zijn:
Hoeveelheden bepalen, 3D coördinatie, inzicht en planning.
(even een zijsprongetje – natuurlijk moet een element overal aan voldoen. Maar nee deze informatie hoeft niet allemaal in het BIM model te zitten. De project specifieke analyses die je op het BIM model wilt loslaten zouden moeten worden bepaald in een afspraak tussen de  BIM-ende partijen en eventueel een opdrachtgever. Een BIM model is ten slotte maar een middel en geen doel!)

Al met al een document waar iedere BIM manager of BIM coördinator eens door heen moet om te begrijpen wat ze doen en waarom. Het is een stap in de goede richting. Al is het voor de dagelijkse praktijk nog steeds te omvangrijk en te weinig concreet door de beschrijvende manier.

vrijdag 24 mei 2013

Maatvaste Arkey arcering naar DWG en soms naar Revit

Af en toe ben ik ook nog bezig met Arkey.
En ik heb het al vaker gezegd. Arkey is een prima en doorgaans zeer betrouwbaar programma. Wat gewoon doet wat het moet doen. Namelijk tekenen. Ook al heb je soms, ook in Arkey, een workaround nodig.

Wat je in Arkey bijvoorbeeld zeer makkelijk kan, is een patroon/arcering maken. Dit aanmaken van een patroon, is zelfs zo makkelijk, dat ik dit al meerdere keren gebruikt heb, om een complexe maatvaste Model Hatch in Revit te krijgen.
Je tekent simpelweg het patroon wat je hebben wilt. Slaat dit op als een vormvast Type 2 Component. En Importeert dit vervolgens in een nieuw te maken vlakstijl. Stel eventueel wat lijnkleuren, lijnpatroon, kaderranden en/of achtergrondkleuren in. ( waaronder zaken die in Revit dus niet kunnen )
Teken een vlakje met deze vlakstijl. En exporteer dit naar een DWG. Importeer dit vervolgens in kaal Revit Project. Explodeer deze DWG. (! Mag voor deze ene keer. Maar alleen in het kale en tijdelijke Project !) Teken nu een Region op basis van de nieuwe Model Hatch. Kopieer tenslotte deze Region in het echte Project en teken lekker verder. De Model Hatch kan je vanzelfsprekend ook aan een Material hangen.

Andere alternatieve methoden om een complexe Hatch in Revit te krijgen zijn er natuurlijk ook.
Je hebt bijvoorbeeld de gratis RevitHatchBuilder van RevitLog. Of een commercieel programma als HatchKit. In Autocad kan je een LISP routine gebruiken zoals HatchMaker. Hier een uitleg van de Southern Arizona Revit User Group (2010).
Overigens is het goed te beseffen dat niet alles mogelijk is in een Hatch.
En er zijn ook verschillen tussen een Revit Hatch en een Autocad Hatch.
Maar vooralsnog maak ik bijzonder arceringen aan met Arkey.

vlakstijl aanmaken in Arkey

maandag 13 mei 2013

Slim tekenen - Filters in Revit

Filters zijn handig. Zie ook het Revit 2014 project in de bijlage.
met Filters kan je het uiterlijk van tekening beheren
Revit kent meerdere soorten van filters. Er zijn een soort van 'System Filters'.
En de zelf te maken Filters, waar ik verderop in deze Post op in zal gaan.

dinsdag 7 mei 2013

Verschillen tussen Revit en Revit LT

- gedeeltelijk achterhaald de verschillijst tussen R14 en R14LT is hier te vinden - 

De laatste tijd zie ik steeds meer reclame voor Revit LT (light).
Maar wat zijn nou de verschillen tussen Revit LT en Revit?
En maakt dit het (aanzienlijke) prijsverschil goed?

Autodesk Revit LT 2014
Revit LT
Er zijn meerdere plekken waar de verschillen tussen Revit LT en Revit worden opgesomd. Maar ik zal me hier baseren op de site van Autodesk zelf, met een redelijk uitgebreide verschillen lijst op basis van de 2013 versie. Deze zal ik vanuit mijn dagelijkse praktijk met Revit proberen toe te lichten.