Pagina's op IkLeerBIM

dinsdag 16 oktober 2012

Slim tekenen - Levels

Levels in Revit
zegen of vloek
Vele modelleurs moesten in alle redelijkheid concluderen dat een Level een prima functionaliteit is, maar dat deze met mate gebruikt dient te worden. Redenen hiervoor waren en zijn:
1.            Wildgroei aan Levels door geen (nageleefde) afspraken over Level benamingen. 
2.            Geen mogelijkheid om te controleren of een Level in gebruik is. (als je Levels wilt opschonen) En voor de duidelijkheid: Een Level die verwijderd wordt, zorgt ervoor dat elementen die niet herplaatsbaar zijn zonder melding verwijderd worden. Zie een andere Post.
3.            Slecht gebruik van het bereik van Levels. Waardoor de Levels die zichtbaar zouden moeten zijn niet te vinden zijn.
4.            Nieuwe Levels die overal zichtbaar worden als ze worden aangemaakt in combinatie met een beperkte View Template mogelijkheid.
5.            Het niet kunnen maken van een overzicht van Levels in bijvoorbeeld een Level Schedule.
Niet genoemd maar wel mijn frustratie:
6.            Het eindeloos trekken aan (2D) Level uiteinden om een goede zichtbaarheid op de afdruk te krijgen.

Waarom wilden mensen dan toch zo graag Levels gebruiken? 
Wegen de nadelen op tegen de voordelen? Of zijn de nadelen al achterhaald?

Levels zijn net als Grids een prima middel om een Model te beheren. Je kan namelijk voor een heel project en alle daarin gemodelleerde elementen de maatvoering aanpassen. Al hoeft dit natuurlijk niet perse met Levels te gebeuren.
De functie Attach to.. is bijvoorbeeld een prima alternatief maar heeft zekere beperkingen. Ook is het niet altijd even vriendelijk als je meerdere handelingen en Views nodig hebt om elke element die je in de Plan View getekend hebt wilt koppelen aan een Floor die je in deze View dus niet ziet. Dan hebben we het nog niet over elementen die net naast een vloer staan of elementen die weliswaar een relatie hebben maar in werkelijkheid het andere element niet raken.
Het andere alternatief is handmatig de hoogte opgeven. Of met een offset werken vanuit een hoger gelegen Level.
Al deze alternatieven zijn prima als de kwaliteit van BIM niveau niet echt hoog hoeft te zijn. Dus wanneer je vooral bezig bent om de geprinte doorsneden en gevels op orde te brengen. Het is wat mij betreft niet zo BIM maar het is niet per definitie slecht. Alleen heeft het Model wel een inhoudelijk onvoorspelbaar kwaliteit.


Gelukkig is Revit volop in beweging en is het goed van tijd tot tijd de huidige stand van zaken op te nemen.
1.            Mits ook nageleefd, zijn er goede regels (te bedenken) voor Level naamgeving. En vanzelfsprekend hoeft de naam van de Level niet de naam van de bijbehorende View of de tekst van op Level Head te zijn. De naam van een Level mag dus gecodeerd zijn. Zelf gebruiken we de volgende regel voor naamgeving:
Afkorting bedrijf_NL SfB nummer_(Eventueel bouwdeel)_Verdieping_omschrijving Bijvoorbeeld RR_45_1e_gang
Wellicht is de NL-SfB codering voor sommigen wat wennen maar het is een alom gebruikte codering in Nederland. Verder valt op dat elke toepassing zijn eigen Levels krijgt. Dit is belangrijk om de maatvoering van elk gebruikte toepassing afzonderlijk te kunnen beheren. Want het is anders niet te voorspellen wat er nog meer gebeurt, als een Level veranderd. Ook weet je waarvoor een Level gebruikt mag worden. Het scheelt dus zoeken en verhoogt het inzicht.
2.            Er zijn inmiddels Add-ins die kunnen nagaan of een Level in gebruik is of niet.
3.            Levels dienen aan een Scope Box gehangen te worden. Voordeel is dat deze dan alleen zichtbaar worden bij het gebied waar ze voor bedoeld zijn. Ander groot voordeel is dat je de positie van alle Level Heads kan beheren. En dat ze uitgelijnd zijn. Sterker nog, je kan meerdere Level Heads aanmaken die een eigen positie ten opzichte van elkaar hebben. En zo voor een heel project! overzichtelijke tekening maken zonder enige inspanning. En dat is wat ik wil. Voorspelbaar en eenvoudig. De gestructureerde aanpak neem ik dan graag voor lief.
4.            De huidige mogelijkheid om een harde relatie van een View met een View Template aan te gaan vereenvoudigd het gebruik van Filters enorm.
Filters maken kan je op tal van manieren doen. Maar het is serieus te overwegen om de gecodeerde naam te gebruiken als criterium. Op die manier stimuleer je enerzijds het juiste gebruik van de (gecodeerde) naamgeving. En anderzijds voorkom je fouten door extra criteria toe te voegen. Een alternatief filter zou kunnen zijn op basis van Level Type. Maar dat vergt wel extra handelingen.
5.            Het is helaas nog steeds niet mogelijk om een Schedule te maken van Levels. Dit zou de functionaliteit enorm vergroten. En het lijkt me toch niet zo’n moeilijke actie voor Autodesk. Dit kan in Revit 2014 wel.
Zelf gebruik ik de Grid Generator uit de (Structure) Extensions. Hiermee kan je prima de hoogte en de namen van alle Levels beheren. En ook nieuwe Levels aanmaken. Absoluut het uitproberen waard als je dit nog niet kent.
6.            Zoals ik bij 3. Al vertelde is de zichtbaarheid en positie van Level Heads goed te automatiseren. Je moet even de in en outs van de Scope Box leren kennen. Maar dan gaat het super. En verschillende Section Heads moet voor een beginnende Revit tekenaar ook geen onoverkomelijk probleem opleveren.
Waar ik wel problemen mee heb is de mogelijkheid om de Level lijn uit te kunnen zetten. Dit kan namelijk niet.
Met een hoop gedoe lukte het me wel om deze zo min mogelijk zichtbaar te maken. Maar het is niet optimaal.

Resume.
Met wat gedisciplineerd werk en wat voorbereiding kan je enorm veel lol hebben van Levels. Ze worden weer een centraal onderdeel van het werken met Revit. Zo kan je ze weer gebruiken zoals ze bedoeld zijn. Namelijk om op een betrouwbare manier de hoogte van alle elementen vast te leggen en ze te beheren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten