Pagina's op IkLeerBIM

vrijdag 15 maart 2013

Revit Coördinaten stelsels

Iemand neemt de telefoon op en vraagt:
"Hallo. Met wie spreek ik?"
"U spreekt met Mij."
"Grapjas! Mij wie?"
"Met Mij Ping!"

Aan dit flauwe grapje moest ik denken toen ik de verwarring rond de coördinatenstelsels in Revit wilde samenvatten. Afgelopen 2 weken heb ik mijn hoofd er aardig over lopen breken. En zelfs nadat ik veel gelezen en uitgeprobeerd heb, blijft het absoluut warrige materie. Maar, we moeten er wel echt wat mee.
Onderstaand een overzichtje, waarin ik zo goed mogelijk probeer te verwoorden, hoe ik begrijp, dat de coördinatenstelsels in Revit werken. Ten slotte een hele korte en voorlopige Best Practice, aan de hand van alle ogenschijnlijk tegenstrijdige en ingewikkelde verhalen die te vinden zijn op internet.

Samengevat denk ik dat wanneer iedereen van de Project Base Point en het Survey Point in Revit afblijft. Er niet met Shared Coördinaten wordt gewerkt. En er geen link wordt gelegd met een wereldcoördinatenstelsel het gewoon goed gaat. Maar ja. De praktijk vraagt soms wat anders van je. Vandaar.
Ingewikkelder kunnen we het niet maken. 

Project Base Point met gerelateerde Levels en Spot Elevations


Project Base Point (circel). Bij Visibility Graphics vindbaar onder Site.
Dit punt vormt het plaatselijke coördinaten stelsel van het gebouw zelf (Peil).
In principe is het hele Model hieraan gerelateerd. Dit punt vormt in principe het Origin (van Origin to Origin) In Revit wordt dit punt ook wel Project Internal genoemd (bijvoorbeeld DWG export).
De coördinaten ven het Project Base Point zijn ten opzichte van een onzichtbare 0-punt wat door de Clipped Survey Point wordt bepaald. Als ik het goed begrijp is dit onzichtbare 0-punt het Shared Coördinate, wanneer je een Link importeerd op basis van Shared Coördinate. Dit laatste wil ik nog wel een keer uitproberen want ik weet dit niet zeker.

Het Project Base Point heeft ook een Parameter Angle to True North. Deze dient ingesteld te worden als je samen moet werken met Civil3D. De reden daarvoor is dat dit andere pakket de wereld oriëntatie aanhoud en de samenwerking in dit opzicht dicteert.Voor bezonning (Sun Path) analyses wordt de Location gebruikt in combinatie met deze Angle to True North. Deze Location is ook bepalend voor klimaat analyses (MEP)
verplaatsing PBP met Clip uit
Verplaatsing van het Project Base Point met het paperclip uit:
 - niks verplaats, alleen de maatvoering tekst die hieraan gerelateerd is geeft een ander maat aan.
 - de coördinaten van het Project Base Point zijn ten opzichte van het onzichtbare interne 0-punt dat door het Survey Point met Clip wordt bepaald.
 - het Origin (van Origin to Origin) blijft op de oorspronkelijke plek staan, en lijkt nu dus nergens meer aan gerelateerd te zijn! Opletten geblazen dus.
 - de enige toepassing hiervan zou kunnen zijn bij een verbouwing van een bestaand gebouw waarbij het Peil veranderd... Maar echt wenselijk lijkt het me niet.

verplaatsen PBP met Clip aan - alles verplaatst mee behalve Survey Point
Verplaatsing van Project Base Point met paperclip aan:
 - het hele model verplaatst mee behalve het Survey Point
 - zelfs Levels die gerelateerd lijken aan het Survey Point verplaatsen!
 - dit is hetzelfde als Relocate Project
 - het Origin verplaatst mee in dezelfde relatie die het Origin al had met het Project Base Point
 - de coördinaten van deze verplaatsing zijn volgens mij het uitgangspunt bij Shared Coördinates



Survey Point voor bijvoorbeeld NAP / Wereld maatvoering
Survey Point (driehoek) Bij Visibility Graphics vindbaar onder Site.
Dit punt representeert het wereld coördinaten stelsel.
In Revit wordt dit punt ook wel Shared genoemd (bijvoorbeeld DWG export).

Alleen specifiek ingestelde maatvoeringtekst is hieraan gerelateerd. En indirect dus de coördinaten van het Project Base Point. Een Revit Link met Shared Coördinates houd zijn eigen Survey Point op het Survey Point van zijn Host en 'verschuift' op basis van de Shared Coördinates zijn Project Base Point.

