Pagina's op IkLeerBIM

donderdag 20 december 2012

Blog - Boost your BIM - Revit API


Als ik de tijd had zou ik me meer op de Revit API gooien...

Boost Your BIM

En als je meer over de Revit API wil weten (en al iets van programmeren weet) is dit het moment om aan te haken bij Boost your BIM. Harry Mattison is een zeer ervaren Revit programmeur en publiceert met enorme snelheid interessante Blog Post. Het volgen waard.

Trouwens wat betreft zijn Post van vandaag over het meten van het glasoppervlak boven een bepaalde hoogte (bijvoorbeeld 600mm+vl) nog een alternatief.
Wanneer je glasvlakken Nested en Shared Families zijn kan je deze Families dusdanig maken dat ze dit equivalente daglicht oppervlak berekenen en rapporteren. Zorg dan, dat deze een borstweringhoogte meekrijgen. Hierbij moet de Ref Level van het glasvlak overeenkomen met die van zijn Host (en dat is het kozijn of de deur). Als het glasvlak weet hoe hoog zijn eigen onderkant zit ten opzichte van het vloerniveau, kan het equivalente daglicht oppervlak eenvoudig bepaald worden - en wel per glasvlak.
Door nu ook een kozijmerk Parameter door te geven, van het kozijn naar het glasvlak. En als tevens beide Parameters (Equivalente daglicht oppervlak en het kozijnmerk) Shared Parameters zijn. Kan je dit allemaal keurig laten rapporteren in een Schedule gezamenlijk met de aangrenzende ruimte.

Andere sites over de Revit API zijn o.a.
Bovenstaande links heb ik al een tijdje verzameld zonder ze echt goed te bestuderen. Waarschijnlijk zou ik gewoon moeten beginnen bij het begin. En dat is Autodesk zelf. En dan met een scheef oog met Boost your BIM en The Buidling Coder meehobbelen.
Maar ja. Tijd he.

Dit is trouwens ook een mooie plek om te verwijzen naar RTC Europe september 2013 in Delft.
Of geef ik sessie 7 van 11:00-12:15 iets te veel credit als mooie inleiding/korte introductie in de Revit API ?

maandag 17 december 2012

Revit Bug en oplossing - Shaft en Phasing

Ik ben op dit moment bezig met een leuk project, waarbij een bestaand kantoorgebouw wordt verbouwd om er woningen van te maken. Dit ben ik aan het modeleren met Phases. Bij het modeleren kwam ik iets vreemds tegen, wat na een korte Google actie, een bug bleek te zijn, die al jaren in Revit zit. Waarom er dan niks mee gedaan wordt verbaasd me, maar daar gaat het nu niet over.

Shaft in een Phasing Project
De bug is de volgende. Wanneer ik een nieuwe Shaft aanmaak in de bestaande Floor doet Revit alsof deze Shaft opening er altijd al geweest is. Dit terwijl je normaal gesproken zou verwachten dat Revit de vloer opknipt in:
  • een ‘Existing’ gedeelte dat altijd zichtbaar is
  • een ‘Demolished’ gedeelte wat afhankelijk van het Phase Filter
    •  zich naadloos aansluit op ‘Existing’
    •  of als ‘Demolished’ zichtbaar kan worden
    •  of niet zichtbaar is in de uiteindelijke ‘New’ situatie
In Phase Filter 'Existing' is de 'New' Shaft nog steeds zichtbaar
Maar zoals gezegd doet Revit net alsof het gat van de Shaft er altijd al geweest is. Ik kan hiermee dus geen slooptekening maken. De hoeveelheden niet direct uittrekken. En mijn bestaande toestand tekening is ook niet direct juist meer.

De oplossing voor dit probleem is om (bijvoorbeeld) een Generic Model te maken. Deze dient de Parameter Cut with Voids when Loaded aangevinkt te hebben. In de Family moet een Void zitten in de vorm van de te maken opening of openingen. De hoogte kan je het beste Parametrisch maken. Ook kan je Annotation Lines toevoegen met Draw in Foreground aangevinkt.

Deze Family plaats je in je Project en voert Cut Geometry uit tussen deze Family en alle vloeren waar deze doorheen snijd. Dat is het eigenlijk.

De 'New' Void snijd de 'Existing' Floor wel op de juiste manier open.
Vanzelfsprekend zal dit ook te doen zijn met een Model in Place.

Wellicht een truck om lijnen vanuit je project in je Generic Model te krijgen is het volgende. (want je kan in principe niet kopiëren tussen je project en een Family) Doe alsof je bijvoorbeeld een Shaft wil tekenen. Nu je in een System Family zit kun je wel al je Sketch en Anotatie lijnen kopiëren en uitgelijnd in je Family krijgen.
Op deze manier kan je al je Shaft openingen -die je inmiddels getekend hebt voordat je erachter kwam dat dit een Revit Bug is… toch- omzetten in een mooie Family. En hoef je deze nieuwe Family maar 1x uit alle afzonderlijke vloeren te snijden met Cut Geometry.

Hopelijk helpt het. Totdat er een echte oplossing gevonden wordt!


08-02-2013 - aanvulling
vergelijkbare problemen bij een structural beam system
What Revit Wants

vrijdag 14 december 2012

Slim tekenen - diepte in een geveltekening


Vandaag een tip over hoe je extra diepte kan aanbrengen in een geveltekening van Revit.
Gevel tekening en diepte?
Iedereen weet, dat elementen die verder weg staan, vager zijn dan elementen die dichterbij staan. Toch blijkt het moeilijk om een goede representatieve gevel tekening te maken met Revit. In een  Plan View plattegrond kan je tenminste nog onderscheid maken tussen de View Range en View Depth. En er zijn mogelijkheden om een Underlay onder je plattegrond te leggen. Zo'n Underlay wordt dan met Halftone weergegeven. Bij een Elevation View lukt dat allemaal niet...

Een Elevation heeft een Far Clip Offset – zeg maar het bereik van de geveltekening – Verder kan je nog aangeven hoe Revit de elementen moet weergeven ter plaatse van het maximale bereik (elementen doortekenen / elementen afbreken met een lijn of zonder een lijn). Maar dat is het dan. Niks diepte of visueel losgeknipte gevelvlakken.

Aangezien Revit zelf niet helpt, moeten modelleurs zelf oplossingen gaan verzinnen. En er zijn ook meerdere oplossingen mogelijk. Deze zijn makkelijk te vinden als je wat Googled. Toch zijn veel van die oplossingen intensief en vragen soms erg gedisciplineerd werk.

Hierbij 2 pragmatisch oplossingen voor een goede gevel tekening met diepte.

 

vrijdag 7 december 2012

Tekst in een Revit Family, mogelijkheid, probleem en een oplossing

Bijzonder dat het zelfs bij een BIM nog steeds gaat over het uiterlijk , maar goed...
Vandaag een tip over het gebruik van Labels in een Family.

Teksten in een Revit Family?

Maar eerst iets over het gebruik van teksten in een Family.
Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom mensen tekst in een Family willen. De belangrijkste reden is dat een specifieke tekst altijd aanwezig hoort te zijn in een bepaald schaal niveau (bijv. een dagmaat van een deurkozijn, of WM tekstje in een wasmachine). En het kost extra handelingen om dat via Tags in alle relevante views te regelen. (de dagmaat wil je bijvoorbeeld niet in de verkooptekening en de WM van de wasmachine weer wel etc.)
Naast redenen om wel teksten in een Family op te nemen zijn er ook belangrijke redenen om het juist niet te doen. Teksten in een Family zijn niet altijd goed leesbaar en zien er iets anders uit. Bijvoorbeeld omdat ze wel of juist niet mee schalen. Je kan ook niet zonder meer teksten verplaatsen, even ‘uit’ zetten of inhoudelijk wijzigen. Een ander vervelend aspect van een tekst in een Family kan zijn, dat die zichtbaar word op de meest vreemde momenten. In de bijlage van een vorige Post kan je lezen dat sommige Revit Categorieën altijd zichtbaar zijn als de geometrie zich binnen de View Range bevind. Daar kan je meer over zeggen. Maar het resultaat kan zijn dat teksten van een verdieping beneden dwars door de bovenliggende vloer en plafond heen zichtbaar worden in de plattegrond van de bovenliggende verdieping! Niet echt grappig.
Maar ach. Voor de meeste ‘tegen’ argumenten is wel een oplossing. Daarnaast blijft het ook goed om je te bekwamen in het plaatsen van Tags. Want Revit kan dit erg snel en efficiënt. Wanneer je toch een tekst in een Family wil opnemen, zal ik nu wat Tips geven, om zelf een Family te maken die je overal en nergens kan toepassen en op een goede manier tekst toevoegd aan je Family.

maandag 3 december 2012

Wall Finish - een alternatieve wens

Ik zou natuurlijk mijn vorige Post wat kunnen aanvullen, maar voor de duidelijkheid toch maar niet.