Bij oudere versies van Revit heette dit punt Shared Coördinates. Wanneer je oudere teksten leest kom je dit tegen.

verplaatsen van Survey Point met Clip uit - er lijkt helemaal niks te gebeuren!
Verplaatsing van Survey Poin met Paperclip uit:
 - er lijkt niks te gebeuren. behalve dat de coördinaten van Survey Point veranderen ten opzichte van zijn eigen onzichtbare 0-punt.
verplaatsen van Survey Point met Clip aan - gerelateerde tekst van hoogtemaatvoering veranderd
Verplaatsing van Survey Poin met Paperclip aan:
 - hieraan gerelateerde maatvoering geeft een andere maat aan, evenals de coördinaten van het Project Base Point
 - de Shared Coördinates tussen Linked Projects is nu corrupt en dient opnieuw ingesteld te worden. Linked Projects met Shared Coordinates verplaatsen overigens ook mee.


Bugs:
Voor zowel de Project Base Point alswel het Survey Point geld dat er een kleine bug zit bij het instelling van werkelijke wereld coördinaten wanneer die erg groot zijn. Je dient dan handmatig deze waardes in de punten zelf in te vullen en niet in het Properties invulscherm. Dan werkt het wel.
Een andere bug -als je dat zo kan noemen- is het feit dat de meeste tekenprogramma's, zoals ook Revit, coördinaten van elementen continu omrekent, ten opzichte van zijn 0-punt. Bij het omrekenen gebruiken alle programma's een 'realistisch' aantal decimalen en moet het programma getallen ook afronden. Hoe dan ook, het is onverstandig om te grote coördinaten te gebruiken in Revit. Sommigen noemen 3 mile, sommigen 20 mile. Probeer alles zo veel mogelijk bij elkaar te houden en rondom het 0-punt.


Best Practice:
Als iedereen met Revit werk,t gaat het door de bank genomen wel goed met de coördinaten stelsels. Maar wanneer er IFC formaten zijn gewenst, zul je posities van de Project Base Point en de Survey Point goed in de gaten moeten houden. Beter is dus, om een werkmethodiek aan te leren die het minste problemen oplevert.
Hoe je ook met de verschillende punten omgaat. Het lijkt goed deze te Pinnen wanneer deze eenmaal zijn ingesteld. Dit voorkomt per ongeluk wijzigen.

Positioneer het snijpunt van 2 assen en het Peil op de oorspronkelijke plaats van het Project Base Point en het Survey Point. Houd dit zo lang als mogelijk in stand. In de meeste gevallen kom je hier wel mee weg. De situatie zou je in een apart Model kunnen Linken aan het Project (al kan je dan een Building Pad inderdaad niet Locken aan de inhoud van het gelinkte project)
Over het algemeen zou je kunnen zeggen, dat je niet met Shared Coördinaten moet werken. Dit werkt toch niet bij Linked Projecten die over Internet worden uitgewisseld. En je kan beter 1 methodiek goed aanleren dan meerdere methodieken half.

Bij meerdere losse bouwdelen in 1 project is het beter, om in het Situatiemodel de positie van de afzonderlijke bouwdelen (losse Linked Projects) te bepalen. Via Specify Coördinates at Point kan dit punt (die tenslotte op het snijpunten van assen en het Peil zit) worden opgemeten. Deze waardes moeten dan worden doorgegeven aan alle deelnemende partijen, die deze vervolgens handmatig in het Project Base Point invoeren. De Survey Points blijven staan waar ze staan.

Wanneer er met Civil3D wordt gewerkt is het essentieel om ook het True North goed in te stellen. Je zou hiermee kunnen wachten totdat de positie definitief is. Liefst ook totdat bekend is waar het Survey Point zou moeten staan. Dit is bij voorkeur een referentie punt  in de buurt en niet in Frankrijk.


Verder lezen:
James Vandezande / AECbytes - Understanding Shared Positioning in Revit 
een bijna letterlijk citaat uit het uitstekende boek 'Mastering Autodesk Revit Architecture 2011'

Harlan Brumm / Revit Clinic - IFC Export with Shared or Project Coordinates using Revit 2011
hoe je Shared Coordinates kunt exporteren naar een IFC of zelfs de IFC zou kunnen tweaken

Daniel Gijsbers / DanielGijsbers.blogspot.nl
 1 - Revit Shared Coordinates de Film
stap voor stap een Revit Project gemaatvoerd vanuit Frankrijk
 2 - Publish the Shared Coordinate System
een voorbeeld van wat er in Navisworks kan gebeuren als de Survey Points niet op dezelfde plek zitten

WikiHelp - Tips for Working with Project Base Points and Survey Points

Steve Stafford / RevitOpEd - Shared Coordinate Post Summary
heel veel bruikbare informatie - met name Project Coordination - Early Days

1 opmerking:

danielgijsbers zei

Hoi,

ik raad tegenwoordig aan om geen verdraaiing van het noorden in te stellen maar alles true north te modelleren en gebruik te maken van scope boxes.

http://danielgijsbers.blogspot.nl/2014/07/project-north-niet-meer-doen.html

http://danielgijsbers.blogspot.nl/2013/05/scope-box-vs-project-north.html

Populaire berichten

Zoeken in deze blog