Een alternatief voor een Path is wellicht beter en fundamenteler. Je zal in Revit een uitgebreidere relatie tussen elementen moeten maken. Want zoals een wand een ruimte bepaald moet de ruimte (in basis) de wandafwerking bepalen. Het zou dus beter zijn om in een wand een afwerking op te nemen die bepaald wordt door de ruimte waaraan de wand grenst. En als het meerdere ruimtes zijn. Dat zoiets kan.
Dit werkt hetzelfde bij ander elementen in de ruimte, zoals kozijnen (in alle onderdelen), kolommen, Generic Models en Beams. Het materiaaleigenschap van het element is dus of 1 gekozen materiaal, of by Category, of by Room! De eerste mogelijkheid zorgt er meteen voor dat je uitzonderingen al in het element Type kan opnemen waardoor je weer sneller kan doorwerken.
Maak deze onderlinge relaties sterker. Dat een Wall Room Bounding kan zijn is goed, en dat er Reporting Parameters zijn is een hele stap. Maar we hebben een sprong verder nodig in deze richting. Dit opent namelijk een deur naar veel meer consistente BIM oplossingen en controle mogelijkheden. Zonder het verder uit te leggen noem ik: Brandwerendheid, geluidwerendheid etc. Lees eventueel hier verder, als je meer wil weten over de opbouw van een 'droom BIM' model.

Bij een Schedule zul je zowel de Ruimte afwerking als de Host moeten kunnen rapporteren. Hierdoor kun je ook kosten meenemen voor de laag tussen de afwerking en de Host. (voorbehandeling / egalistatie etc)

Verder zul je nu echt iets moeten verzinnen voor ruimtes die te pas en te onpas zichzelf willen updaten. Je moet dit tijdelijk uit kunnen zetten. Dit zorgt dat je sneller en beter kan wijzigingen in de plattegrond kan doorvoeren. En voorkomt ook problemen met dubbele relaties.

Wat wel een Path nodig heeft is een plafond koof. Dit is een wandafwerking Type en is tevens ‘Ceiling Bounding’ en kan zijn hoogte ontlenen aan de aansluitende Ceilings. En een Ceiling heeft net als een vloer een Span direction!

De wand afwerking kan vanzelfsprekend ook Stacked zijn. Hierdoor kan je een afwerking opsplitsen in de hoogte. In de lengte kan je net zo goed de wand even opknippen.


Hopelijk kan Sinterklaas dit ook nog meenemen. Het wordt zo langzamerhand al erg kort dag.

Wall Finish - graag een nieuwe Revit Category!

Aangezien het bijna Sinterklaas is heb ik ook een Revit wens.


Ik heb er eens over nagedacht. En het lijkt me dat Revit best een nieuwe Category kan gebruiken namelijk de wandafwerking. Bij deze dus..

Reden voor deze wens is dat de huidige mogelijkheden voor wandafwerking op z’n minst gezegd beperkt zijn. Je kan natuurlijk gebruik maken van Roombook extension. Of je gaat de afwerkingen echt tekenen als onderdeel van de wand. Eventueel met Stacked Walls of een combinaties met Paint en Split Face etc. Zelf maak ik graag gebruik van de Wall Finish Parameter in combinatie met een Color Scheme en losse lijnen. Je kan ook slimme MEP Wall Based Families gebruiken.
Maar laten we eerlijk zijn. Het moet toch makkelijker en toegankelijker kunnen. Zowel wat betreft: de 3D weergave (inclusief dagkanten, plinten en kopse zijden), de 2D weergave (waar zit wat), als echte hoeveelheden (10cm doorzetten boven het plafond etc.) in een Schedule.

Vandaar (en ik maak een sprong) mijn wens voor nieuwe Category.
Een Revit Category heeft namelijk specifieke karakteristieken en doel.
En dat is ook zo bij wandafwerkingen. Ik zal het eens uitleggen.